Aile içindeki Hastanın Bakımı

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
Hasta, yardıma gereksinme duyan bir kişidir. Bu nedenle, hastaya bakacak olan aile bireyinin ya da bireylerinin belirli konularda bilgili olması gereklidir. Üstelik, hastayı tedavisine alan doktor da hastasının iyi, gerektiği gibi bakılmasını ve bir doktor olarak, isteklerinin eksiksiz ve kusursuz yerine getirilmesini ister. İşte bu nedenlerle, doktorun isteklerinin aile bireyleri tarafından normalin üstünde bir anlayış ve özenle yerine getirilmesi gerekir. Hasta, nasıl evini ve ailesini bırakıp bir hastaneye gitmek istemezse, aile bireyleri de hastasını hastaneye yatırmak istemez, çünkü bu, her iki taraf için de gerçekten üzücü olur.

Hastanelerde her hasta için ayrı özel bir bakıcı bulunamayacağından, kurtulması olanaksız bir hasta en güç dönemlerini aile ortamında çok daha kolay geçirir. Ancak, hastanın, evde bakılması olanak dışıysa, bir hastaneye yatırılması salık verilir.

Hasta bakımı, üzerindeki bilgileri yetersiz bile olsa, aile bireyleri hastanın asıl bakıcıları niteliğindedir. Duygusal yetenekleri nedeniyle, kadınlar, bir hastanın bakımına erkeklerden çok daha yatkındırlar. Özellikle, bir anne dayanıklılığı, titizliği ve karşısındakine vereceği güven nedeniyle, aile bireyleri arasında hastanın bakımını yükümlenecek en uygun kişidir. Tabii, aile bireyleri de hasta bakıcılığı niteliğine bürünen anneye yardımcı olacaklardır. Bir hasta bakımı için biraz pratik bilgi sahibi olmak ve alınacak gerekli önlemleri bilmek yeterlidir. Bu bölümde, hastaların durumlarına açıklık kazandıracak gerekli ve yeterli bilgiler verilecektir.

Doktor

Hasta, doktordan yardım ve öğüt bekler. Hasta, doktor tedavisi aracılığıyla tekrar eski sağlığına kavuşmak ister. Hastanın tekrar eski sağlığına kavuşması, doktorla hasta arasındaki karşılıklı güven ve iyi ilişkilere bağlıdır. Başarılı bir doktor, iyi bir sosyal eğitim görmüş kişidir. Doktor, yaşamının büyük bir bölümünü hastalarına ayırır, onların acılarını ve duygularını paylaşır. Buna karşılık bir doktor, hastasının iyileşmesi için, isteklerinin ve önerilerinin kusursuz yerine getirileceğinden kuşku duymamalıdır. Doktor, hastasından neler isteyebileceğini ve istemek zorunluğunda bulunduğunu çok iyi bilir. Bu yönden, hastaya bakacak kişinin de doktora yardımcı olması gereklidir. Bunun için de doktorla bakıcı arasındaki ilişkiler iyi ve olumlu olmalıdır. Doktor, hastası üzerindeki genel bilgileri, hastanın bakıcısından öğrenir. Uzun tedavi gerektiren hastalıklarda, hastanın ateşli durumunu gösterecek bir çizelgenin hazırlanması gerekir. Eğer doktor özel bir muayene ya da pansuman yapacaksa, doktor için gerekli olan hazırlıklar önceden yapılmalıdır. Oda, ışık yönünden zengin olmalı ve temizlik yönünden, doktorun ellerini yıkama olanağı sağlanmalıdır.

Hemşire ya da hastabakıcı, Yatalak Hasta bakımı

Hemşire ya da hastabakıcılar, öğrenim yapmış ve bu konularda sınav vermiş kişilerdir. Doktorlar gibi hemşireler ya da hastabakıcılar da meslek sırrını saklamak zorundadırlar. Meslek edinilmiş bakıcılık, yüksek ahlak, ruhsal, vücutsal dikkat ve özen gerektirir. Hemşire ya da hastabakıcılar, aile bireylerinden ayrımlı olarak, kendilerine tamamen yabancı olan hastalara ölçüsüz şefkat göstermeli ve hastaları için fedakâr olmalıdırlar. Bıkmadan, yorulmadan hastalara bakmak, onların isteklerini, dileklerini yerine getirmek ve onlara her yönden yardımcı olmak, onları rahatlatmak yükümlüğündedirler. Hastaların güvenini kazanarak onların en güç dönemlerinde sakinleşip rahatlamalarını sağlayabilmelidirler.

Bakım, önlemlerin zamanında alınması, doktorun isteklerinin kusursuz ve eksiksiz yerine getirilmesi, hastaların düzenli kontrolları hemşire ya da hastabakıcıların görevleri arasındadır. Hastaların bu konularda çok daha titiz olabileceklerini göz önüne alarak, hemşire ya da hastabakıcıların giyim ve kuşamlarına, temizliklerine önem vermeleri gereklidir. Başladıkları işi ara vermeden bitirmeleri, sakin olmaları ve yüksek sesle konuşmamaları aranan niteliklerdendir.

Bakım, hastayı rahatsız etmemelidir. Özellikle, yaşlı hastaların bakımında, onlara acı vermekten kaçınmalı ve onları rahat ettirmek için özel bir çaba harcanmalıdır. Her şeyden önce hastanın morali yüksek tutulmalı ve hastanın verdiği yaşam çabasında ona yardımcı olunmalıdır.
Hemşire ya da hastabakıcıların çoğunluğu hastane ve resmi kuruluşlarda görevlidir; ama özel olarak çalışanlar da bulunabilmektedir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst