Adet Dönemi Hurafeleri

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Adet Dönemi Hurafeleri

Adet ağrılarının birincil ve ikincil olmak üzere 2 nedeni var. Birincil sebepler genellikle buluğ çağında ortaya çıkıyor.

attachment.php


Ağrının sebebi, yumurtlamayı takiben kanamaya hazır hale gelmiş rahmin iç tabakasının kasılarak dökülmesini sağlayan adet kanaması ve özellikle regl döneminde vücuttan salgılanan hormonlardır.

Genellikle tedavide, ağrı kesiciler kullanılır. Adet sancısı ile yumurtlama arasında yakın ilişki vardır. Ağrı kesicilere cevap vermeyen durumlarda doğum kontrol hapları ile yumurtlamanın ortadan kaldırılması, adet sancısını da sorun olmaktan çıkarabilir. Ancak ağrılar çok şiddetliyse ve başka jinekolojik belirtiler de eşlik ediyorsa bir jinekolojik inceleme şarttır. Bu muayenenin amacı, adet sancısının, farklı bir nedenle ortaya çıkıp çıkmadığını saptamaktır. Burada da genellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen ikincil adet ağrısı dediğimiz sebepler ortaya çıkmaktadır.

Bu nedenler ise, rahmin en iç tabakasının rahmin dış tabalarında veya rahim dışı bir bölgede de bulunması, rahim ağzında darlık, rahim tümörleri, rahmin farklı pozisyonlarda olması, rahim ve komşu organların iltihabi hastalıkları, psikolojik sebepler olarak sayılabilir.

Ağrılar kişiye göre değişir

Bazı kadınlar, bu periyodu rahat ve ağrısız bir şekilde atlatırken, bazıları acıdan kıvranır. Kişiden kişiye ağrının derecesi farklılık gösterir. Nedeni de ağrıyı oluşturan tüm sebeplerin bir arada olma sıklığıdır. Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır. Bir de bazı kadınlarda adet ağrısına bulantı, kusma, sinirlilik, kabızlık, ishal, sık idrara çıkma gibi şikayetler de eklenebiliyor.

Birincil adet ağrısının önlenmesine yönelik kişisel olarak alınabilecek bazı önlemler var. Adet kanaması öncesinde veya esnasında kahve, çay, kola, çikolata gibi kafein içeren gıdalardan uzak durulması ve uzun süre ayakta durmaktan kaçınılması şikayetler üzerinde olumlu etki yapar. Bol miktarda su içilmesi, sigaradan uzak durulması, fazla miktarda alkol tüketilmemesi gibi basit ve kısa süreli önlemler ile sancılı adet kanamaları biraz daha rahat geçirilebilir. Sancıyı, ilaçlara gerek kalmadan hafifletmenin yolları, fizik tedavi yöntemleri, spor, ılık su banyoları olabilir. Ama bunlar yöntemlerden birkaçıdır, herkeste etkili olmayabilir veya başka önereceğimiz tıbbi yöntemlerden daha etkin olabilir.

Bu dönemlerde gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak hayatımızı herzaman ki rutininde, problemsiz bir biçimde sürdürmek için bu dönemin problemlerini algılamak ve gereğini yapmayı düşünmek öncelikli davranış olmalıdır. Bu dönemi zoraki ızdırap ve mutlaka çekilmesi gereken bir eziyet dönemi olmadığını kabul etmek gerekir. Hayatın rutininde önemsiz gibi gözükür ama kadınlar işe, okula gidemez (yüzde 45’inde orta ve ciddi dismenore vardır) ve ciddi kayıpları olur. Kısacası kadın için zor bir dönemdir.

Bu konu o kadar önemli hale gelmiştir ki, kliniğimizde “Adet Ağrıları Merkezi” kurarak olayı çok ciddi ve multidisipliner bir bakış açısı getirmemizi gerektirmiştir. Bu konuda kadının mutlaka doktoruna danışması, problemsiz bir hayat için gereklidir.

Adetle ilgili hurafetler

Adet dönemiyle ilgili hurafeler sonucunda ortaya çıkan uygulamalar var. Adet döneminde saç boyatmak hatta banyo yapmamak gibi… Bunların bir çoğunun doğru olmadığını biliyoruz ama sonuç olarak bu dönemlerde kadın vücudunda gerçekleşen kimyasal bir değişim söz konusu.

İlkel toplumlarda adet gören kadın kirli kabul edilip tecrit edilirmiş. Eğitim düzeyi arttıkça bu yanlış bilgiler de yok olmaktadır. Sonuçta bu dönemde özellikle hormonal değişimlerin çok olduğu ve bunun da özellikle psikolojiyi çok etkilediği bir gerçektir. Evet gerçekten yapılmaması gereken şey bu dönemi yaşayan kadınların, eşlerinin veya yakınlarının anlayışsızlığıdır. Lütfen biraz anlayış!..

Regl döneminde cinsel hayatı nasıl düzenlemek gerektiği de merak edilen konulardan biri. Cinsel hayata ara vermek gerekmez ama önce hijyen diyerek, hayat sizin, onu iyi yönetin mesajını veriyor.

Toparlamak gerekirse, adet dönemi ve ağrılarını önemsemek gerekir. Ağrılı adet görme nedenleri araştırılmalıdır. Ağrılı adetin “birincil” ya da “ikincil” olup olmadığı belirlenmelidir. İkincil dismenore söz konusu ise altta yatan neden ortadan kaldırılmalıdır. Bu süreçte hekimlerin kontrolünde açığa kavuşturulması gereken bir süreçtir. Öncelikli olarak erkekler, lütfen biraz anlayış. Sonra kadınlar, lütfen kesinlikle hijyen.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op.Dr. Osman Denizhan Özgün
Maya Sağlık Grubu

Kaynak: iVillage Türkiye
 

Ekli dosyalar

  • kansizlik.jpg
    kansizlik.jpg
    10,9 KB · Görüntüleme: 104

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
35
Konum
bitanemin kalbinden
paylaşım için teşekkürler bende bişey duydum paylaşömadan edemicem evlenmeden önce adet sancısı olman kişilerde evlendikten sonra sncı oluyomuş bu doğrumu sizce:acep: sancısı yoksa sancısı oluyomuş sansısı varsa evlenmeden önce sancısı olmuyomuş doğrumu:acep:
 
OP
sadiye

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Benim kizlik dönemimde sancim olmazdi, evlendim yine olmadi. Dogum yaptim yine sanci olmuyor. Mavisim herkesin yapisi farkli, onda olan sende olacak diye birsey yok canim.
 

denizkızı

Daimi Üye
Katılım
23 Şubat 2009
Mesajlar
3.196
Tepki
1.899
Puan
113
Konum
İZMİR
canım yok öyle bir şey bence...
çünkü benim kızken de ağrım olurdu arada,şimdi de aynı...
belki evlendikten sonra doğum kontrol hapı kullanırsan azalabiliyor ağrın.çünkü normalde onu kızlara bile veriyorlar çok ağrısı olanlara.
 

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
35
Konum
bitanemin kalbinden
canım yok öyle bir şey bence...
çünkü benim kızken de ağrım olurdu arada,şimdi de aynı...
belki evlendikten sonra doğum kontrol hapı kullanırsan azalabiliyor ağrın.çünkü normalde onu kızlara bile veriyorlar çok ağrısı olanlara.

hayatım allah şükür hiç ağrım olmuyo benim varmı yok mu belli değil evlennce tam tersi olur diye korkuyorum:cee
 

denizkızı

Daimi Üye
Katılım
23 Şubat 2009
Mesajlar
3.196
Tepki
1.899
Puan
113
Konum
İZMİR
inşallah olmaz canım...
ama olmaz her halde yani evlendikten sonra neden olsun ki ? o ağrıyı tetikleyecek bir darbe ya da içten gelen bir hastalığın olmadığı sürece :)
allah korusun benim bir arkadaşım çok kötü oluyordu,aman yerleri tırmalıyordu her defasında hastahanelerde sabahlıyorduk..allah düşmanıma bile vermesin.:lilav:
 

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
35
Konum
bitanemin kalbinden
inşallah olmaz canım...
ama olmaz her halde yani evlendikten sonra neden olsun ki ? o ağrıyı tetikleyecek bir darbe ya da içten gelen bir hastalığın olmadığı sürece :)
allah korusun benim bir arkadaşım çok kötü oluyordu,aman yerleri tırmalıyordu her defasında hastahanelerde sabahlıyorduk..allah düşmanıma bile vermesin.:lilav:

inşallah tatlım...
arkadaşınada üzüldüm allah yardımıcı olsun
 

s.o.nsuzluk

Yeni Üye
Katılım
18 Mart 2011
Mesajlar
5
Tepki
2
Puan
3
Konum
İzmir
Banyo yapmamak gibi şeyler duyduğumda tuhaf geliyor ya.. İnsan o dönem kendini pis gibi hissediyor zaten birde banyo yapmazsa bunalıma girer yahu :D Benİm 1 hafta sürüyor 1 hafta banyo yapmazsam kafayı yerim ben olur mu öyle şey :D
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst