7’nci sınıflar dikkat!

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
15806390.jpg


7’nci sınıflar dikkat!

2013’te Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) girecek olan 1 milyon 300 bine yakın adayı yakından ilgilendiren hesaplama sistemi çok baş ağrıtacak.Bu yıl 7’nci sınıfta olup, gelecek yıl sınava girecek öğrenciler SBS’de tam puan alsa bile okul notlarının ortalaması 92 ve altında ise İstanbul’daki ilk 5 okula girmeleri zor. (İstanbul Lisesi, Galatasaray Lisesi, Atatürk Fen Lisesi, Kabataş Lisesi İngilizce-Almanca)

Seviye Belirleme Sınavı’nın önümüzdeki yıldan itibaren puan sistemi değişiyor. SBS’de tüm soruları çözenler 700 tam puan alacak. Öğrencilerin üç yılda aldığı puanlar ve SBS puanı toplanıp, 2’ye bölünerek, SBS yerleştirme puanı oluşturulacak. Burada da okul notları büyük önem kazanacak. Örneğin 6.sınıfta yıl sonu başarı puanı 80 olan bir öğrenci, 7 ve 8’inci sınıflarda 100 alsa bile Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) 490 gelecek. Yani öğrenci tüm derslerin puanları yansıtıldığı için yetenek gerektiren Beden Eğitimi ya da Müzik derslerinde düşük not almışsa dilediği liseye girme şansını yitirecek.

Bakanlığa rapor verildi

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği (üyesi olan vakıf okullarının) hazırladığı raporu Milli Eğitim Bakanlığı’na verdi. Okul ve velilerin başını ağrıtacak bu uygulama konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’na sistemin sakıncalarıyla ilgili bir rapor hazırlayarak, “adaletsiz” olacak bu sistemden vazgeçilmesi uyarısında bulundular.

Sistem çok sakıncalı

Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı): Bu sistem sakıncalı. Veliler de okullar da henüz haberdar değil. Yarın öbürgün “Bakanlık bunu nasıl yaptı?” diyebilirler. Milli Eğitim Bakanlığı da bir tedbir düşünüyor olabilir. 100’lük sistem son derece sakıncalı. Ya üniversiteye girişte uygulanan ağırlıklı yıl sonu başarı puanı gibi hesaplama yapılmalı. Okulun sınavda elde ettiği başarıya endekslenmeli. Ya da sadece sınav puanına bakılmalı. Hepsinden önemlisi Türkiye bu sınavlardan kurtulmalı. Bu sınav sistemi, Türkiye’nin canına okuyor. Gerekirse Anadolu liselerinden vazgeçilmeli.

Notları yüksek tutan avantajlı

- Bir öğrenci 6.sınıfta 80 yıl sonu başarı puanı elde etmiş olsun. 7 ve 8’inci sınıfta 100 yıl sonu başarı puanı elde etse ve 8. sınıf sonunda SBS’de tüm soruları çözüp 700 tam puan alsa bile yerleştirme puanı (80+100+100+700)/20=490 olacak. Bu son derece başarılı çocuk dilediği yere giremeyecek. Ancak, velisini kaçırmak istemeyen ya da yüksek başarı ile öğrenci toplamaya çalışan başka bir okul bu öğrencinin notlarını tamamen 100 verirse öğrenci dilediği okula girmiş olacak.

Bu durum bazı okullarda notların yükseltilmesine teşvik ediyor. Notları yüksek tutan okullar öğrenciler için avantaj hale gelecek.

- Kendi okulunda YBP’ye (Yıl Sonu Başarı Puanı) göre birinci olan öğrenci her üç yıla ait YBP’si 100 olmadığı takdirde sınavdan tam puan alsa bile OYP’si (Ortaöğretime Yerleştirme Puanı) tam puana ulaşamayacak. Özellikle şu anki 6. sınıf öğrencilerinin bu durumu telafi etme şansı ortadan kalkmış durumda. Hoşgörülü ve rahat puan veren okullar bu durumdan kazançlı çıkacak, disiplinli ve hassas puan veren okullar ise öğrencilerin şansını yitirmesine neden olacak. Öğrenciler sürekli not kaygısı yaşayacak. Sistem gittikçe zedelenecek.


Hürriyet
 

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.374
Puan
113
Konum
trabzon
Eski düzenlemede bile aileler çocuklarına ders konusunda baskı yapıyorlardı bu sistem kabul edilirse zaten kendine nadir vakit ayıran
çocuk artık hiç vakit ayıramıycak umarım kabul edilmez
duyduğum kadarıyla SBS sınavı kalkıcakmış acaba bu doğrumu:dusun:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst