Abur cubur, sindirim sistemini çökertiyor

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
abur-cubur-sindirim-sistemini-cokertiyor-1973294.Jpeg


Abur cubur, sindirim sistemini çökertiyor

Kolera, tifo, dizanteri, EHEC... Dünyada ikinci sıradaki ölüm nedeni olarak bilinen sindirim sistemi enfeksiyonları, gıdalarla ve suyla bulaşıyor.

Memorial Şişli Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, sindirim sistemi enfeksiyonlarından korunma yöntemlerini anlattı: “Sindirim sistemi enfeksiyonları, gıdaların temizlik ya da hazırlık aşamasında hastalık etmenleriyle teması yüzünden oluşuyor. Gıdaların 60 derecenin üzerinde pişirilmesiyle mikro-organizmaların çoğu yok oluyor. Ama iyi pişirilmeyen gıdalar, enfeksiyonların insanlara geçmesine yol açıyor.

Abur cuburu bırakın

Abur cubur tüketimi, sindirim sistemi enfeksiyonlarını davet eden önemli bir etken. Yiyeceklerde ya da suda belli miktarda bulunan bakteriler, yine üst solunum yollarındaki bazı bakterilerle birlikte mideye iniyor. Mideyse çok kuvvetli asit ortamıyla tüberküloz basili hariç, bu bakterilerin yüzde 98’ini yok ediyor. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için normal fizyolojik şartların yerinde olması gerekiyor. Eğer bir öğünde sağlıklı seçimler yapmışsanız mideye gelen mikroplar etkisiz hale getiriliyor. Ancak abur cuburla bol miktarda sıvı alınması, yiyeceklerin midede kalış sürelerini kısaltıyor. Fazla sıvı alımı, midedeki asit miktarını sulandırıyor ve organ etkinliğini yitiriyor. Hastalık etkenleri, kolaylıkla mide asiti bariyerini geçiyor. Bu nedenle sağlıklı beslenme ve ölçülü tüketim çok önemli. Çünkü yeme düzenindeki bozukluklar sindirim sistemini olumsuz etkiliyor.

Buzdolabında saklayın

* Yemekler günlük tüketilmeli. Ertesi güne kalacaksa, saklanma koşullarına enfeksiyon riskleri açısından çok dikkat edilmeli.
* Yemekler içine konuldukları kabın üzeri kapatılmadan oda ısısında bekletilmemeli, buzdolabında dört derecede ya da 60 derecede pişirilerek saklanmalı.
* Et ve tavuk buzdolabında bir günden fazla kalmamalı, taze olarak tüketilmeli. Derin dondurucuda saklama süresi azaltılmalı. Bakteri oluşumu artacağı için etler çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı.

Cam ya da porselen olmalı

* Artan yemekler cam ya da porselen kaplarda ağzı çok iyi kapatılmış şekilde saklanmalı.
* Saklama kaplarının iç yüzeylerinin çizilmiş, bozulmuş ve pürüzlenmiş olmamasına özen gösterilmeli. Özellikle çok sağlıklı olan emaye tencerelerin iç yüzeyinde çizik varsa kullanılmamalı. Bozuk yüzeydeki mikroorganizma ve kanserojenler, insan sağlığı açısından büyük riskler oluşturur.

Ellerinizi sık yıkayın
Sindirim sistemi enfeksiyonları, dışkıyla kirlenmiş yiyecek ve içeceklerin ağız yoluyla alınmasıyla bulaşıyor. Bu nedenle tuvalet sonrası, yemek öncesi ve sonrasında eller çok iyi yıkanmalı.

Sebzeleri yıkarken çamaşır suyu kullanın

* Sebzeler yaprakları açılarak ve aralarında boşluk kalmayacak şekilde yıkanmalı.
* Sebzelere bulaşan mikro-organizmaların bir salgına yol açacağı korkusu hakimse; çamaşır suyu çok iyi bir dezenfektan olarak tercih edilebilir. Çamaşır suyu, içeriğindeki klor sayesinde iyi bir temizleyicidir ve bir litre suya bir çay kaşığı konularak kullanılabilir. Suda 15 dakika bekletilen sebzeleri, bol suyla durulayın.
* Sirke, içeriğindeki asit nedeniyle mikropların yok edilmesinde etkili bir madde. Sebzelerin sirkeli suda bekletilmesi de dezenfekte olmaları bakımından tercih edilebilir.

Damacana yerine arıtma su için

* Su eğer sağlıklı bir kaynaktan geliyorsa, rahatlıkla tüketilebilir.
* Damacana sular, mikrop üretmesi nedeniyle çok sağlıklı değil. Kaplar, doldur boşalt anlayışıyla kullanıldığı için bakteri üremesine zemin hazırlar. Onun yerine tek kullanımlık kaplardaki sular ya da su arıtıcılar tercih edilmeli.
* Suların buzlu ve çok soğuk tüketilmesi, mide mukozasının direncini kırarak sindirim sistemi enfeksiyonlarına zemin hazırlar.

Milliyet
 

ZiLeY

Daimi Üye
Katılım
4 Nisan 2011
Mesajlar
2.026
Tepki
1.845
Puan
113
Yaş
36
Konum
EsK
bilgilendirdiğin icin cok sagol nkcım uzak durmaya calısıyorum cünkü kiloluyum zaten
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
Şimdi okurken farkettim "Sebzeleri yıkarken çamaşır suyu kullanın" diyor :sok yiyecek maddelerinde çamaşır suyu olurmu ya ne alaka
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
Mikropları öldürecez diye hijyenik olarak öbür tarafa gitmeyelim birde tövbe tövbe
dead-025.gif


Bende seviyorum gerçi azalttım biraz ama yinede yiyorum vazgeçemiyorum :cikolata:
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Mikropları öldürecez diye hijyenik olarak öbür tarafa gitmeyelim birde tövbe tövbe
dead-025.gif


Bende seviyorum gerçi azalttım biraz ama yinede yiyorum vazgeçemiyorum :cikolata:

Önceye göre bende azalttım canım ama senin gibi vazgeçemeyenlerdenim.Önceden daha yemek masasından kalkmadan eşime yemekten sonra ne yiyelim derdim :hihi: Oda dur tatlım dur bir yemekten kalkalımda düşünürüz derdi :cokkomik: Şimdi kendi diyor onu bunu yiyelimmi diye çok kaçırdık buakşam yemeyelim diyorum bende :) ama işyerinde dur diyemiyorum kendime ya:uzgun:
 
H

Hera

Misafir
Sirke yada tuz la yıkıyorum ben sebzelerimi abur cubur seviyorum düzenli 3 km her gün yürüdüğüm için sorun yaşamıyorum Teşekkürler..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst