Ayrılmaz ikili Küba ve Havana!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.293
Tepki
83.529
Puan
113
Konum
İstanbul
ayrilmaz-ikili-kuba-ve-havana--698639.Jpeg


Ayrılmaz ikili Küba ve Havana!

Başkent Havana UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmış… 16. ve 17 yy. arasında İspanyol Barok Mimarları tarafından neoklasik anıtları ve sevimli evler inşa edilmiş…Muhteşem plajları ve yürüyüş yolları ile turistlerin göz bebeği olmuş... Küba ve Havana bu ayrılmaz ikili sizi baştan çıkarmaya yetecek...

Başkenti: Havana
Resmi Dil: İspanyolca fakat İngilizce’de anlaşabilirsiniz.
Para Birimi: Peso

Kısaca tarih;
Kolombo 1492 yılında Küba’yı keşfetmiş ve 1500’lü yıllarda Küba sömürge haline gelmeye başlamış. İspanyol hakimiyeti 1898 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin askeri müdahalesi sonucunda bitmiş. 1902 yılında da Küba bağımsız bir devlet haline gelmiş.

Küba Karayiplerin en modern adası… Küba’ya gittiğinizde hayatınızda hiç görmediğiniz güzellikteki kumsalları görebilirsiniz. Küba’da yüzde 15 ile 20 arasında bahşiş bırakırsanız şayet, en güzel ilgiyi siz görebilirsiniz. Küba’da Amerikan Doları döviz olarak kabul edilmiyor. Eğitim ilkokuldan üniversiteye kadar ücretsiz ve diğer bir ilginç yanı ise IMF’ye borcu olmayan nadir ülkelerden.


Küba, Karayip denizi ve Atlantik Okyanusu’nun arasında bulunuyor.

Küba kültürünü incelediğinizde, Küba halkının İspanyol ve Amerika kültürlerinden ne kadar etkilendiğini anlamanız hiçte zor değil! Ülkede genel olarak subtropik bir iklim hakim. Haziran ve Ekim arasında Küba’da kasırgalara rastlanır. Ocak ve Ağustos ayları arasında ise çok az bir sıcaklık farkı bulunuyor. Kasım ve Nisan arası ise kuru bir mevsim görülüyor.

Küba kumsallarının en büyüğünü kapsayan alanlarından biri olan Varadero’da 13 mile yakın, muhteşem beyaz kumdan oluşan kumsalları kesinlikle görmelisiniz. Bu plajlarda su sporları yapabilir, sırayla dizilmiş olan dinlenme tesislerinde mola verebilirsiniz. Bir başka plaj cenneti olan Guardalavaca’da, dalış yapabilir, arkeolojik kazı alanlarına göz arabilir ve mükemmel cafelerde Küba’nın nefis içeceklerinden tadabilirsiniz.

Küba müziği ve tarzıyla dünya standartlarının çok dışında bir kültüre sahip. Eminiz ki sizde bu kültürü anlamaya ve tanımaya çalışırken çok güzel vakit geçireceksiniz! Küba’da müziksiz bir gün ya da zaman geçirmeniz mümkün değil. Uçaktan indiğinizde bile duyacağınız müzik sesi, size canlı ve neşeli bir tatil geçireceğinizi bir kez daha hatırlatacak. Yemek yerken, yüzerken, ya da yürürken bile Küba müziği bir yerlerden kulağınıza çalınıyor olacak… Rumba, mambo, cha-cha, salsa ve daha birçoklarının doğduğu yer olan Küba, dünyanın en iyi müzisyenlerini Uluslar arası Jazz Festivali’nde her yıl ağırlıyor. Her yıl sonunda düzenlenen en büyük sokak partileri ve dini karnavallar Las Parrandas’ta düzenleniyor. Kaçırılmaması gereken bir başka karnaval ise her yaz Santiago’da düzenlenen karnaval…

Küçük bir Amerika'da olduğunuzu düşünebilirsiniz...

Havana'nın diğer mimari zenginlikle ise adanın Trinidad, Baracoa ve Santiago bölgesinde ziyaret edilebilir. Sierra Maestra Ulusal Parkı’nda şehrin manzarasını seyretmeniz ve Kuba’nın en yüksek tepesine tırmanmanız önerilir! Eğer bir sigara tiryakisiyseniz, tütün yetiştirilen Vinales Vadisi’ne uğramadan geri dönmemelisiniz! Havana’ya gittiğinizde küçük bir Amerika’da olduğunuzu bile düşünebilirsiniz. Eski amerikan arabalarının gezdiği sokaklar, koloni döneminden kalan harabe evler, muhteşem kumsallar ve el ele göreceğiniz sevgililer. Havana adeta bir aşk şehri sevgililer el ele kurulan sahil boyunca dolaşıyor, denizin ve kumun tadını çıkarıyorlar. Eğer Havana’ya sevdiğiniz kişi ile gidecekseniz “hoş geldiniz aşk tazelemeye” dememiz gerekiyor. Çünkü bunun için doğru yerde olacaksınız!

Puro cennetine hoş geldiniz!

Küba’nın en büyük farklılığı ise, meşhur Havana purolarında saklı… Havana’da bulunan puro fabrikalarında, satın alacağınız puroların nasıl yapıldığını izleyip, bu farklı kültüre hayran olabilirsiniz. Puro fabrikalarında düzenlenen gezilerde, fabrikaların koruduğu tarihi özellikleri de ilginizi kesinlikle çekecek…

Küba’nın eğlence hayatı da oldukça hareketli. İddia ediyoruz Küba’da hiç sıkılmayacaksınız! Havana'nın gündüz hayatı olduğu gibi gece hayatı da çok renklidir. Kübalı genç kızların rengarenk kostümleri ile dans kulüplerinde sergiledikleri salsa şovlar görmeye değer doğrusu. Eğlence kavramını sokaklara taşıyan Havana'da, her köşe başında, sokaklarda, caddelerde gayet profesyonelce şarkılar söyleyip, hem kendileri eğlenen hem de çevrelerine neşe ve eğlence veren grupları dinleyerek de çok hoş dakikalar geçirebilirsiniz. Eğer Havana’ya yakın bir yerlerde kalıyorsanız, salsa ve jazz gruplarının göbeğindesiniz demektir. La Zorr y El Cuervo’ya jazz dinlemek için gidebilir, Macumva Habana’da ise salsa şölenini izleyebilirsiniz. Ya da Havana’nın en önemli sahil kıyısı olan Malecon’da bir duble içki ya da bir bardak biranız eşliğinde, yıldızları seyredebilirsiniz. Havana’nın dışında kalıyorsanız eğer, konaklayacağınız otelinizde de Küba gece hayatını fazlasıyla yaşayabilirsiniz.

Muhteşem mimari yapılar Havana’da…
Havana'nın kültür, sanat alanında çok fazla gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. Çok sayıda müze tiyatro ve muhteşem mimari yapılara ev sahipliği yapıyor.
Capital Binası: Bu bina, değişik ya da ilginç olmasının dışında, Washington'da ki beyaz sarayın çok benzeri olmasında dolayı dikkatleri üzerine çekmektedir. Havana'da iken kesinlikle uğramanız gereken yerlerden bazıları; "Üniversite Binası" , "Armas Meydanı" , "Devrim Müzesi" görülecek yerler arasında yer alıyor. Spora ve özellikle de beyzbola olan düşkünlükleri, almış oldukları kupaları ve stadyumları da Havana'ya ayrı bir özellik katıyor.

Sağlıklı beslenmek için Küba'ya gitmeli...

Küba’da canınız ne istese onu yiyemeyeceksiniz çünkü yemek kültürü biraz kısıtlı. Ancak elinizde olan seçeneklerde lezzetli halleriyle sizi baştan çıkarabilirler. Genel olarak Küba yemekleri ızgarada pişiriliyor. Ellerinde deniz mahsullerinin, kızartma yapılabilecek birçok ürünün envai çeşidi bulunsa da, bunu çok fazla geliştirmemişler. Bunun nedeni yemek konusuna çok fazla kafa yormadıkları için ya da yemek haricinde çok daha başka şeylerle ün saldıkları için olabilir. Bir zamanlar Havana'da yaşayan ünlü yazar "Ernast Hemingway'ın" adını vermiş olduğu birçok yemeği Havana'da ki restoranların mönülerinde görmeniz mümkün.

Puro ve Rom'suz dönmeyin!
Havana'da alışveriş için söylenebilecek şey, evinize dönerken puro ve rom satın almayı unutmayın olacaktır. Puro satın alırken sokaklarda satılan purolara dikkat edin. Ülkeden çıkarken yanınızda satın aldığınız puroların mutlaka faturası olması gerekli. Zaten sokaklardan satın alacağınız puroların kötü çıkması ihtimali söz konusu. Özellikle devlete ait olan dükkanlardan purolarınızı satın almaya özen gösterin.

Havana'da şehir içi ulaşım konusunda biraz sorun yaşandığı söylenebilir. "Camel" adını verdikleri otobüsleri genellikle dolu oluyor. Dolmuş seçenekleri ise biraz az sayıda olduğu için bulmakta zorlanabilirsiniz. Taksiyi tercih edebilirsiniz. Ama ilginç ve eğlenceli ulaşım imkanları da yok değil. Bisiklet ve motosikletin arkasında yapılan yolculuklar ve tabii ki de Havana'ya bir diğer özellik katan ve her yerde çok fazla karşılaşacağınız, eski amerikan arabalarıyla özellikle Chevrolet marka arabalarla keyifli bir Havana turu yapabilirsiniz.Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst