Baba adaylarının doğuma katılımı

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Doğum başladığında, baba adayının hamile eşine nasıl yardımcı olacağını biliyor olması oldukça önemli bir konudur.

Hamile bir kadın, hamile kaldığını öğrendiği andan itibaren eşinin desteğine ve paylaşımına ihtiyaç duyar. Günümüzde hamile kalmak eskiden olduğu gibi, yaşamın gereği, çiftlerin alın yazısı değil, birlikte alınan ve tüm yaşamı kucaklayan çok önemli bir karar. Beraberce bu dünyaya yeni bir insan armağan edeceğiz ve bu insan bizim geleceğe uzatacağımız bir köprü olacak; umutlarımızı gerçekleştirecek ve dünyamızı güzelleştirip, anlam katacak. Ailemize mutluluk getirecek bir çocuğa sahip olacağız.

Anne ve baba olma kararı verildikten sonra, baba adayı bu sürece dahil olabilir. Günümüz teknoloji çağı sayesinde anne-baba adayı için, beşinci ve altıncı haftadan itibaren, ultrasonografik tetkiklerle bebeğin ay ay gelişimini izlemek keyifli ve heyecan verici bir paylaşımdır.

İlk üç aylık kritik sürecin tamamlanmasından sonra gelen ikinci üç aylık dönem, hamileliğin en keyifli zamanıdır. Bu dönemde çiftler, birlikte yapmaktan mutlu oldukları tüm etkinlikleri yapabilir, aşkı, sevgiyi, bebeklerini, dünyayı ve varoluş enerjisini beraberce yeniden keşfedebilirler. Aynca bu dönem, değişmek, derinleşmek, olgunlaşmak ebeveyn olmaya hazırlanmak için de en iyi zamandır.

Sık sık, kurslara katılan baba adaylarının bir çoğunun gözlerinde bu pırıltıyı görürüm. Baba adayları, eşlerine dokunurken onları şefkatle sarıp sarmalarken, doğumda eşlerinin ve bebeklerinin yolculuğuna eşlik ederken, doğum sonrası yaşananları heyecanla anlatırken, anlattıklarımı ve uygulamaları harfiyen hatırlarken, emzirme ve bebek bakımı konusunda eşlerine yardımcı olmak için gayret gösterirken onlara hayran olurum. Bu genç babaların duyarlılıklarından, ailelerine böylesine özen gösterip, sahip çıkmalarından gurur duyuyor ve hepsini kutluyorum.

Doğuma katılmak, doğumhanede bulunmak demek değildir.

Doğum başladığı andan itibaren evde yapılacaklar, hastaneye gidiş, hastane odasında ve doğumhanede olacakları bilmek, doğum bilgisi, doğumun evrelerinde yapılacak masajlar ve basınç uygulamaları, nefes teknikleri, eşinin gevşeyebilmesine yardımcı olacak dokunmalar önemli ve alınması gerekli bilgilerdir. Hiçbir şey bilmeden, yardım tekniklerini öğrenmeden zaten bir partner olamazsınız. Ruhunuzda böyle bir katılımcılık olmadan doğumhanede bulunmanızın size de eşinize de bir faydası olmayacaktır. Böyle bir durumda, bedeniniz orada olacak, gözünüz görecek ama ruhunuz mucizeyi algılamayacak, doğum anının enerjisini hissedemeyecek, hazırlıksız yaşadığınız bu deneyim, belki de yanlış duyguların oluşmasına neden olacaktır.

Baba adayı iseniz, evde eşinizin doğum kasılmaları başladığı andan itibaren masajlar, oturma pozisyonları, nefeslerin kontrolü, kasılma aralıklarının saat ile takibi, hastane valizine son eklenecekler ile ilgilenin. Hastaneye ulaşımı da siz sağlayacaksınız!

Hastane odasında

Hastaneye gelindiğinde ise odanın sessiz ve loş olmasını sağlayın. Kasılma aralıklarında gevşeyip, dinlenebileceği bir ortam yaratın. Aktif faz sürecinde odanın kalabalık olmamasına özen gösterin; bu süreçte anne adayında mizah değişiklikleri olabileceği için bu duruma hazırlıklı olun. Etrafında onun ve sizin ailenizden bireylerin olması bile eşinize sıkıntı verebilir. Eğer yakınlarınızın odadan çıkmalarını siz sağlıyamıyorsanız, bunu doğumu takip eden hemşirenin kulağına fısıldayabilirsiniz. Kasılmalar sırasında nefeslere katılarak, eşinizin istediği noktalara masaj ve basınç uygulamaları (öğrendiğiniz şekilde) yapmalısınız. Onun kendini kastığını hissettiğinizde bacaklarına, omuzlarına, çenesine, ensesine dokunarak gevşemesini hatırlatın.

Epidural anestezi uygulanmışsa eşiniz mesanesinin dolduğunu hissedemeyebilir; bu nedenle zaman zaman tuvalete gitmesini sağlayın.

Yer çekiminden faydalanabilmek için eşinizin koluna girip, onunla yürümeyi deneyin. Yatakta pozisyonunu değiştirmesine yardımcı olun, yan yatış pozisyonlarında bacaklarının arasına mutlaka bir yastıkla destek yapın. Onu teşvik edici, cesaretlendirici sevgi sözcükleri fısıldayın.

Eşinizin, hem odada hem de doğumhanede ağzı ve dudakları kuruduğunda küçük buz parçacıkları vererek, duyduğu rahatsızlığı gidermeye çalışın. Çok miktarda su ve sulu gıdalar verilmesi, mide bulantısına neden olacağından buz tercih etmelisiniz. Dudakları için nemlendirici kullanabilir, soğuk su ile ıslatılmış bir bez ile terleyen yüzünü ve boynunu sık aralıklarla silebilirsiniz.

Doğumhanede

Doğumhanede eşinizin başucunda olun ve ıkınma çabalarını destekleyin. Ikınma anında, eşiniz doğum masasına tutunup kendini çekerken omuzlarından destek olup ıkınmasına yardımcı olun ki çok yorulmasın. Ikınmasını kesmesi gerektiğinde, nefesleri kullanarak ıkınmayı kontrol etmesine de yardımcı olmalısınız.

Yapılacak çok şey var olduğunu hatırlayın. Bu nedenle ihtiyacı olduğunda ona destek olmak üzere eşinizin başucunda olmanız bile onun için çok önemlidir; bunu unutmayın.

Alıntıdır!
 

BıCıR_kıS

Moderatör
Moderatör
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
1.411
Tepki
1.276
Puan
113
Yaş
41
Konum
istanbul
ay ariş ya benim annem diyor ki dr sor izin verirlerse ben girerim seninle doğumhaneye...eşimin gelmesindense annemin gelmesi daha iyi bence...hemde tecrubeli 7 tane doğurmuş....:D
 

elis

Daimi Üye
Katılım
1 Mayıs 2010
Mesajlar
4.752
Tepki
4.883
Puan
113
Yaş
44
Konum
burdan:)
3 dogumumada esim girdi,,,o olmazsa doguramam gibime geliyo,iyikide girmis,,-hmm
o ani babaninda gormesi,ilk dokunuslar,kordonunu kesmesi gercekten harika,bide bunlari resimlerle olumsuzlestirdinmi,deyme keyfine,,,-hmm
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Benim esim girmek istemedi önceden de konusuyorduk seni öyle görmeye dayanamam diyordu. Dogum haneye aldiklarinda hala yanimdaydi ama yüzü bembeyaz kesildi, gercektende dayanacak gibi degildi. Annemi yolla sen cik dedim ve dogumumda annem yanimdaydi. Iyikide girmis annecigim cok yardimci oldu.
 

*Hülya*

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
4.965
Tepki
6.519
Puan
113
Konum
Oradan
bence ne anne ne de eşler girmesin doğuma
sancı odasında olabilir tabi yanında birileriyle ama doğum zamanı kimse olmadan daha rahat olr bence
dr ve ebelerle başbaşa:sim3::sim3:
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ben kimseyi istemiyorum yanımda. Daha da panik olurum.

Eşim ben seni o halde görmek istemiyorum diyor. :iyyyy::iyyyy: Bir de bayılırı falan doktorlar onunla da uğraşmasın :kptmya::kptmya:

Ben sadece doğum fotoğrafcısı istiyorum -hmm
 

BıCıR_kıS

Moderatör
Moderatör
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
1.411
Tepki
1.276
Puan
113
Yaş
41
Konum
istanbul
benim kardesimin dogumunda esi ve bende vardim,,,
bence esin olsun ,,

ama eşim diyor bayılırım:D


bence ne anne ne de eşler girmesin doğuma
sancı odasında olabilir tabi yanında birileriyle ama doğum zamanı kimse olmadan daha rahat olr bence
dr ve ebelerle başbaşa:sim3::sim3:

öylemi dersin hülya ablam ya ...tabi tecrübeleriniz var bilirsiniz bakalım:D
 

plnhsyn

Yeni Üye
Katılım
5 Ağustos 2011
Mesajlar
5
Tepki
1
Puan
3
Konum
sinop
merhaba arkadaşlar inşallah benim eşim de doğumuma girecek ben de o da çok istiyoruz o yanımda olmazsa doğuramam sankii :)) bir de doğum fotoğrafçısı olacak
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst