6.Hastalığı Daha Önce Duymuş muydunuz??

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde
attachment.php

Altıncı hastalık, 6 ayla 3 yaş arasındaki çocukların hemen hepsinde görülen, döküntülü bir hastalıktır. Hastalığa bir virüs neden olur. 9-10 gün süren kuluçka döneminden sonra, çocukta 40 dereceye varabilen yüksek ateş başlar. 3-4 gün süren ateş döneminden sonra ateş aniden düşerken, çocuğun vücudunda kırmızı döküntüler başlar.

Hastalığın tanısı, döküntülerden sonra konulur. Bu arada ateşin yükselmesinden kaygılanan aileler paniğe kapılarak, gereksiz yere çocuklarına antibiyotik yüklenmesine neden olur. Ailelerin daha sakin olup, çocuğun ateşini düşürdükten sonra, genel durumunu izlemeleri yeterlidir. Çünkü altıncı hastalık, tehlikeli bir hastalık değildir. Kuluçka döneminde bulaşıcı olan hastalık, çocuğa ömür boyu bağışıklık kazandırır.

Virüs kaynaklı olduğu için tedavisi ilaçla yapılmayan altıncı hastalığın, aşısı da yoktur. Hasta çocuğa ateşinin düşürülmesi ve sıvı kaybının önlenmesine yönelik bir tedavi uygulanır. Sadece genetik yatkınlığı olan bebeklerde havaleye yol açacağı için dikkatle izlenmesi gerekir.

Altıncı hastalığın belirtileri nelerdir?

*Hastalıkta ateşli dönem 3-4 gün sürer.
*Bu dönemde ateş dışında hiçbir belirti olmaz.
*Bu süre sonunda ateş, aniden düşer. Ateşin düşmesiyle birlikte, döküntüler başlar. Bazı çocukların göz kapaklarında hafif şişme olabilir.
*Döküntüler daha çok gövdede olur. Birkaç saat içinde döküntüler solmaya başlar ve 2-3 günde tümüyle kaybolur.

Altıncı hastalık geçiren çocuğa nasıl bakılır?

Ateş kontrolü:Ateş 40 derecelere kadar çıkabileceği için öncelikle ateş kontrolü yapmak gerekir. Ateşi düşürmek için, çocuğun kilosuna göre parasetamol verilir. İlacın yanı sıra çocuğun ateşini düşürmek için ılık banyo da yaptırılır.

Yatak istirahatı:Özellikle ateşi yükselen çocukların mutlaka yatakta dinlenmesi gerekir. Çocuğun döküntüleri bitmeden okula gönderilmez.
Diyet: Hasta çocuk, sulu ve yumuşak gıdalarla beslenir.

Sıvı kaybı önlenir: İştah azalmasına bağlı olarak, su kaybı olabilir. Bunu önlemek için çocuk olabildiğince sıvı ağırlıklı, hafif gıdalarla beslenmeli. Acılı, baharatlı yiyeceklerle, karbonatlı içeceklerden kaçınılmalı. Ağrısı olan çocuklar yemek istemeyeceği için beslenmelerini, ağrı kesici ilaç verdikten sonra yapmak daha kolay olur.

Doktoru tekrar ne zaman aranmalı?

*Çocuğun ateşi düşmeden döküntüler başlamışsa,
*Ateşi düşen çocuk, tekrar ateşlenirse,
*Su kaybı belirtileri görülürse,
*Dalgınlık, uykuya eğilim, kolay uyandırılamama, halüsinasyon görülürse,
*Ciddi baş ağrısı, ense sertliği ve sırt ağrısı başlarsa,
*Tekrarlayan kusma olursa,
*Çocuğa yeterli sıvı verilemiyorsa,
*Nefes alma güçlüğü, sık nefes alıp verme, göğüs ağrısı, hırıltılı nefes, şiddetli öksürük varsa,
*Çocuk başlangıca göre daha hasta görünüyorsa, mutlaka doktoru aranmalıdır.

___NETTEN ALINTIDIR___
 

Ekli dosyalar

  • 6. hastalik.jpg
    6. hastalik.jpg
    14,4 KB · Görüntüleme: 66

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst