Ali Nazik

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya
https://www.hanimefendi.com/et-yemekleri/59002-ali-nazik-tarifi.html
bu tarife göre yaptım.
Malzemeler (2 kişilik):

- 250 gram iri çekilmiş kıyma (1 kere çekilmiş)
- 1 kilo patlıcan
- 300 gram süzme yoğurt
- 2-3 diş sarımsak
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- Sadeyağ (Ben tereyağ kullanıyorum.)
Asıl tarif bu şekilde. Ama ben kavrulmuş kıymaya çok da bayılmadığımdan, içine bir çorba kaşığı biber salçası da ekliyorum. Biraz daha lezzet versin, hem de et kokusunu kırsın diye. İsterseniz süzme yoğurt kullanabilirsiniz, isterseniz de normal yoğurdu bir süzgeçe veya bir tülbent üzerine koyarak, bir süre suyunun süzülmesini bekleyebilirsiniz. Bu arada patlıcanları ateşte közlemeye başlayın. (Patlıcanların kemer patlıcan olması gerekiyor.) Ben, yazın pazardan 5 TL’ye aldığım, közmatik adlı aletle ocak üzerinde közlüyorum. Patlıcanlar közlendikten sonra, baştan sona doğru göbeğinden yarın. Bir kaşık yardımıyla, patlıcanların içlerini çıkarın. Çıkardığınız patlıcan içlerini, tahta üzerinde incecik incecik kıyın. Ardından isterseniz elinizle yoğurun, isterseniz havana koyup dövün. Maksat çok ince bir kıvama gelmeleri. Bu aşamada, patlıcan içlerini mutfak robotuna atanlar da var.

Kıymayı, içine bir tatlı kaşığı kadar tereyağ ekleyerek kavurun. İçine tuz, karabiber, salça ve kırmızı biber ekleyin. Kıyma çok kavrulmamalı, yöre deyimiyle “sulu-tuzlu” olmalı. Közledikten sonra iyice kıydığınız patlıcanları, hafif ateş üzerinde ısıtın ve bu arada içine süzülmüş yoğurdu yavaş yavaş ekleyin. Yoğurdun kesilmemesi için, patlıcanların veya tavanın çok sıcak olmaması gerekiyor. Yoğurt, tatlı bir yoğurt olmalı ve kıvamı ne çok sulu ne de çok katı olmalı. Yoğurtlu söğürmeyi ocakta hafif karıştırırken, tuzda dövülmüş sarımsakları da ilave edin. Söğürme kaynamadan ocaktan alın. Servis tabağına yayın. Hazırlamış olduğunuz kıymayı, yoğurtlu söğürmenin üzerine döşeyin. Eğer isterseniz, ki biz çok seviyoruz, bir tatlı kaşığı kırmızı biber ve biraz tereyağı ocakta karıştırarak, kıymanın üzerine gezdirebilirsiniz.


dsc01122le.jpg


dsc01123t.jpg
 

melek_yüzlüm

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
2.437
Tepki
2.195
Puan
113
Yaş
39
Konum
kayseri
ellerine sağlık canım çok severim ali naziği ama ev yapımı hiç yemedim.yapımıda kolaymış,közleme aletimde var:eek:ky::eek:ky:
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.294
Tepki
83.532
Puan
113
Konum
İstanbul
Harika olmuş o tarifin birebir aynısı olmuş :eek:çokta lezzetli birşeydir bu çok beğendim ellerine sağlık :foto:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst