Aile İçi Şiddet !

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
68.174
AİLE İÇİ ŞİDDET

Acil birimlerde eviçi siddet, genellikle bildirilmemekte, fark edilmemekte ve tedavi edilmemektedir.

Shakespeare'in büyük trajedilerinden biri olan Othello'da, ana karakter, kiskançliginin ve karisinin ihanetinden duydugu kuskunun o kadar etkisindedir ki, onu sözel olarak taciz eder ve sonunda bogarak öldürür.

Eviçi siddet olaylari, edebiyatta ve sanatta sik olarak islenmektedir. Günümüzde eviçi siddet, hekimler ve toplumdaki diger örgütler için gittikçe artan bir kaygi konusudur. Eviçi siddetin, 15-44 yaslarindaki kadinlarda, basta gelen bir travma nedeni oldugu düsünülmektedir.

JAMA'nin bu sayisinda özet olarak sunulan bir makalede, hastanelerin acil birimlerine basvuran kadinlarin yaklasik %37'sinin yasamlarinda eviçi siddete maruz kaldiklari bildirilmektedir. Buna ragmen, daha önce yapilan çalismalar, bu tür tacize maruz kalan kadinlarin %5 gibi küçük bir bölümüne, acil birim personeli tarafindan tani kondugunu ve tedavi uygulandigini göstermektedir. Bu çalismada ayni zamanda, son bir yil içinde kadinlarin %14'ünün fiziksel ya da cinsel istismara maruz kaldiklarini, %2'sinin ise bu tür siddet nedeniyle maruz kaldiklari yaralanmalarla hastaneye basvurduklarini söyledikleri bildirilmektedir.

Arastirmacilar, acil birim personelinin, eviçi siddet konusunda daha bilinçli olmalari, siddete maruz kalmis kadinlari tanimalari ve tedavi edebilmeleri ve ileride maruz kalabilecekleri siddeti önleyebilmeleri gerektigini düsünmektedirler.

EV IÇI SIDDET NEDIR?

Eviçi siddet (ayni zamanda ese yönelik siddet olarak da anilir), es, eski es, erkek ya da kadin arkadas ya da ayni evde oturan bir kisi tarafindan fiziksel siddet uygulanmasi seklinde tanimlanir. Günümüzde sadece ABD'de, her 15 saniyede bir kisinin eviçi siddete maruz kaldigi tahmin edilmektedir; bu, her yil 2.5 milyon kisinin eviçi siddete maruz kalmasi anlamina gelmektedir. Eviçi siddetin bir sekli olan baski, bir iliskide siddet ve sindirme, tehdit, psikolojik taciz ya da çevreden ayirma gibi yöntemler kullanilarak, karsisindaki kisi üzerinde korku ve kontrol olusturulmasidir.

EVIÇI SIDDETIN DURDURULMASINA NASIL YARDIMCI OLABILIRSINIZ?

Bir eviçi siddet olayini gördügünüzde ya da duydugunuzda, hemen polis çagirin.

Is arkadasinizin, dostunuzun, komsunuzun ya da sevdiginiz birisinin baskiya maruz kaldigindan kuskulandiginizda, onunla konusarak ya da yardim için basvurmasini tesvik ederek, olaya müdahale etmeyi düsünebilirsiniz.

alıntıdır (!)

ayser

Daimi Üye
Tepki
7.441
çok çok önemli bir konu şiddet olan hanede yaşayan çocukları kimse dinlemişmidir ben şiddet nedeniyle eşimden ayrılmak için dava açtım şu anda maddi manevi sıkıntı çekiyorsamda en azından huzurum var bunada şükür diyorum beni asıl yaralayan iki çocuğumun (biri kız biri erkek) bu evliliği daha erken bitirseydin yada bu kadar pasif olmasaydın dediler biz zaten hep mutsuzduk kızımın gözyaşları dinmiyor niye babam böyle diye

OP
bitter_im

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
68.174
çok çok önemli bir konu şiddet olan hanede yaşayan çocukları kimse dinlemişmidir ben şiddet nedeniyle eşimden ayrılmak için dava açtım şu anda maddi manevi sıkıntı çekiyorsamda en azından huzurum var bunada şükür diyorum beni asıl yaralayan iki çocuğumun (biri kız biri erkek) bu evliliği daha erken bitirseydin yada bu kadar pasif olmasaydın dediler biz zaten hep mutsuzduk kızımın gözyaşları dinmiyor niye babam böyle diye

canım benim öncelikle yüregine saglık seni ilk defa gördüm hoş geldin aramıza eger dertleşmek istersen dert ortagım benim adlı bölümümüze konu açarak paylaş derim açılırsın bence ahh ahh cok üzüldüm gerçekten canım benim yaaa cok cok cok geçmiş olsun umarım zor günler geçer :aglayan:

kSo

Daimi Üye
Tepki
5.908
hep korkardım eşimle kötü bir evlilik yaşayıp hem kendime hemde evladıma acı çektirirsem diye gerçi daha çok yeni evliliğim 4 yıl bitiyor nazar değmesin hepte böyle gitsin diliyorum insanlarında birbirini üzmesini anlamıyorum yazık o evlatlara yazık:aglayan:

ayser

Daimi Üye
Tepki
7.441
evet inan en çok evlatlara yazık oluyor kadın yada erkek kendi tercihlerinin kendi yanlışlarının cezasını çekiyor ben çocuklara çok üzülüyorum

OP
bitter_im

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
68.174
hep korkardım eşimle kötü bir evlilik yaşayıp hem kendime hemde evladıma acı çektirirsem diye gerçi daha çok yeni evliliğim 4 yıl bitiyor nazar değmesin hepte böyle gitsin diliyorum insanlarında birbirini üzmesini anlamıyorum yazık o evlatlara yazık:aglayan:
maşşallhhhh canım benim allah huzurunuzu arttırsın :eek:
evet inan en çok evlatlara yazık oluyor kadın yada erkek kendi tercihlerinin kendi yanlışlarının cezasını çekiyor ben çocuklara çok üzülüyorum
:eek: haklısın canım benim :eek:
çok zor bişiii Allah hiç bir kadına yaşatmasın erkeklerede merhamet vicdan versin versin Allahım...

aminnnn tesekkürler yorumun için

OP
bitter_im

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Tepki
68.174
Rica ederim canlarım :ask:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar