Aç karnına içilen sigara daha tehlikeli!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
fft2mm4527912.jpg



Aç karnına içilen sigara daha tehlikeli!

Uzmanlar, sabah uyandıktan hemen sonra bir sigara yakan tiryakilerin akciğer kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyor

Yapılan araştırmalarda tiryakinin günün ilk sigarasını ne zaman içtiğiyle kansere yakalanma riski arasında bir bağ olduğunu ortaya çıkarttığını belirten uzmanlar, sabah erkenden içilen sigaranın akciğer kanserinin yanı sıra boyun kanseri ve beyin tümörü riskini de arttırdığını ifade etti.

Yapılan araştırmalar uyandıktan sonra 30-60 dakika arasında ilk sigarasını içenlerin akciğer kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Uzmanlar, erken saatte içilen sigaranın boyun ve beyin kanserini de tetiklediği ortada. Mümkünse sigara tamamen bırakılmalı bunu yapamayan kullanıcılar en azından sabah uyanır uyanmaz sigara içerek hayatlarını daha da büyük tehlikeye atmaması gerektiğini vurguluyor.

Sigaranın içinde hangi maddeler bulunur?

Günümüzde kanser vakalarının önemli sebeplerinden biri olan sigarada, başta bağımlılık yapan nikotin olmak üzere çeşitli zehirli ve kimyasal madde bulunuyor.

İşte bunlardan bazıları şöyle:

Nikotin: Sigarada yüzde1-2 oranında bulunan bu madde yüksek düzeyde bağımlılığa neden olur. Tütünün içinde doğal olarak bulunur. Sigara dumanıyla birlikte nikotin hızla akciğerlerinize ulaşır ve buradan kanınıza karışır. Bu yolla sadece 8 saniye içinde beyninize etki eder. Nikotin beyinde keyif verici kimyasalların salgılanmasına ve kısa bir süre için kendinizi iyi hissetmenize yol açar. Uzun süre sigara içenlerde beynin nikotinle uyarılma ihtiyacı, bir takım kimyasal değişikliklere bağlı olarak artar. Sigara bırakıldığında iradenizi zorlayacak olan bu ihtiyaç hissidir. Nikotin damarlarda daralma, kalpte çar*pıntı yapma, tansiyonda yükselme, kanın pıhtılaşmasını arttırma özelliği vardır. Ayrıca pankreas salgısının mide asidini azaltıcı etkisine karşı geldiği için nikotin mide asidi fazla veya ülseri olan kimseler*de de zararlıdır.

Katran (zifir): Sigara dumanı içe çekildiğinde alınan katı parçacıkların toplamına katran ya da zifir denir. Katran çöktüğünde yapışkan, kahverengi bir kalıntı oluşturur. Kansere de yol açabilen birçok kimyasal maddenin bir karışımıdır. Katran özellikle dişlerde, ellerde ve akciğerlerde birikir.

Karbon monoksit: Renksiz ve kokusuz bir gazdır. Kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinde oksijenin yerine yapışır. Bunun sonucunda kanın oksijen taşıma kapasitesi düşer ve dokulara ve organlara giden oksijen miktarı azalır. Ayrıca, solunum yollarında temizleme fonksiyonu gören tüycükleri öldürerek akciğerlerin toksinleri temizleme yeteneğini bozar.

Amonyak: Amonyak güçlü ve rahatsız edici kokuya sahip bir gazdır, bazı tuvalet temizleme ürünlerinde kullanılır. Bazı çalışmalara göre amonyak nikotinin bağımlılık yapma etkisini güçlendirmektedir. Bu şekilde nikotin akciğere daha kolay girer ve kana daha hızlı ve kolay bir şekilde karışır.

Arsenik: Sigaradaki en tehlikeli maddelerden birisi de arseniktir. Kansere yol açabildiği gibi kalp ve kan damarlarında tahribata neden olabilir. Küçük miktarlardaki arsenik aylar, yıllar içinde vücutta birikerek yüksek düzeylere ulaşabilir.

Benzen: Endüstriyel bir çözücü maddedir. Kansere ve özellikle de lösemiye (kan kanseri) yol açtığı iyi bilinmektedir. Lösemiye bağlı ölümlerin %10-50’sinin sigaraya bağlı olduğu düşünülmektedir.

Kadmiyum: Pil yapımında kullanılır. Kanserin yanı sıra böbrek ve damar çeperinde tahribata yol açabilmektedir. Ayrıca vücut hücrelerinin DNA’da oluşan hasarları tamir etmelerini de önleyebilmektedir.

Formaldehit: Bakterileri öldürmek, ölü vücutları bozulmadan saklamak ve başka kimyasal maddeleri üretmek için kullanılır. Akciğer ve solunum yolları hastalıklarına yol açtığı düşünülen en önemli zararlı maddedir. Kansere yol açtığı da bilinmektedir.

Polonyum-210: Radyoaktif bir elementtir. Solunum yollarında birikerek doğrudan çevredeki hücrelere radyasyon verebilir.

Krom: Sigara dumanında bulunan krom çok toksiktir ve akciğer kanserine neden olabilir. Ayrıca, kansere yol açan diğer maddelerin DNA’ya daha sıkı tutunmalarına ve hasar vermelerine yol açabilir. Boya ve benzeri ürünlerin üretiminde kullanılır.

Polisiklik aromatik hidrokarbonlar: Kansere yol açabilen güçlü kimyasal maddelerin oluşturduğu bir gruptur. DNA hasarına yol açarlar ve hücrelerin kanserleşme sürecinde rol oynarlar.

Hidrojen siyanür: Zehirli bir gazdır. En büyük zararı kalp ve kan damarları üzerinde gösterir. Ayrıca, karbon monoksit gibi akciğerlerin zehirli maddeleri temizleme yeteneğini bozar.

Ni****** (azot) oksit: Egzoz ve sigara dumanında bulunan bir gazdır. Doğrudan akciğerlere zarar verir.

Ayrıca sigara ve dumanında; Radon (radyasyon), ****nol (füze yakıtı), toluen (tiner), bütan( tüpgaz), DDT (böcek öldürücü), aseton, naftalin, dibenzakridin (zehir), kükürtdioksit, siyanid,propilen glikoldur, piridin nitrozaminler, akrolein, asetaldehit, fenol, megastigmatrienone, indol, kateşol, hidrazin, nikel, kurşun, krezol, kobalt ve berilyum gibi ****ller de bulunmaktadır.

İHA
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst