Ardahan

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ardahan ili (Gürcüce: ქართული; Rusça: Ардахан), Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde bulunmaktadır, Gürcistan sınırında kurulmuş olan bir ildir.

İlçeler


Çıldır
Damal
Göle
Hanak
Postkhovi

Ardahan ili, kültür olarak büyük ölçüde Kafkaslar'dan etkilenmiştir. Halk oyunlarından; mutfağına, giyim tarzından günlük konuşma(ağız)'ya kadar Kafkasya'nın; özellikle de Gürcüler'in ve kısmen de Azeriler'in izlerini görmek mümkündür. Ardahan'ın batı kısmında Doğu Karadeniz'in etkileri görülmektedirler. Bunda coğrafi yapı ve Artvin iliyle oluşan samimi kültürel diyalog ve benzerliklerin etkileri büyüktür.

Ardahan ilinin etnik nüfusunun %85 civarını çeşitli Türk boyları oluşturur.Kafkasya'dan gelen Çerkesler, Laz, Gürcü ve Lezgi Kökenliler, Yerli Türkler(Ahıska kökenli Sünni Türkler, Kıpçak kökenliler, 1200'lü yıllarda Hıristiyanlıktan direk müslümanlığa geçmişlerdir. Yerli Türkler'in ana vatanı Ahıska - Ahılkelek - Şavşat - Ardahan bölgeleri arasında kalan bölgedir.)Ayrıca Posofun 3 köyü kısmen Kars'ın Kağızman vilayetinden göçmüş Kürtlerden oluşmuştur.Kürtler dışardan gelmiştir. Posofta bu 3 köyün anadili yerel Türkçedir.) Türkler Hanak'ın büyük bölümünde ve başta merkez ilçe olmak üzere Göle'de ve Çıldır'ın tamamında bulunur.Ardahanın yerli halkı Ahıska kökenlidir.Yerli Türklere Ahıska Türkü denir.Göle (Mérdinik) ve Hocvan (Xocvan)in nüfusu Hanîfi Kürttür.Terekeme/Karapapak Türkleri Çıldır ilçesinde çoğunlukta olmakla birlikte Ardahan(merkez), Hanak ve Göle ilçelerinde de bulunurlar.Ayrıca Azeri Türkleri vardır.
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
ardahan.jpg


cep-x_com_ardahan_merkez_ve_kura_nehri_cosmus1.jpg
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst