Anne ile temas prematüre bebeği stresten koruyor

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
anne-ile-temas-premature-bebegi-stresten-koruyor-2775988.Jpeg


Anne ile temas prematüre bebeği stresten koruyor

”Özellikle annenin erken doğan bebeğiyle direkt ten temasında bulunması, bebeği sakinleştiriyor ve ağrı algılamasını belirgin derecede azaltıyor”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, anneyle temas eden prematüre bebeklerin daha az strese girerek iyi bir büyüme hızı yakalayabildiğini belirterek, ”Özellikle annenin erken doğan bebeğiyle direkt ten temasında bulunması, bebeği sakinleştiriyor ve ağrı algılamasını belirgin derecede azaltıyor” dedi.

Örs, yaptığı açıklamada, anne ile temas eden bebeğin gelişiminin daha iyi olacağını ifade ederek, gününden önce dünyaya gelen ve gelişimini tam olarak sağlayamayan prematüre bebekler için temasın önem taşıdığını, bebeğin nörolojik ve psikolojik gelişimi üzerinde çok önemli etkisi olduğuna dikkati çekti.

Anne ve babayla erken dönemde kurulan temas ve iletişimin prematüre bebeklerde daha iyi sinirsel, psikolojik, sosyal gelişim sağladığını vurgulayan Örs, ”Yapısal olarak stres altında kalmaya ve baskılanmaya yatkın olan erken doğan bebeklerde yoğun bakım tedavi süreci tek başına zaten ciddi bir stres nedenidir” diye konuştu.

Anne ile temas eden bebeğin ağrı algılaması azalıyor
Erken doğan bebeklerin tedavi sürecindeki stresin anne ve babayı da olumsuz etkilediğine işaret eden Örs, anneyle erken temas sağlamanın bebek için çok önemli olduğunu vurguladı.

Anne ile temasın bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, bebeğin daha iyi beslenerek kilo almasını sağladığını anlatan Örs, ”Anne ile temas eden bebek daha az strese girerek iyi bir büyüme hızı yakalayabiliyor. Yoğun bakım ünitesinde belli bir aşamadan sonra anne bebek temasının artırılması çok önemli” şeklinde konuştu.

Bebekle temasın anne sütünün artmasını sağladığını ifade eden Örs, temasın emzirmeyi de olumlu etkilediğini dile getirdi.

”Özellikle annenin erken doğan bebeğiyle direkt ten temasında bulunması bebeği sakinleştiriyor ve ağrı algılamasını belirgin derecede azaltıyor” diyen Örs, temasın bebekte sakinleştirici etki ve öz güven oluşturduğunu, rahatsız edici etkenlerden kurtulmasını sağladığını bildirdi.

Anne-bebek etkileşimi ve iletişimini teşvik etmenin annenin psikolojisini de olumlu etkilediğini aktaran Örs, anne ile bebek arasındaki bağın güçlendiğini, bebeğini daha çok sahiplenen annenin yoğun bakım stresiyle daha iyi baş edebildiğini sözlerine ekledi.

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst