Ali Nazik tarifi

okypete

Daimi Üye
Katılım
2 Ekim 2010
Mesajlar
16.867
Tepki
19.396
Puan
113
Konum
antalya


Etli sebze yemeği olarak geçen alinazik, yoğurtlu ve domatesli olarak iki çeşit yapılabiliyor. Yoğurtlu alinazikte, közlenmiş patlıcan ve yoğurt karışımı üzerine kıyma konulurken, domatesli alinazikte yoğurt yok, ama kıymasının içinde soğan, biber ve domates var.
Alinazik, evlerde olduğu gibi lokantalarda da yapılmakta. Ancak lokantalarda biraz daha farklı hazırlanıyor. Evde hazırlanan alinazikte kıyma ocakta kavrulurken, lokantalarda kebap şeklinde (mesela Adana kebap) kömür üzerinde pişirilip, sonradan ya kıyılarak, ya da bütün bütün ekleniyor. Burada nasıl yapıldığına ait bir video bulabilirsiniz.

Gaziantep’te ateşte patlıcan közlemeye partılama veya söyürme/söğürme deniyor. Kilis’te yapılan alinazik yemeğinde, söğürme yoğurda karıştırılmadan servis tabağına alınıyor. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra kavrulmuş kıyma konuyor. Gaziantep’te yapılanda ise, sarımsaklı yoğurt ve patlıcanlar karıştırılıp tabağa konuyor.

Malzemeler (2 kişilik):

- 250 gram iri çekilmiş kıyma (1 kere çekilmiş)
- 1 kilo patlıcan
- 300 gram süzme yoğurt
- 2-3 diş sarımsak
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- Sadeyağ (Ben tereyağ kullanıyorum.)




Asıl tarif bu şekilde. Ama ben kavrulmuş kıymaya çok da bayılmadığımdan, içine bir çorba kaşığı biber salçası da ekliyorum. Biraz daha lezzet versin, hem de et kokusunu kırsın diye. İsterseniz süzme yoğurt kullanabilirsiniz, isterseniz de normal yoğurdu bir süzgeçe veya bir tülbent üzerine koyarak, bir süre suyunun süzülmesini bekleyebilirsiniz. Bu arada patlıcanları ateşte közlemeye başlayın. (Patlıcanların kemer patlıcan olması gerekiyor.) Ben, yazın pazardan 5 TL’ye aldığım, közmatik adlı aletle ocak üzerinde közlüyorum. Patlıcanlar közlendikten sonra, baştan sona doğru göbeğinden yarın. Bir kaşık yardımıyla, patlıcanların içlerini çıkarın. Çıkardığınız patlıcan içlerini, tahta üzerinde incecik incecik kıyın. Ardından isterseniz elinizle yoğurun, isterseniz havana koyup dövün. Maksat çok ince bir kıvama gelmeleri. Bu aşamada, patlıcan içlerini mutfak robotuna atanlar da var.




Kıymayı, içine bir tatlı kaşığı kadar tereyağ ekleyerek kavurun. İçine tuz, karabiber, salça ve kırmızı biber ekleyin. Kıyma çok kavrulmamalı, yöre deyimiyle “sulu-tuzlu” olmalı. Közledikten sonra iyice kıydığınız patlıcanları, hafif ateş üzerinde ısıtın ve bu arada içine süzülmüş yoğurdu yavaş yavaş ekleyin. Yoğurdun kesilmemesi için, patlıcanların veya tavanın çok sıcak olmaması gerekiyor. Yoğurt, tatlı bir yoğurt olmalı ve kıvamı ne çok sulu ne de çok katı olmalı. Yoğurtlu söğürmeyi ocakta hafif karıştırırken, tuzda dövülmüş sarımsakları da ilave edin. Söğürme kaynamadan ocaktan alın. Servis tabağına yayın. Hazırlamış olduğunuz kıymayı, yoğurtlu söğürmenin üzerine döşeyin. Eğer isterseniz, ki biz çok seviyoruz, bir tatlı kaşığı kırmızı biber ve biraz tereyağı ocakta karıştırarak, kıymanın üzerine gezdirebilirsiniz. Yemeğe hem lezzet, hem koku, hem görsellik, hem de kalori katıyor:)



Alinaziği sıcak olarak, yanında güzel bir çeşit ekmekle birlikte ikram edin. Daha fazla kişiye ikram edecekseniz, ölçüleri iki-üç katına çıkararak kullanabilirsiniz. Üzerine, kuşbaşı et, tavuk da koyabilirsiniz; evde ne varsa.


alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst