Atatürk Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
CanakkalePanoramasiSeyitOnbasi.jpg
BuyukTaarruzPanoramasiAtaturkKocatepede.jpg
TurkOrdusununIzmireGirisi.jpg


Başkomutan Mustafa Kemal
Kocatepe'de
Büyük Taarruz Panoraması



TurkOrdusununIzmireGirisi.jpg (1932741 bytes)

Türk Ordusunun İzmir'e Girişi



Müze Hakkında

Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu şeref salonunun altında bulunan 3 bin metrekarelik sütunlu alanda kurulan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, özellikle farklı sergileme teknikleri ile Çanakkale, Sakarya, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Muharebeleri'ni, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarını ve Atatürk dönemini çarpıcı biçimde sunuyor.

Tören alanından Anıt Bloğu'na doğru bakıldığında, sağda yer alan Mîsâk-ı Millî Kulesi'nin kapısından girilen müze, 4 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Atatürk'ün özel eşyaları sergilenmekte; ikinci bölümde panorama ve yağlıboya tablolarla Çanakkale Muharebeleri He Kurtuluş Savaşı; üçüncü bölümde ayrı ayrı galerilerde Millî Mücadele ve devrimler anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde ise Atatürk'ün özel kitaplığında yer alan kitaplar sergilenmektedir.

Misak-iMilli.jpg
MisakiMilliRolyef_small1.jpg


Müzenin girişi olan Mîsâk-ı Millî Kulesi'nin içinde bir kılıç kabzası üzerinde üst üste konmuş dört elden oluşan bir kabartma yer almaktadır. Kabartma, Türk Vatanının kurtarılması için içilen millet andını ifade etmektedir. Nusret Suman'ın eseridir. Kulenin duvarlarında Atatürk'ün Misak-ı Millî ile ilgili özlü sözleri yazılıdır. Kulenin ortasında Anıtkabir'de icra edilen törenlere katılan heyetlerin özel defteri imzalamaları için imza kürsüsü yer almaktadır. Ayrıca aktüel panolarda Anıtkabir'de yapılan önemli törenlere ait fotoğraflar sergilenmektedir.

MisakiMilliKulesi.jpg


Mîsâk-ı Millî ve İnkılâp Kuleleri arasındaki ilk bölümde bulunan ve Atatürk'ün özel eşyalarının sergilendiği Atatürk Müzesi, 26 Ağustos 2002 tarihinde modern sergileme teknikleriyle yeniden düzenlenerek ve diğer bölümlerle birleştirilerek, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi adını almıştır. ilk olarak 21 Haziran 1960 tarihinde açılan bu bölümde Atatürk'ün kullandığı eşyalar ile kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar sergilenmektedir. Müzede Atatürk'ün manevi evlatlarından A. Afet İNAN, Rukiye ERKİN, Sabiha GÖKÇEN'in müzeye hediye ettikleri Atatürk'e ait eşyalar da bulunmaktadır.

muze_k.jpg


Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nin ikinci bölümünde ilk önce Çanakkale Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruzu konu alan üç panorama dikkati çek'ryor. Bu panoramalar önlerinde düzenlenen başka bir alanla üç boyutlu bir etkiye büründürülmüştür.

Bu üç boyutlu alandaki düzenlemelerde kullanılan savaş objeleri ve maketlerle muharebelerin geçtiği yerler ve dönem, yaşananların aslına uygun olarak yeniden canlandırılmıştır. Türkiye'de ilk kez uygulanan bu teknikle müzede ziyaretçilere Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda yaşanan güçlükler hissettirilmeye çalışılmaktadıc Bu bölümde ayrıca, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'na katılan komutanların portreleri ile kurtuluş mücadelesinden çeşitli anların resmedildiği büyük boyutlu tablolar sergilenmektedir.

Müzenin üçüncü bölümü, panorama bölümünü çevreleyen koridordaki 18 galeride yer alan tematik sergi alanlarından oluşmaktadır.1919-1938 yılları arasında Atatürk dönemine ilişkin olayların anlatıldığı tonozlu galeriler Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'ne farklı bir atmosfer kazandırmaktadır. Mozolenin bulunduğu Şeref Salonunu ayakta tutan sütunlu salon ile Anıtkabir'in temel duvarları arasında kalan koridorda yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları'ndan ebediyete intikal edenlerin defnedilmesi amacıyla inşa edilen ancak daha sonra vazgeçilen galerilerdeki vitrin düzenlemelerinde Kurtuluş Savaşı ve Atatürk devrimlerine ilişkin 3 bin kadar fotoğraf ile bunların Türkçe ve İngilizce açıklamalarınayerverilmektedir.

Değerli sanatçılar tarafından hazırlanmış rölyefler tonozlu galerilerin görselliğini güçlendirmektedir. Ayrıca tonozlu galerilerin bulunduğu koridor boyunca Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında büyük hizmetleri görülen asker-sivil 20 kahramanın büstü ve kısa özgeçmişleri de yer almaktadır.

Müzenin dördüncü bölümü, Cumhuriyet ve Müdafaa-i Hukuk Kuleleri arasında yer alan Atatürk Özel Kitaplığı'dır. Bu bölümde Atatürk'ün kendi kütüphanesinde bulunan kitaplardan Anıtkabir koleksiyonunda yer alan 3123 adet kitap, konularına göre tasnif edilerek sergilenmektedir. Aynı zamanda burada Atatürk'ün düşünce adamı yönünün vurgulandığı "Atatürk ve Kitap" konulu dokunmatik ekranlı bilgisayarlar yer almaktadır.

KurtulusSavasiMuzesi_small1.jpg


Kurtuluş Savaşı Müzesi Tablolar Bölumu
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst