Ateşli çocuklarda termometre kullanma kılavuzu

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Çocuklarının ateşinin yükseldiğini görmek, anne-babalar için oldukça kaygı vericidir. Hatta çoğu zaman o panikle derhal hastane yolu tutulur ya da hızla ateşi düşürülmeye çalışılır. Oysa ateş, her zaman bir hastalığın belirtisi olmayabilir.


termometre.jpg


Çocuğunuzun vücut ısısının yüksek olması, her zaman için ateşlendiği anlamına gelmez. Çünkü her çocuğun vücut ısısı kendine özgüdür ve bazı dış etkenlere bağlı olarak gün içerisinde değişkenlik gösterebilir. Yine de termometreyle belirli aralıklarla sağlıklı bir ölçüm yapıp, çocuğunuzun normal vücut ısısını belirlemeniz içinizi rahatlatmak açısından önemlidir. Ancak ölçümler sonucunda vücut ısısı normal değerin üstünde çıkıyorsa, bu durumda ateşten söz edilebilir. Ve ateşe eşlik eden başka bulgular da varsa, bu belirtiler hastalıkların habercisi olabilir. Çocuklarda ateşin nedenlerini ve ateşin yükselmesi durumunda alınacak önlemleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu'dan öğrendik. Ayrıca ateş ölçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar da var. Özellikle vücut ısısını ölçmeye yarayan termometreler bebekli ve çocuklu ailelerin önemli ihtiyaçları arasında yerini alıyor.

Normal vücut sıcaklığı ne olmalıdır?

Tüm organizmalarda olduğu gibi insan vücudunda da, ısı pek çok karmaşık mekanizmalarla belirlenen ve vücutta var olan kimyasal reaksiyonları da etkileyen bir durumdur. Vücut ısısı; yaşa, derecenin nereden ölçüldüğüne ve günün hangi saati olduğuna göre değişir. Vücut ısısının normalin üzerine çıkması ateş olarak tanımlanır. Merkez vücut ısısının ortalaması 37 santigrat derecedir. Ancak vücut ısısı kişiden kişiye, çocuktan çocuğa da farklılık gösterir. Bazı çocukların vücut ısısı genelde 36 santigrat derecelerdeyken, bazılanınki ise 37 santigrat derecenin üstünde seyreder ve ikisi de normaldir.
Normalden sapmalara dikkat etmek gerekir. Bebeklerde vücut ısısı çocuklara göre, çocuklarda da erişkinlere göre daha yüksektir. Akşamüstü saat

4:00-6:00 arası vücut ısısı en yüksekken, sabaha karşı saat 4:00 civarı en düşüktür. Vücut ısısının gün içinde normal bir dalgalanma şekli vardır. Ergenlik çağı ve sonrasında hormonal değişiklikler de vücut ısısını etkiler.Çocuklar neden ateşlenir?

Ateş; endojen pirojenler dediğimiz ateş yapıcı maddeler tarafından oluşturulur. Vücut ısısının düzenlendiği bölüm, beynin hipotalamus bölgesidir. Çoğu zaman bu maddeleri oluşturan enfeksiyonlardır. Enfeksiyon dışında bazı kimyasal maddeler de vücutta ateş oluşturabilir. Bunlardan bazıları ameliyat sırasında verilen anestetik maddelerdir. Aşı ya da ilaçlara reaksiyon olarak da ateş görülebilir. İlginçtir ki ateş düşürücülerin çok fazla kullanılması da başlı başına ateşe neden olabilir, bebeklerde diş çıkarmalar da ateşe neden olur. Ancak bu, genelde hafif bir ateştir. Yumuşak doku hastalıkları ve vücudun kendi bağışıklığını tetiklediği pek çok hastalık ateş sebebidir. Ancak bunlarda uzamış ya da tekrarlayan bir ateş eşliğinde başka bulgular da vardır çoğu kez. Yine daha nadiren tümörler ya da hipotalamustaki problemler de ateşe neden olabilir. Belli sıklıkta ateşlenmeye neden olan periyodik ateş sendromları dediğimiz tablolar da görülen durumlardandır.

Ateş, ne zaman hastalık belirtisidir?

Çocukta termometrede bir defalık 38 santigrat derece ve üzeri sonuç çıkması hastalık belirtisi olmayabilir. Ortam ısısından, hareketten, kalın giyinmeden kaynaklanabilir. Yine diş çıkarırken de hafifçe ateş yükselip, inebilir. Bu da hastalığa bağlı olmayabilir. Oysa ateşin genellikle bağlı olduğu enfeksiyon hastalıklarında belli bir seyir olur. Hastalığın doğasına göre değişir. Ateş genellikle tek defalık olmaz. Aynca ateşin yanı sıra başka belirtiler de olur. Örneğin; boğaz ağrısı, karın ağrısı, öksürük, burun akıntı vs. Genellikle ateşin düzeyi yükseldikçe, daha ağır bir hastalığa bağlı olma olasılığı yüksektir; ancak ateşin ne kadar yüksek olduğu kadar çocuğun genel durumu da önemlidir.

İlk olarak hangi müdahaleler yapılmalıdır?

Ateşe nasıl bir müdahale yapılacağı yaşa göre değişir. 2 yaştan küçük çocuklarda, özellikle de bebeklerde ateşi kontrol etmek önemliyken daha büyük çocuklarda çok da müdahale etmek gerekmez ya da müdahale etmemek hastalığın seyri açısından daha doğru olabilir. Ateş, anne-babalarda genellikle panik yaratan bir durumdur. Oysa ateş yüzünden panik olmaya gerek yoktur. Bunun her çocuğun başına gelebilecek bir şey olduğu bilinmelidir.
Bir çocuğun ateşi varsa, öncelikle ortamın ısısı kontrol edilmeli, çok sıcak olmaması sağlanmalıdır. Çocuğun üstü örtülmemeli ve kalın giydirilmemelidir. Ateşli çocuklar üzerlerinde ince bir pijama ya da fanila ile oturmalıdırlar. Çocuklarda kullandığımız ateş düşürücüler parasetamol ve ibuprofen içerirler. Çocuk 2 yaşından küçükse, ateş çok yüksekse ya da rahatsızlık veriyorsa kullanılabilirler. Bunları yaşa ve kiloya uygun dozajda kullanmak çok önemlidir. Şurup formlar 30-60 dakika içinde etkili olurken, fitiller genellikle 15 dakika içinde etki gösterir. Özellikle 1.5-4 yaş arası çocuklarda fitil kullanımı, tuvalet eğitimi ve kaka tutmak konusunda negatif etki yapabileceğinden, gerekmedikçe kullanılabilir. Ateş düşürücüler etkili olmuyor ya da ateş 40 santigrat derecelere geliyorsa ılık kompres ya da banyo etkili olabilir.

Ateşini ölçerken...

Ateş; makattan, kulaktan, ağızdan ya da koltuk altından ölçülebilir. Vücudun merkezi ısısını yansıtan ölçüm makattan alınandır. Ancak bu çok kolay olmadığından alternatif ölçümler kullanılır. Doğru termometreler kullanılıp iki kulağın ortalaması alındığında kulak termometreleri güvenilirdir.

Ağız termometreleri küçük çocuklarda biraz zor ve güvenli değildir. Ancak 4-5 yaşın üstü kullanılabilir. Ağız termometrelerini kullanmadan önce çocuğun soğuk ya da sıcak bir şey yiyip içmediğinden emin olmak gerekir. Koltuk altından yapılan ölçümler de yine çocuklarda biraz zordur. Koltuk altının sıkıca kapalı olduğundan emin olunmalıdır.

Alıntıdır!
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Benim oglumda dis cikarirken bir ikikere ateslendi ister istemez telas yapiyor insan. :ates:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst