Aşure Tarifleri

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
asure04wd1%255B1%255D.jpg


2010 yılı Aşure Günü
Aşure Muharrem ayının onuncu günüdür..
2010 Aşure Hicri tarihi 10 MUHARREM 1432
2010 Aşure Miladi Tarihi 16 ARALIK PERŞEMBE gününe denk gelmektedir.

Bütün İslam ülkelerinde çeşitli tahılların bir araya gelmesi suretiyle aşure tatlısı yapılır.Bu tarihi olayların hatırlanması anlamında sevinçli ve neşeli günler yaşanır ve eşe dosta aşure yedirme geleneği devam eder.

Aşure yapmanın püf noktaları

" Aşurelik buğday, nohut, kuru fasulyeyi ayrı kaplarda ıslatın ve en az 6-8 saat suda bekletin.
" Toz şekeri arzunuza göre ayarlayabilirsiniz. Şekeri aşurenin pişmesine yakın koymalısınız. Yoksa şeker dibine çöküp yanmasına neden olur. Şeker koyduktan sonra sürekli karıştırarak pişirmelisiniz.

" Şeker yerine tatlandırıcı da kullanılabilir.

" Kuru incir ve kuru üzüm aşurenin rengini bozacağından önceden haşlayıp suyunu süzerseniz rengi daha iyi olacaktır.

" Kuru kayısıyı da doğrayıp üzerine suyu koyup bekletin. Aşureyi ocaktan olmadan 10 dakika önce içine koyun. Bu şekilde dağılmadan içinde daha güzel kalacaktır.
" Pişen aşureyi kaselere koymadan önce biraz tencerede bekletin ve sonra kaplara boşaltın.

" Aşurenizin çok güzel kokmasını isterseniz, benim annemim yaptığı gibi içine karanfil suyu koyun. 2 adet karanfili cezveye koyun bir taşım kaynatın ve süzüp bu mis gibi kokan suyu aşure tenceresine koyun.

" Aşurenizin renginin beyaz olmasını isterseniz içine 1-2 çay bardağı süt koyabilirsiniz.

Aslında aşureyi yapmak çok uzun sürmez. Sabahtan başlayan hazırlıkla, akşama komşularınıza ikram edebileceğiniz nefis bir aşure yapabilirsiniz.
Dağıtma işi küçükken bana düşerdi, benim de çok hoşuma giderdi doğrusu...

Bu arada kız çocuğu olan her ailenin evde aşure pişirmesi gerekiyormuş. Anadolu'da bir nineden öğrenmiştim. Sebebi kısmetli evlilik yapabilmesi olsa gerek.
Evet umarım bir dahaki aşure gününe kadar evlerimizden bolluk bereket eksik olmaz.
BUGÜN


69C17C08910C9C499B6063FEb.jpg


OSMANLI AŞURESİ

Ön hazırlık olarak kuru üzümlerin saplarını ayıklayın. Su dolu bir tencerede kuru üzümleri şişene dek haşlayın. Haşladıktan sonra sudan çıkarıp bir kenarda bekletin. Kayısıları da yumuşaması için haşlayın. Başka bir tencereye şekeri ve unu alıp karıştırın. İçine azar azar süt ekleyin. Hindistancevizini de ilave edin. Koyulaşana dek pişirin. Tencereyi ateşten almadan kısa bir süre önce 1 paket kremayı ekleyin. 1-2 dakika kaynattıktan sonra ateşten alın. Haşlanmış kuru üzümleri de ilave edin. Tatlıyı kaselere doldurun. Ardından kuru kayısı, ceviz, dolmalık fıstık ve kuşüzümü ile dilediğiniz şekilde süsleyerek, servis yapın.

* 1 kg süt

* 1 su bardağı şeker

* 3 çorba kaşığı un

* 100 gram çekirdeksiz kuru üzüm

* 3 çorba kaşığı hindistancevizi

* 1 paket krema

Süslemek İçin:

* Ceviz, dolmalık fıstık
* Kuru kayısı, kuş üzümü

GAZİANTEP USULÜ AŞURE

Aşurelik buğdayı geceden bir iki taşım kaynatarak ıslatın. Sabahtan bir saat kaynatın. Nohutu ve fasulyeyi ıslatıp düdüklü tencerede pişirin. Suyunu dökmeyin, gerekebilir. Börülceyi de geceden ıslatıp, sabahtan 25 dakika haşladıktan sonra süzün, suyunu dökmeyin. Aşurelik buğdayı pişirirken 50'nci dakikada pirinci yıkayıp tencereye ilave edin. Bu arada diğer malzemeleri hazırlayın. Fıstık ve bademin kabuklarını soyun. Cevizi ve portakal kabuğunu rendeleyin. Kuru kayısı ve inciri, küçük doğrayın. Kestaneyi haşlayarak soyun ve doğrayın. Aşurelik buğday pirinçle pişerken bir taraftan da pişmiş nohutu ve fasulyeyi ekleyin. Börülceyi koyun. Aşure istediğiniz kıvama geldiyse şekerini koyun (Arzuya göre 2/3 bardak şeker konulabilir). 1 çay kaşığı tuz atın. Suyunu kontrol edin, muhallebiden daha suluca olmalı. Eğer su koyacaksanız kaynar su koymalısınız. Şimdi sütü, pekmezi, meyve şekerlemelerini, doğramış olduğunuz kestaneleri, fıstık ve bademi ilave edin. Şimdi balı, portakal kabuğu rendesini ve gülsuyunu koyabilirsiniz. Aşureyi sıcak olarak çorba gibi servis yapabilirsiniz. Dağıtırken kaselerin üzerine çekilmiş ceviz, rezene ve nar taneleri koyabilirsiniz.

MALZEME:
* 1 bardak buğday

* 2 yemek kaşığı bal

* Yarım bardak nohut

* Şeker

* Yarım bardak fasulye

* Tuz

* Yarım bardak kuru börülce

* Fıstık, ceviz, badem

* 1 yemek kaşığı pirinç

* Meyve şekerlemeleri

* 1 bardak süt

* 2 yemek kaşığı gülsuyu

* 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi

* Portakal kabuğu rendesi

* Kestane

* Rezene ve nar taneleri

SULTAN AŞURESİ

Buğdayı ıslatın. Fasulye, pirinç ve nohutu da ayrı ayrı ıslatıp ertesi gün yine ayrı ayrı haşlayın. Süzdükten sonra kabuklarını soyun. Buğdayların üzerine yaklaşık iki misli kadar su koyun. Ağır ateşte hiç karıştırmadan iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Nohutu, fasulyeyi ve pirinci ilave edip iyice pişirin. Robottan geçirin. Ayrı ayrı haşladığınız ve ufak doğradığınız kayısı, incir, üzüm, kestane, elma ve portakal kabuğu rendesini sırası ile ilave edip, üzümler şişinceye kadar pişirin. Bir kaşık nişastayı süt ile eritip şekeri, sütü ve gül suyunu da ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Aşureyi kaselere paylaştırın süsleyin.

MALZEME:
* 500 gram buğday

* 2 su bardağı süt

* 1'er su bardağı kuru fasulye, nohut, üzüm, kuru incir, kayısı, haşlanmış kestane

* 1'er çay bardağı pirinç, gülsuyu, ceviz, kuş üzümü

* 1 kg. tozşeker

* Tarçın, nar, dolmalık fıstık, karanfil

* 1 çorba kaşığı nişasta

* 1 adet elma ve portakal

* Kaymak, dut kurusu

Kaynak :Sabah

TANELİ AŞURE

1 kilo aşürelik buğday
250 gram pirinç
250 gram fasulye
250 gram nohut
250 gram bakla içi
250 gram çekirdeksiz üzüm
3 kilo şeker
Biraz gül suyu
Harcın kaldırabileceği kadar su
Fıstık, üzüm, badem, ceviz içleri, incir ve nar gibi meyvalar
Şeker, fıstık, ve emsali meyvalardan gayrı, diğer hububat, akşamdan ayıklanıp suya yatırılır. Sabahleyin hepsi, ayrı ayrı haşlanır. Yine hepisi, büyük bir tencereye veya küçük bir kazan içine dökülüp birleştirilir. Şekeri de katılıp kıvamı veçhile beslenerek pişirinceye kadar ara sıra karıştırmayı ihmal etmiyerek, ameliyeye nihayet verilir. Kâselere bölündükten sonra, üzerleri ayrıca fıstık, üzüm veya badem, yahut cevizler bezenir ve gül suyu da serpip bolca yenilir.
Not: Havi olduğu bütün gıda maddeleri hasebiyle, besleyici ve kuvvetli bir tatlıdır. Muharrem ayının onuncu günü pişirilip dağıtılan ve bugün, her tarfta âdet haline gelmiş bir tatlıdır.

DÜĞÜN AŞURESİ
Sahrap Soysal
1 litre süt
2 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kuş üzümü (dolmalık üzüm)
2 adet kuru incir
4 adet kuru kayısı
1-1,5 su bardağı çekilmiş fındık içi
Süslemek için;
Çekilmiş yeşil fıstık

Hazırlanışı
Üzümü iyice yıkayın. İncirlerin saplarını kesip küp küp doğrayın ve suda bekletin. Kayısıları da çok küçük küpler halinde doğrayıp yıkayın ve süzün.
Un ve toz şekeri orta boy bir tencereye koyun. Bir taraftan tel çırpıcı yardımıyla çırparken bir taraftan da azar azar sütü ekleyin. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca üzüm, incir ve kayısıyı ilave edin fındığı da katıp ocağın altını kısın ve arada sırada karıştırarak 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. 4 Henüz sıcakken, üzeri kaymak tutmadan kaselere paylaştırın. Soğuyunca üzerlerini süsleyerek servise sunun.

AŞURE (AFYON)

Malzemeler:
500 gr. göcelik buğday (çekilmemiş buğday)
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı kuş üzümü
1 fincan ceviz
1 fincan fındık
1 fincan fıstık
2 litre su
2 su bardağı pekmez
500 gr. toz şeker
1 tatlı kaşığı susam
Yapılışı:
Göcelik buğday, nohut, kuru fasulye bir gün önceden ayrı ayrı ıslatılır. Diğer gün bunların suları süzülür. Ayrı tencerelerde üzerlerine su eklenerek pişirilir. Üzüm de biraz su ile pişirilir. Hepsi yumuşadıktan sonra büyük bir tencerenin içine önce buğday konur. Bol su ile tekrar ocağa konur. Bunun üzerine nohut, fasulye ve üzüm eklenir. Bunlar karıştırılır. Üzerine pekmez ve şeker ilave edilerek tekrar pişirilir. Piştikten sonra dövülmemiş ceviz, fındık ve fıstık katılır. Susam da ekilir. Hepsi karıştırılır. Servis kaselerine boşaltılır.
Not: Türk mutfağının en eski ve geleneksel tatlılarından biridir. Kurban bayramında sonraki ay aşure ayı olarak bilinir. Bu ayda bol miktarda her evde aşure yapılır, akraba ve komşulara dağıtılır.

SAFRANLI AŞURE (KARABÜK)

Belli ölçülerde akşamdan ıslatılan aşurelik buğday pirinç, nohut kuru fasulye çekirdeksiz üzüm, kayısı kurusu ayrı ayrı haşlandıktan sonra büyük bir tencereye alınarak kaynatılır. Sarı suyu çıkana kadar suda ıslatılmış bir çay kaşığı safran ve şeker ilave edilir. Ateşten alındıktan sonra kaselere alınır üzeri tarçın ceviz fındık ve nar ile süslenir.
Tuzlu aşure: Buğday pirinç nohut kuru fasulye kavurma ile tuzlu olarak yapılır. Üzerine kavrulmuş ceviz parçaları tereyağı eritilerek gezdirilir.
Not: Aşure isteğe göre tatlı ve tuzlu olarak Muharrem ayında yapılır. Komşu ve akrabalara dağıtılır.

SÜTLÜ AŞURESİ

Malzeme:
8 su bardağı süt
1 su bardağı Bizim Mutfak Un
1/2 su bardağı toz şeker
Süslemek için :
nar
kuru üzüm
fındık içi
tuzsuz badem
ceviz içi
antep fıstığı içi
Süt ve unu çırpıp orta boy bir tencereye aktarın. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar birkaç taşım kaynatın. Tozşekeri ekleyip birkaç taşım daha kaynatın. Muhallebiyi ocaktan alın. Ilınınca mikser yardımıyla iyice çırpıp buzdolabına aktarın. Kuru meyvelerle süsleyip soğuk servis yapın.

SUSAMLI AŞURE (MANİSA)
Malzeme listesi
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru fasulye (kuru börülce ya da bakla da kullanabilirsiniz)
1 su bardağı nohut
3 su bardağı tozşeker
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm (sultani üzüm de denir)
8-10 adet kuru kayısı
1 adet elma veya ayva
Üzeri için;
1 su bardağı susam
10-12 adej kuru kayısı
10-15 adet kuru incir
100 gr fındık içi
100 gr ceviz içi
100 gr badem içi

YAPILIŞI:
Aşurelik buğday, kuru fasulye (börülce ya da iç bakla) ve nohudu ayrı ayrı kaplara koyup üzerlerine 4-5 santim çıkacak kadar soğuk suyla bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğday, kuru fasulye ve nohudu iyice yıkayıp süzdükten sonra üzerlerine 5 santim çıkacak kadar su ilave edip ayrı ayrı tencerelerde haşlayın.

Ayrı ayrı tencerelerde haşladığınız nohut ve fasulyeyi aşurelik buğdayın olduğu tencereye aktardıktan sonra sık sık karıştırarak yaklaşık 30 dakika pişirmeye devam edin. Burada dikkat etmeniz gereken şey, suyu azaldıkça 4-5 su bardağı sıcak su eklemektir.

Tozşeker ve yıkayıp süzdüğünüz kuru üzümleri ilave ettikten sonra tavla zarı formunda doğradığınız elma ve kuru kayısıları da koyun ve kısık ateşte 30-40 dakika daha pişirin, (aşureyi sık sık karıştırmayı ve suyu azsa sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin) Aşure koyu kıvamlı bir çorba gibi olmalıdır.
İsterseniz bir kahve fincanı kadar gülsuyunu üzerine aktararak yaklaşık 10 dakika daha kaynattığınız aşureyi ocaktan alın. Hafifçe ılık hale gelmesini bekleyip kâselere paylaştırarak üzerlerine tarçın ve susam serpiştirin.
Nar, fındık, ceviz ve bademle süsleyin. İsterseniz bir adet portakalın kabuğunu çok ince doğrayarak aşureye pişerken ilave edebilirsiniz. Soğuk olarak servise sunun.

VİŞNELİ VE PORTAKALLI SÜZME AŞURE (DİYET)

Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı vişne suyu
Yarım su bardağı portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi
Yarım su bardağı süt
15 tatlı kaşığı mısır nişastası (Her bir meyve suyu ve süt için yarım tatlı kaşığı nişasta kullanın.)
Üzeri için Hindistan cevizi fıstık v.b.

Hazırlanışı:
Bir gece önceden buğdayı ayıklayıp yıkayın. Kullanacağınız derin bir tencerede bol suyla 5 dakika kadar kaynatıp ertesi gün kullanmak üzere bırakın. Bir gün sonra buğdayı iyice pişene kadar kaynatın. Süzgeçten geçirin veya rondoda iyice ezilmesini sağlayın. Şekerini ilave edin. Kısık ateşte bir müddet daha pişirin. Ateşten almadan önce aşurenin 3 renkli olması için 3 eşit miktarda tencerelere paylaştırın. Yarım bardak vişne suyunun içine yarım tatlı kaşığı nişasta, yarım bardak portakal suyunun içine yarım tatlı kaşığı nişasta ve yarım bardak sütün içine yarım bardak nişastayı koyup, sıvıların içinde iyice ezin. Her birini tencereye ayrı ayrı ilave edin. Top top olmamasına dikkat ederek devamlı karıştırın. Aşurenin kıvamına dikkat edin. Gerekirse sıcak su ilavesi yapın. Aşureniz uygun kıvamı bulunca ateşten alın, Kaselere bölüp, üzerini süsledikten sonra servise sunun.

AŞURE MUHALLEBİSİ
1,5 litre süt
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı nohut
4 adet kuru incir
6-8 adet kuru kayısı
1 su bardağı pirinç unu
2 çorba kaşığı nişasta

Kuru fasulye ve nohut haşlanır. Kayısı ve incir sıcak suya ıslatılır. (1 saat kadar) Tencereye süt, şeker, nişasta, pirinç unu konur. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. Isınmaya başlayınca kuru fasulye, nohut ve doğranmış kayısı ve incir katılır. Norma l muhallebiden biraz daha cıvık kıvam alınca ateşten alınır. Kaselere doldurulur.

DÜDÜKLÜDE AŞURE
250 gram aşurelik buğday
50 gram pirinç (3/4 kahve fincanı)
2500 gram su (10 bardak)
750 gram süt (3 bardak)
750 gram toz şeker (3 bardak)
50 gram kuru fasulye
50 gram nohut
100 gram İç ceviz
150 gram sultani üzüm
25 gram beyaz fıstık
25 gram kuş üzümü
100 gram iç badem
1 kahve fincanı gül suyu
incir, nar, kuru kayısı (Arzuya bağlı)

1 Düdüklü tencereye on iki saat suda ıslatılmış ve suyu süzülmüş bir buçuk bardak aşurelik buğday, yine on iki saat suda ıslatılmış ve süzülmüş üç çeyrek kahve fincanı pirinç ile, 10 bardak da su koyarak düdüklü tencerenin kapağını sıkı bir şekilde kapatmalıdır.
2 Sonra, tencereyi kuvvetli ateşe oturtarak, düdüğün ötmesine meydan vermeden ancak üstünde boka buhar çıkarmaya başlarken ateşi yandan fazla azaltarak, buğdayları oldukça küçük ateşte bir buçuk saat pişirmelidir. (Düdükten buhar çıkmaya başlayınca, hemen ısıyı azaltmalıdır. Aksi halde, düdükten bullarla birlikte içindeki su da dışarıya fışkırır).
3 Sonra tencereyi ateşten alarak, ancak 15 dakika sonra buharını boşalttıktan sonra kapağını açmalı, içinden buğdayların aşağı yuka il üçte ikisini çıkararak bir kalınca elek ya da kevgire almalı ve üstlerine kaşıkla bastırmak suretiyle buğday özlerinin elek, ya da kevgirden püre halinde çıkması sağlanmalıdır.
4 Sonra bu buğday püresini tekrar düdüklüye kattıktan sonra bunlara; sırasiyle, 3 bardak şeker, 3 bardak süt, her ikisi de on saat suda yatırılmış, yumuşayıncaya kadar haşlanmış ve iyice süzülmüş 50 gram kuru fasulye ile 50 gram da nohut iiâve ederek, aşureyi kapaksız olarak 15 dakika daha kaynatmalı, 1 kahve fincanı gül suyu katmalı sonra kaselere dökerek, iyice donduktan sonra üstlerini 100 gram iç ceviz, 150 gram sultani üzüm, 25 gram kuş üzümü ve bir taşım kaynatmak suretiyle iç kabukları ayıklanmış 100 gram iç badem ile 25 gram da antepfıstığı ile süslemeli ve servis yapmalıdır.

Kaynak :Lezzet

SARAY USULÜ AŞURE

500 gram aşurelik buğday
1 çay bardağı gülsuyu
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı ceviz
2 su bardağı süt
1 çay bardağı kuş üzümü
1 su bardağı kuru fasulye
1 kg tozşeker
1 su bardağı çekirdeksiz üzüm
Mevsimine göre nar
1 su bardağı kuru incir
Tarçın
1 su bardağı kayısı
1 çorba kaşığı dolma fıstığı
1 çay bardağı pirinç

Yapılışı

Buğdayı ayıklayıp, geceden bol su ile ıslatın. Fasulye, pirinç ve nohutu da ayrı ayrı ıslatıp ertesi gün yine ayrı ayrı haşlayın. Süzdükten sonra kabuklarını soyarak hazırlayın. Bir tencereye buğdaylar ile birlikte buğdayların yaklaşık iki misli kadar su koyun. Ağır ateşte hiç karıştırmadan buğdaylar iyice yumuşayıp, helmeleninceye kadar pişirin. Buğdaya daha önceden haşlatıp hazırladığımız nohutu, fasulyeyi ve pirinci ilave edip, iyice pişirin. Pişirdiğiniz karışımı robottan geçirin. Ayrı ayrı haşladığımız kayısı, incir ve üzümü sırası ile ilave edip üzümler şişinceye kadar pişirin. Şekeri, sütü ve gül suyunu da ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Tatlıyı ateşten alıp, kâselere boşaltın. Soğuduktan sonra üzerlerine tarçın nar, ceviz, dolmalık fıstık ile süsleyerek ikram edin.

Alıntıdır...
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
ben sadece annemin yaptığı aşureyi severim o bol meyveli yapar kuru üzüm kayısı kuru incir kestane portakal ceviz fındık oohhh tam benlik...fasulyeyle nohutu az katar..ama burda başka yapanlar genelde nohut ve fasulyesini bol koyarlar o güzel olmuyo
 
O

ozge191

Misafir
bende aşura hastalığı var tabak tabak yiyebilirim arka arkaya:)
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
asure.jpg


Aşure

500 Yıllık Osmanlı Mutfağı - Marianna Yerasimos'un tarifinden ilham alarak;

Malzemeler: 10 kişilik

1 cup = bardak = 250 ml.'lik su bardağı

1 bardak aşurelik buğday
10 bardak su (Eğer daha sulu seviyorsanız, 12 bardak su ekleyin.)
1/2 bardak nohut
1/2 bardak kuru fasulye
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 bardak toz şeker
150 gr. kavrulmamış tatlı badem
150 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
200 gr. kuru kayısı
Süslemek İçin:

Nar taneleri
Badem (Sıcak suda 5 dakika bekletin ve kabuklarını soyun. Bıçakla uzunlamasına birkaç parçaya kesin.)
Antep fıstığı (Sıcak suda 5 dakika bekletip, kabuklarını soyun.) ya da ceviz
Susam (Arzu ederseniz ekleyin.)
Tarçın

Tarif:

Bir gece önceden ayrı ayrı tencerelerde buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi ıslatın.
Ertesi gün buğdayı süzdürün. Üzerine 10 bardak su ekleyin ve kapağı açık olarak, orta ateşte pişirmeye başlayın. Buğday iyice yumaşayıp, çatlayana kadar yani 1.5 saat kadar pişirin.

Buğday pişerken bir yandan da fasulyeyi ve nohutu pişirin. Çok yumuşamadan, hafifçe diri haldeyken süzdürün. Nohutların kabuklarını soyun.

Kayısıyı ve üzümü yıkayın. Kayısıları minik küpler halinde doğrayın. Bademleri sıcak suda 5 dakika bekletin ve kabuklarını soyun.

1.5 saat kadar pişmiş ve artık yoğunlaşmaya başlamış buğdaydan 2 kepçe alıp, el blenderiyle püre haline getirin. Tekrar tencerenin içine dökün ve karıştırarak 5 dakika pişirin.

İçine nohutu, kuru fasulyeyi ve tuzu ekleyin. 15 dakika daha hepsini kaynatın.
Toz şekeri, bademi, üzümü, kuru kayısıyı ekleyin. 10 dakika daha pişirin.
Tencerenin altını kapatın. Yarım saat kadar dinlendirin.

Servis yapacağınız kaplara paylaştırın. Üzerine hafifçe tarçın serpiştirin. Badem, Antep fıstığı ve narla süsleyin.

Kaynak :Evcini
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Asureyi cok severim, artik yapiyorum bende.
Bir ara yapinca tarifimi ekliyeyim.
 

aleyna

Aktif Üye
Katılım
13 Mayıs 2011
Mesajlar
264
Tepki
222
Puan
43
Yaş
35
Konum
kocaeli
bende aşureyi cok severim hiç doymam birisi yapsada yesek ben hiç yapmadım ama bugünlerde deniycem insallah basarırım:cokkomik:
 
H

Hera

Misafir
Bende çok severim özellikle tatlı olacak şekerli yani ve tabi malzemede önemli yapmam hiç denemedim Hasan Usta Yada Özsüt den yiorum canım çekince paylaşım için teşekkürlerrr
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
ss2.jpg

Sütlü Aşure

Malzemeler
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
yarım kilo buğday
1 çay bardağı pirinç
yarım kilo şeker
yarım su bardağı sıcak süt (kıvamını ayarlamak için)

Aşurenin içine eklediğim kuruyemişler

kuru kaysı
kuru üzüm
kuş üzümü

Süslemek için;

incir
kavrulmuş fındık
ceviz
nar taneleri
tarçın

Yapılışı

1. Birgece önceden (mesela yatmadan önce yada yemek yedikten sonra :) Büyükçe bir tencereye buğdayı alıyoruz ve üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su dolduruyoruz ve bir taşım kaynatıyoruz altını söndürüyoruz…(Büyük bir tencere seçmek önemli çünki hem buğdaylar şişiyor hemde ertesi günü tüm karıştırma işlemlerini bu tencerede yapıyoruz)
2. Nohut ve buğdayı beraber yıkayıp bunlarıda başka bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ekliyoruz ve bunuda bir taşım kaynatıp altını söndürüyoruz.
3. ertesi gün her iki tencereninde altını açıp buğdaylar ezilene kadar ve fasulyeyle nohut yumuşayana kadar pişiryoruz.Buğdayın pişmesine yakın içine pirinci ekliyoruz.
4. Daha sonra nohut ve fasulyeyi buğday ve pirinç tenceresine ekleyip bir sürede böyle pişiriyoruz (5 dk kadar) bu arada kıvam ayarlamak için sıcak su veya süt kullanıyoruz
5. Sonra doğradığınız kuru kayısıları kuş üzümünü ve kuru üzümü ekliyoruz…Şekerinide yavaş yavaş ekleyip ayarladıktan sonra isterseniz kaselere paylaştırabilirsiniz ama ben belki soğuduktan sonra fazla koyulaşıp donuk olur diye hemen kaselere paylaştırmadım (çünkü biraz sıvı seviyorum) soğuyana kadar tenecerede bekletip öyle dağıttım kaselere sonrada süsledim…Böyle yapmanızı tavsiye ederim…


Kaynak :eyluluntarifdefteri

 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.644
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Sütlü aşure annemde yapıyordu tesekkürler bitanem insallah bende denicem :elif:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul

1964_198.jpg


Aşure

Malzemeler: 250 gram Buğday 200 gram Nohut 200 gram Kurufasulye 200 gram kuru Üzüm 100 gram kuru İncir 100 gram kuru Kayısı 100 gram fıstık 3 su bardağı Şeker 1 yemek kaşığı tarçın 15 - 20 su bardağı Su asure_ic.jpg

Süsleme için: Kuş üzümü Çekilmiş ceviz içi, Üzüm Ceviz, File Badem Tarçın, Nar taneleri Hindistan cevizi File Fıstık Kiraz şekerlemesi

Tarif Hazırlanışı: Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatın ( içine 2 tarçın çubuğu atarsanız kokusu mükemmel oluyor). Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın ( buğday dahil üçünüde aynı anda kaynatmaya başlamanızı tavsiye ederim). Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın. Kıvamını koyu tutmak isterseniz bir çay kaşınını ucuyla aldığınız çok az buğday nişastasını 2 yemek kaşığı gül suyunda eriterek aşureye ekleyin 1 - 2 dakika daha kaynatın. asure_anuska.jpg Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın.

Not 1: Kettle yada çaydanlıkta sürekli sıgcak su bulundurun çünkü koyulaştıkça ektradan su eklemeniz gerekebilir.

Not 2: Sıcakken süslemeye kalkarsanız aşure kabuk tutmadığı için malzeme içe çöker.

ekolay
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
Aşure nasıl yapılır?

asure-nasil-yapilir--3772657.Jpeg

Malzemeler:

3 su bardağı aşurelik buğday
1/2 çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı fındık
200 gram kuru kayısı
200 gram kuru üzüm
3 litre su
2 su bardağı süt
4 su bardağı şeker
1/4 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı karanfil suyu
Üzerine:
25 gram fındık
25 gram kuş üzümü
100 gram ceviz
1 nar
Tarçın

Yapılışı:

Nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın. Buğdayı yıkayıp kaynar su içerisinde haşlayın. Suyunu süzün ve bir kere daha kaynatıp tekrar suyunu süzün. Temiz su ekleyip 50 dakika kadar kaynatın. Yumuşadıktan sonra pişmiş nohut, fasulye, doğranmış kayısı, kuru üzüm, pirinç ekleyip 15 dakika kaynatın. Sıcak süt, şeker,tuz, karabiber, fındık ve karanfil suyunu ekleyip bir 15 dakika daha kaynatın. Cam kaselere bölüştürüp hafif soğuyunca üzeri için gerekli malzemeleri serpin. Aşure yaparken kıvamını ayarlamak için yanınızda sürekli sıcak su bulunması önemlidir. Şeker miktarını da yine damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Afiyet olsun
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
s%C3%BCtl%C3%BC%20a%C5%9Fure.jpg

Dövme Dondurmalı Aşure

Malzemeler:

- 1 kutu “Sade” Dövme Dondurma
- ½ su bardağı buğday ( haşlanmış)
- ½ su bardağı nohut ( haşlanmış)
- ½ su bardağı kuru fasulye ( haşlanmış)
- 4 adet kuru kayısı ( küp küp doğranmış)
- 4 adet kuru incir ( küp küp doğranmış)
- ½ su bardağı kuru üzüm
- ½ su bardağı fındık ( iri çekilmiş)
- ½ su bardağı badem(tuzsuz- iri çekilmiş)
- ½ su bardağı ceviz( iri çekilmiş)
- ½ portakalın suyu
- Limon ve portakal kabuğu rendesi
- ½ adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi
- ½ çay kaşığı zencefil
- ½ çay kaşığı tarçın
- nar taneleri

Yapılışı:

Nohut, buğday ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıp haşlayın. Doğradığınız kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzümleri bir kabın içinde sıcak su ile ıslatıp 15 dakika beklettikten sonra suyunu süzüp kenara alın. Derin bir kâseye dondurma dan hariç kalan tüm malzemeyi koyup karıştırın. Dövme dondurmayı buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında 5 dakika bekletip yumuşatın. Dondurmayı ayrı bir kâsede tel bir çırpıcı veya el mikseri ile karıştırın. “Sade “ Dövme Dondurmayı Aşure malzemesine karıştırın. Hazırladığınız Dövme Dondurmalı Aşureyi servis tabaklarına alıp buzlukta servis etmeden önce en az 30 dakika bekletin. Üzerlerini taze nar taneleri ile süsleyip bekletmeden soğuk olarak servis edin.

Mahmure

 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul


Sütlü Aşure

Malzemeler

- 1 kg. Süt
- 4 dolu kaşık nişasta
- 1 bardak şeker
- 1 avuç kuru üzüm
- 10 adet kuru incir
- 10 adet kuru kayısı
- Antep Fıstığı

Yapılışı:

Tüm kuru meyveleri ve elmaları küp küp doğrayın. Sütten bir bardak ayırın ve nişastayı o bir bardakta eritin. Kalan süt ve şekeri şeker eriyinceye kadar kaynatın. Nişastalı sütü de süte ilave ederek kaynatmaya devam edin. Koyulaşmaya yakın doğradığınız kuru meyveleri ve elmayı ilave edin. Bir kaç dakikada meyvelerle karıştırmaya devam edin ve kaselere doldurun. Soğuyunca fıstık, tarçın veya hindistan cevizi seçim size kalmış süsleyip servis edin.


Mahmure

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst