Askere Gidecekler İçin Temel Bilgiler

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

1. Askere alınma, askerlik süresi ve sınavlar

İlkokuldan beri bıktırılıncaya dek öğretildiği gibi, her erkek Türk vatandaşı ne yazık ki bu çileyi çekmek zorundadır. Askerlik, başlangıcından bitişine kadar sürekli bir eziyet halindedir.

Güzel ülkemizde askerlik 15 ay gibi uzun bir süre yapılmaktadır. Üniversite bitiren gençlerimiz (ve ortayaşlılarımız) ise 6 ay asker ya da 12 ay asteğmen olarak askerlik yapma şansına, hakkına ve imkanına sahiptirler.

Üniversite mezunu olanlar için (Açıköğretim dahil) kimlerin asteğmen, kimlerin er/erbaş olarak askerlik yapacağı, bir sınav sonucu belirlenmektedir. Aslında bu sınav hiçbir işe yaramamaktadır. Sınavda göstereceğiniz üstün çabanızı ileriye saklayın. Sınav yazılı olarak yapılıyor. Daha sonra bir doktor muayenesi ile karşılaşıyorsunuz. Muayene yaklaşık 5 saniye sürüyor. Gözlüğünüz varsa, komando olamıyorsunuz. Gözlüğü olmayan herkes bir komando adayıdır bunu unutmayın. Daha ne diyim yani


Sınavdan yaklaşık 10 gün sonra sınav sonucunu öğreniyorsunuz. İşin iyi tarafı bu 10 günlük süre askerlikten sayılıyor. Sınav sonucunu aldığınızda düştüğünüz yeri de öğrenmiş oluyorsunuz.

15 ay askerlik yapacak olanlar, sınava girmedikleri için düştükleri yeri askerlik şubesinden aldıkları kağıtlarla öğreniyorlar.

Her halukarda, kağıtlarınızı alır almaz size genelde en geç 48 saat içinde birliğinize teslim olmanız emredilir. Bu yüzden, hazırlıklarınızı ve vedalaşmalarınızı daha önceden ayarlayın.

2. Kışlaya gidiş

Birliğinizin bulunduğu kente, kasabaya ya da dağ başına varıp zar zor kışlanın yolunu bulduktan sonra tıpış tıpış yaklaştığınızda, kapıdaki tecrübeli asker zaten sizin yeni gelen bir çaylak olduğunuzu gözünüzden anlar. Bir yanlışlık olmaması için "Ya falan kışla burası mı?" şeklinde bir verification yapmayı ihmal etmeyin. İçeri girdiğinizde eski askerler size hoşgeldin türünde sözler söyleyeceklerdir. (Bkz. Asker sözlüğü) Duruma göre davranın, enayi pozisyonuna düşmeyin, sigaralarınızı herkese dağıtmayın


3. Gerekli eşyalar listesi

Akla hayale gelmeyecek kadar önemsiz şeyler, bazen çok gerekli olabiliyor. Sizler için hazırladığım bu listeyi kullanarak, dağbaşında eşya aramayacağınızı umuyorum. Acemilik dönemi bitince zaten siz de tecrübeli bir asker olarak nelerin gerekli olduğunu kavrayacaksınız.

Giyecekler

Acemilik dönemi, kış aylarına rastlıyorsa, gideceğiniz kenti de göz önünde bulundurarak, yanınıza kalın kazak, kaliteli eldiven, kalın siyah çoraplar, yünlü iç çamaşırları alın. Çoraplarınız siyah ve desensiz olmalıdır. İç çamaşırının rengi önemli değildir. Kazağı içinize giyeceğinizden, yeşil/koyu yeşil olmasında fayda var. Seçildiğiniz sınıfa göre (piyade, denizci, vs) acemilik süresi 30 ile 75 gün arası değiştiğinden, buna göre hazırlıklı olun. En uzun acemilik piyade, en kısa deniz ve ulaştırmadır.

Traş takımı ve yedek jiletler

Havlu (Hamam için bornoz getirmeyin büyük boy havlu kullanın)

Sabun (Plastik sabunluk ile birlikte)

Diş fırçası ve diş macunu

Plastik şişede kolonya, bol miktarda kolonyalı mendil

Deodorant

Ayaklar için talk pudrası (Botlar ayakları kötü etkiler)

İğne-iplik (Dikiş bilmeseniz de getirin, bilen bulunur, gerekli)

Çengelli iğne (En az 20 tane getirin, lazım!)

Kulak pamuğu

Küçük el aynası

Tırnak makası/çakı

Cilt kremi (kış ayları için, yüzünüz ve elleriniz soğuktan çatlar)

Tükenmez kalem (kalitesiz olanından alın, göz koyarlar)

Plastik askı (2-3 adet)

Siyah bot bağcığı (Yedek olarak götürün, bağcıklarınız çalınırsa lazım)

Ayakkabı parlatıcı sünger

Tuvalet kağıdı

Elbise fırçası (Sert kıllı olanından, çamurları silmek için)

Asma kilit

Eşofman ve spor ayakkabısı (Ucuz bişeyler olsun, çalarlar Adidaslarınızı, spor ayakkabısı kışladan da genelde temin edilebilir, ille de götürmeniz gereken birşey değil)

Pijama/Eşofman

Bere (Rengarenk olmasın, koyu renkli bişey alın)

Terlik (Plastik! Plaj terliği gibi bişey alın)

Uhu ya da benzeri yapıştırıcı

Mektup zarfı/kağıdı

Telefon kartı! (Bol bol alın, kışlada bulmanız çok zordur)

B. ASKERİ YAŞAM

1. Askerlikte ilk gün

Genelde ilk gün sudan çıkmış balık gibi olur yeni gelenler. Ortama uymaya, dostlar edinmeye çalışın, asık suratlı olmayın. **ke **ke yapacağınıza göre bu işi, bari neşeli olarak yapın. -10 derecede eğitim yaparken bile, neşeli olun


-Koğuşta yatak seçimi size bırakılırsa ranzanın üst tarafını seçin. Faydasını görürsünüz. Dolabınızın kilitlenebilir olmasına özen gösterin. Eşyanızı ortada bırakmayın. Özellikle kep, palaska türü herkesin kullanabileceği eşyanıza sahip olun, kaptırırsanız bir daha bulamayabilirsiniz.

-Verilen üniformada sorun varsa, çekinmeden söyleyin. Özellikle botlar ayağınıza tam olmalıdır. Daha sonra acı çekersiniz, o botlarla bütün gün yürüyeceksiniz çünkü. Bol üniformadan zara gelmez, ama darsa hemen değiştirin.

2. Uyulması gereken kurallar - Kaçınılması gereken olaylar

İçtimalara vaktinde gelmeye bakın.

Etrafta komutan varken, dikkatli olun. En iyisi oradan uzaklaşın.

ASLA gönüllü olmayın


Yalakalık yapmayın.

Angarya işlerden mümkün olduğunca kaytarın. Bu konuda istihbarat almak için çavuşlarla aranızı iyi tutun.

Cüzdanınıza sahip çıkın.

Özellikle ilk geldiğiniz gün, sizi keklemeye çalışan askerler olacaktır, uyanık durun.

Gerektiğinde hemşeri ayağına yatın.

3. Talim-Terbiye

Eğitim olayı, birliğe göre değişse de temel bir eğitim veriyorlar. Bu eğitim, savaş eğitimi değil tabii, işin gösteri tarafı yani uygun adım rap rap yürümek, tüfekle maymunluk yapmak, tören yürüyüşü, selam vb. konular. Komando olanlar savaş eğitimi de alıyolar tabii Demem o ki, bu eğitimi ciddiye pek almayın, idare edin, önünzdeki ne yapıyosa aynısını siz yapın.

Yemin törenine kadar geçen sürede genelde rap rap yürüme eğitimi yaptırılır. Bu çekilir şey değildir o yüzden bu günlerde geçerli bir hastalık uydurup revire çıkmaya bakın. Göz bozukluğunuz varsa yaşadınız en az 2 gün kurtuldunuz. 1 gün revirde muayene olursunuz. Birlikte göz doktoru olmadığından sizi hastaneye sevk ederler böylece 1 gün daha kazanırsınız üstelik hastane yarım çarşı izni demektir. Gözlüğünüzü almak için 1 extra gün daha kazanabilirsiniz tabii tüm masraflar (ilaç, gözlük çerçeve cart curt devletimizden) ehehe daha ne diim yani. Kullanın bu olayı.

4. Günlük çizelge

Tabii her birlikte, mevsime göre değişik olur bu çizelge, ama gene de fikir verir.

06:00 Kalk ve temizlik

06:30 Kahvaltı

07:00 Mıntıka temizliği

07:50 Sabah içtiması

08:00-12:00 Eğitim (Her saat başı 10 dakika mola verilir)

12.00-13:30 Öğle yemeği ve dinlenme

13:30 Öğle içtiması

13:30-16:30 Eğitim ve spor(Her saat başı 10 dakika mola)

16:30-19:00 Serbest zaman (Başka bir iş yoksa!)

19:00-19:30 Akşam yemeği

19:30-21:30 Komutanlık saati (Gece dersi yoksa serbest zaman)

21:30-22:00 Yat hazırlığı ve yat

Duruma göre, günde 2 saat nöbet (gece veya gündüz) tutmanız gerekebilir bu durumda nöbet çizelgesinden nöbetinizi öğrenin. Gece nöbetiniz varsa sizi kaldırırlar zaten.

5. Asker sözlüğü


Özellikle usta birliğine gidişinizde, etrafınızdakilerin konuştuklarını anlamayabilirsiniz.

İşte sözlük


Ables : Bedava, beleş. Kişiler için de kullanılır. Ables çavuş, ables albay gibi.

Alt devre : 3 ay sonra gelen yeni asker grubu.

Baston : 5 alt devre.

Bölükçü : Bölük Komutanı.

Çarpılmak : Yakalanmak.

Çömez : 2 alt devre.

İçtima : Askerlerin yoklama için biraraya toplanması.

Kıdem basmak : Tecrübeli asker olmak.

Takla Atmak: Göze girmek için yapılan herşey

Kolluk vurmak(gezdirmek) : Nöbetçi onbaşı/çavuş olmak.

Mehtap : İzne gidilecek gün.

Nefte : Kepe takılan, sınıfı belirten düğme benzeri yuvarlak.

Öz torun : 4 alt devre.

Pis (P.ç) Torun : 3 alt devre.

Şafak Karanlık : Askerliğin bitmesine çok var.

Şafak Doğan Güneş : Askerlik yarın bitiyor.

Şafak cart-curt : Askerliğin bitmesine çok az kaldı.

Taburcu : Tabur Komutanı.

Terör : (1) Sert komutan. (2) Teftiş günü.

Tın : Takmamak, umrunda olmamak. Örnek : Çok da Tın ! Tın diyorum !

Toprağım : Hemşerim.


C. DİĞER KONULAR

1. İzinler ve Cezalar

İzinler

Askerlikteki her ay için 2 gün izniniz var. Yani 18 aylık bir askerin 36, 8 aylık bir askerin 16 gün izni vardır. Genelde acemi eğitiminin sonunda 10 gün dağıtım izni kullanılır. (Bu izin toplam izninizden düşülür) Geriye kalan izin usta birliğinde bölük komutanına başvurularak kullanılabilir.

Her 15 günde 1 defa (Bazı yerlerde haftada bir) çarşı izni verilir. Yani sabah kışladan çıkar, akşam da paşa paşa geri gelirsiniz. Çarşıda dikkat edeceğiniz şey, inzibatlara çarpılmamaktır. İzinden vaktinde gelmeye bakın.

Eğer askerlik yaptığınız yerde aileniz/eşiniz varsa, evci iznine başvurabilirsiniz. Bu durumda her hafta sonu 2 gün evde kalabilme imkanınız olur. Usta birliğine giderken bu durumu aklınızda tutun, hafta sonları askerlik yapmamış olacaksınız. İmkanınız varsa bu işi yapın yani.

Cezalar

Dayak/Küfür gibi cezaları bir yana bırakırsak, kanuni cezalar şu şekilde oluyor : İzinsizlik, Hapis, Hapis/Geç Terhis. İzinsizlik durumunda, Çarşı/Evci izni iptal olur. Aylarca dışarı çıkamazsınız. Hapis, daha ciddi suçlarda verilen bir cezadır. Ancak ismine bakıp aldanmayın. Hapis cezası, ağır angarya olarak uygulanır. Bok dökmek, gübre taşımak, inşaat vb. gibi işler hapis cezası alanlara verilir. Eğer askeri mahkeme kararıyla hapis cezası alırsanız, hapiste geçen günler askerden sayılmaz ve geç terhis olursunuz.

Örnekler verecek olursak, çarşıdan geç dönmek izinsizlik,

Nöbette uyumak hapis,

Komutana bağırmak hapis/geç terhis gibi cezalara denk gelebilir. Ancak bu kesinlikle böyle olacak diye bişi yok, çarşıdan geç gelip hapis yiyebilirsiniz


2. Sıkça Sorulan Sorular

S: Acemi birliğine giderken ne kadar para götüreyim ? Döviz bozarlar mı ?

C: Çok fazla paraya ihtiyacınız olmaz. 75 günlük en uzun acemilikte bile en fazla 50 milyon falan gerekir. Döviz götürmeyin, bozdurmanız zor olabilir. En önemlisi, bankamatik kartı türü bir şeyiniz yoksa edinmeye bakın, acil para lazım olursa havale/hesap ile uğraşmazsınız, zaten bankalar hafta sonu(izin gününüz!) kapalıdır. Bankamatik kartınız olsun yani. Mühim.

S: İlaç götürmek yasak diyorlar, doğru mu?

C: Üzerinizde ilaç bulundurmanız yasak, ama bu konuda kuralları çiğneyebilirsiniz. Tabii uyuşturucu madde türü birşeyle yakalanırsanız oyarlar ama aspirini var diye kimseye ceza verilmez. İlacınızı üstünüzde taşıyın, belli etmeyin.

S: Yasak olan başka şeyler var mı ?

C: Cep telefonu kesinlikle yasak el radyosu yasak ama yakalanırsa sadece radyoya el koyuyorlar o kadar. Kitap/dergi türü şeyler komutanın onayına bağlı. Yasak yayınlar listesindeki kitapları dergileri getiremiyorsunuz. Bazı kışlalarda günlük gazete edinmek mümkün. Tabii Zaman gazetesi falan yok p o r n o (yasak Kelime!) yayın yasak, ama yakalanırsa yakalayan el koyuyor ehueuhe

S: Benim sınıfım Piyade, ne demek şimdi bu?

C: Piyade bir nevi joker, usta birliğinde Türkiye'nin herhangi bir yeri olabilir. Güneydoğu da olabilir, o yüzden silah kullanmayı öğrenmeye bakın Diğer sınıflar hakkında naçizane yorumum şöyle:

Topçu/Tankçı : Büyük ihtimalle Doğu/Güneydoğu Ulaştırma : Şöför/Bakım elemanı, her yer olabilir (Güneydoğuda şöförlük sakat, mayın felan) Muhabere : Genelde yazıcı olur, her yer olabilir Hava/Deniz : Güneydoğu hariç her yer olur.

S: Bu silah işi nasıl ? Ateş edecez mi cidden ?

C: Evet. Acemi birliğinde genelde 60 yıllık Kırıkkale tüfeklerle atış talimi yapılıyor. Piyade/Komando olanlar makinalı, roketatar, top falan kullanmayı da öğrenmek zorunda kalabilirler.

S: İzinden geç dönersem ne olur ?

C: Bu komutana bağlı, genelde her geç geldiğiniz gün için 7 gün geç terhis verirler. Ancak hapis cezası da alabilirsiniz.

S: Çarşı izninde sivil kıyafetle dolaşabilir miyiz ?

C: Yazın çarşıya sivil çıkmak serbest. Kışın üniformalı olmalısınız. Ancak dışarıda bir yerde üstünüzü değişebilirsiniz. Ancak yasak olduğunu unutmayın.

S: Sigara durumu nedir ? Bulunuyor mu ?

C: Genellikle sigara bulmak sorun olmuyor. Ancak gittiğiniz yeri de gözönünde bulundurun. Batman' da Lucky Strike olmaz İlk gidişinizde her ihtimale karşı yanınıza 1 karton sigara alın.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst