Ah şu dayanılmaz migren atakları!

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Tülin Tanrıdağ, dayanılmaz baş ağrıları günlerinizi kabusa çeviriyorsa teşhisi kendi kendinize koyup tedavi etmeye çalışmak yerine bir nöroloğa başvurmanın doğru olacağını söylüyor. İşte, migrene dair bilmeniz gerekenler…

basagrisi-mkle.jpg


Migren ağrısı çekenler ne tür ilaçlar kullanabilir?

Daha önceden tanı konulmuşsa migren atağı esnasında doktorun verdiği ilacı kullanmak gerekir. Ancak hangi ilacı kullanacağınıza kendi başınıza karar vermemelisiniz. Migren hastalığında bir doktor takibinin olması önemli. Hiç dayanılmayacak kadar şiddetli bir ağrı varsa ve ilk kez böyle bir ağrıyla karşılaşıyorsanız acil servise gidebilirsiniz. Daha sonra nöroloğa başvurmalı ve doktorunuzun düzenlediği tedaviye uymalısınız. Atak sırasında almanız gereken ilaçlar vardır. Eğer ataklarınız çoksa, ayda iki veya daha fazla migren atağı geçiriyorsanız, doktorunuz size koruyucu tedavi önerir. Bu tedavi, hem ağrı sıklığını hem de şiddetini azaltır.

Migren hastaları nelere dikkat etmeli?

Migren atağını ne tetikliyorsa onlardan uzak durmalısınız. Örneğin özel bir parfüm kokusu ya da yiyecek migren atağını başlatıyorsa onu hayatınızdan çıkarmalısınız. Uykusuzluk, açlık, aşırı stres; migreni tetikleyen faktörlerdir. Ama sadece bunlardan uzak kalarak migreni tedavi etmek her hastada mümkün değildir. Bazı hastalarda bunlara ilave olarak ilaç tedavisi gerekebilir.

Migrenden tamamen kurtulmak mümkün mü?

Migreni olan kişiler, hem atak sırasında tedavi alırlar hem de atak sıklığı aydan ikiden fazlaysa koruyucu tedavi alırlar. Koruyucu tedavide ağrısı olsun olmasın, her gün aldıkları bir ilaçları olur. Bu şekilde ağrı sıklığının ve şiddetinin azaldığını görüyoruz. Migrenin mutlaka tedavi edilmesi gerekir, ancak kendi kendine belli bir yaştan sonra migren ataklarının bittiği hastalar da oluyor.

Uyumak migren atağının geçmesini sağlar mı?

Hasta çok şiddetli bir ağrı yaşadığı için istirahat haline geçmek ister. Bazı hastalara uyumak iyi gelir, ancak bazı hastalarda uyandıktan sonra da ağrılar devam eder. Uyumak her zaman çözüm değildir.

Migren tedavi edilmezse ataklar sıklaşır mı?

Tedavi edilmezse hastalar bu atakları yaşamaya devam eder. Ancak tedavi edilmezse ataklar sıklaşır demek doğru olmaz. Hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek için tedavi mutlaka gerekli. Bazı hastaların ileri yaşlarda migren atakları artıyor, bazılarının ise tam tersi, azalıyor.
Ancak hamilelik döneminde hastalar migren ataklarından korunuyorlar. Bunun hormonal bir durum olduğunu düşünüyoruz.

Yoga ve pilates migren tedavisinde kullanılıyor mu?

Sporun her durumda faydası olduğuna göre, bu durumda da faydası vardır. Spor yaptığınızda kendinizi daha iyi hissediyor, seratonin hormonu salgılıyor, stresten uzaklaşıyorsunuz; kan sirkülasyonu ve ****bolizma hızlanıyor. Dolayısıyla migren ataklarına da olumlu etkisi oluyor.

ALINTI
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst