Aşura Günü

N

nuran34

Misafir
:findikim:
Aşura Günü Muharrem ayının 10. gününe denk gelen gündür. Arapçada 10 anlamına gelen aşara kelimesinden türemiştir. Biz Müslümanlar için birçok önemli olayın gerçekleştiği gün olduğuna inanıldığı için yılın en önemli günlerinden biridir. Bu önemli olaylardan bazıları şu şekildedir;

Âdem’in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,

İdris’in diri olarak göğe yükseltilmesi,

Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması,

İbrahim’in ateşte yanmaması,

Yakup’un oğluYusuf’a kavuşması,

Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,

Musa’nın Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nıfiravun’dan kurtarması,

Yunus’un balığın karnından çıkması,

İsa’nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir.

Ayrıca Kıyametin de bir Aşura Gününde kopacağına inanılmaktadır.



Aşura gününde yaptığımız yiyeceğe de aşure denmektedir. Temel olarak aynı şekilde yapılsa da ufak farklarla da olsa birbirinden ayrılır her evde yapılan aşure. Belki de en güzel yanı budur. Nuh’un Gemisinin tufandan kurtulmasından sonra gemide bulunan yiyecekleri toplayıp bir kazanda pişirmesiyle ortaya çıktığına inanılır aşurenin. O yüzden bizim oralarda adettendir evde bulunan her yiyecekten birer tutam eklenir aşureye. Genellikle 41 çeşit olmasına dikkat edilir. Ve tüm malzemeler aşurenin içinde pişer. Sadece buğday, nohut, fasulye pişirilipte üzerine süs niyetine konmaz meyvesi, kuruyemişi. Benim aşureye süs olarak kullandığım tek şey nar taneleridir. Aşurenin içinde pişmeye pek müsait olmadığından içine koymam. Ama üzerinde, verdiği mayhoş tatla nefis bir lezzet katar.

Ayrıca öyle komşulara birer kase dağıtılmaz. 5-6 aile bir araya gelip kocaman kazanlarda pişirir. Aşurenin yanında 5-6 çeşitte yemek pişer. Aşure 20 kg.lık kovalara doldurulup bir sürahiyle götürülen evin tencerelerine boşaltılarak dağıtılır. Akşamına ise önce aşurenin yanında pişirilen yemekler sonra da kalan aşure ortak olan ailenin fertlerince yenir. Çok önemli bir bereket simgesidir bizim oralarda kısacası. İşte benim annemden öğrendiğim ve kendimce yorumladığım aşure tarifim bu şekilde.

Afiyetle kalın…



Malzemeler :

1.2 su bardağı buğday,
2.2,5 su bardağı şeker,
3.16 su bardağı (4 lt) su,
4.1 avuç nohut,
5.1 avuç fasulye,
6.1 yemek kaşığı pirinç,
7.1 yemek kaşığı bulgur,
8.200 gr tuzsuz fıstık,
9.200 gr kuru üzüm,
10.10 adet kuru kayısı,
11.5-6 adet kuru incir,
12.Yarım çay bardağı dut kurusu,
13.1 ayva,
14.1 elma,
15.4-5 dilim mandalina,
16.1 çay bardağı fındık,
17.1 çay bardağı kabuksuz badem,
18.1 çay bardağı ceviz,
19.1 yemek kaşığı ayçekirdeği içi,
20.1 yemek kaşığı çam fıstığı,
21.2-3 yemek kaşığı kuş üzümü,
22.1 tepeleme yemek kaşığı bal,
23.1 tatlı kaşığı pekmez,
24.1 çay kaşığı nar ekşisi,
25.1-2 damla zeytinyağ,
26.1-2 damla ayçiçek yağı,
27.Çay kaşığının ucuyla tereyağ,
28.Minik bir parça kurban eti (varsa),
29.1 çay kaşığı tarçın,
30.4-5 karanfil,
31.1 siyah zeytin,
32.1 yeşil zeytin,
33.3 tatlı kaşığı hindistan cevizi,
34.Çay kaşığının ucuyla un,
35.Çay kaşığının ucuyla kakao,
36.1 tatlı kaşığı susam,
37.1 çay kaşığı çörekotu,
38.1 tutam tuz,
39.1 çay kaşığı sirke,
40.Çay kaşığının ucuyla peynir,
41.3 tatlı kaşığı gülsuyu.
Hazırlanışı :

Buğday, nohut ve fasulyeyi akşamdan ıslatın,
Kullanacağınız tencereye buğday, nohut, fasulye, pirinç ve bulguru alarak suyu ekleyip kaynatmaya başlayın,
Bu malzemelerin hepsi yumuşacık olduğunda pişmiş demektir,
Şekerini ekleyip eriyene kadar karıştırın,
Sıra malzemelere geldi,
Önce ceviz hariç sert kuruyemişleri ekleyin,
Ardından meyveleri ekleyin (tavla zarı büyüklüğünde doğranmış),
Bundan sonra incir hariç kuru meyveleri ekleyin (hepsi çok küçük doğranmış olmalı),
İncir, pekmez, tarçın ve ceviz dışında kalan tüm malzemeleri ekleyip bir taşım kaynatın,
Altını kapattıktan sonra incir, ceviz, tarçın ve pekmezi ekleyip karıştırın
Nar taneleriyle süsleyerek servis yapın.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst