

Kebap deyince akla ilk gelen 5 şehrimizden, damak lezzetimize uyan 5 lezzetli kebap tarifi ile evde kebap partisi bile verilebilir...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]Gaziantep’den Antep kebabı
Malzemeler:
1 kilogram patlıcan, 200 gram kıyma, 1 adet kuru soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 3 yemek kaşığı sıvıyağ, yarım demet maydanoz, yeterince tuz ve karabiber.
Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı şekilde soyduktan sonra bir parmak kalınlığında doğrayınız. Acılığının gitmesi için tuz atıp biraz bekletiniz. Kıymanın içine rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve maydanoz ekleyip küçük köfteler hazırlayınız. Patlıcanları iyice yıkayıp fırın kabına bir patlıcan bir köfte olmak üzere yan yana diziniz. Üzerlerine sıvıyağ ve sulandırılmış salça gezdiriniz. Bir su bardağı su ekleyip fırında 20-30 dakika kadar pişiriniz. Fırından alıp sıcak olarak servise sununuz.
Diyarbakır’dan Cartlak kebabı
Malzemeler:
750 gr. kuzu ciğeri, böbreği, dalağı, 1/4 kg. gömlek yağı, yeterince tuz, karabiber, toz biber.
Hazırlanışı:
Kuzu ciğeri, dalağı ve böbreği küp şeklinde doğranır. Gömlek yağı zar şeklinde kesilir. Tuz ve baharatlarla karıştırılarak şişlere dizilir. Şişler kömür ızgarasının üzerine konur ve kızarıncaya kadar pişirilir.
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]Bursa’dan İskender kebap
Malzemeler:
800 gr kuzu eti (bütün parça et), 6 küçük pide, 4~5 taze soğan sapı, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 4 ezilmiş sarımsak, tuz, kekik, karabiber. Sos için: 4 domates, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çay kaşığı tuz. Üzeri için: 250 gr yoğurt, 30 gr tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber.
Hazırlanışı:
Eti alüminyum folyoya sarıp buzlukta 1 gece bekletin. Ertesi gün folyoyu çıkarıp eti kesme tahtası üzerine alın. Keskin bir bıçakla döner keser gibi kıyın. Et, sıvıyağ ve ezilmiş sarımsağı teflon tavaya alıp devamlı karıştırarak soteleyin. Taze soğan saplarını yıkayıp ince doğrayın ve ete ilave edip karıştırın. Ocaktan alıp tuz, karabiber ve kekikle tatlandırıp karıştırın. Sos için, domatesleri soyup rendeleyin. Domates, salça, biber salçası, sıvıyağ ve tuzu tavaya alıp salça kıvamına gelene kadar pişirin. Pideleri küçük karelere kesip servis tabaklarına paylaştırın. Üzerlerini sosla kaplayın. Eti ilave edin. Tereyağını tavada eritip kırmızı toz biberi kızdırın. Etin üzerine gezdirerek dökün. Yanında yoğurtla birlikte sıcak servis yapın
[FONT=arial, helvetica, sans-serif][FONT=arial, helvetica, sans-serif]Şanlıurfa’dan Patlıcanlı Urfa kebabı
Malzemeler:
600 g orta yağlı kemiksiz koyun eti, 150 g kuzu döş veya kıyması, 1 çorba k. domates salçası, tuz, kırmızı pul biber, 2-3 orta boy patlıcan, 15 mi (l çorba k.) ay çiçek yağı (ızgarayı yağlamak için), 75 g (5 çorba k.) Sana yağı, 5 adet kebap pidesi, 500 g (3 adet orta boy) domates, 5 adet sivribiber, 1 demet maydanoz, sumak, 400 g (2 adet iri) kuru soğan (piyaz doğranmış).
Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak patlıcanları soyup, kalın dilimleyin. Üzerlerine tuz serpip, 10 dakika bir kenarda bekletin. Yıkayıp, süzdürün. Soğanı, maydanoz ve sumakla ovarak karıştırın. Sinirsiz eti bıçakla çok ince olarak kıyın.(Ya da iri çekilmiş kıyma kullanın.) Salçayı, tuzu ve kırmızı pul biberi ilave edip yoğurun ve 15 eşit parçaya ayırın. Bunları önce köfte gibi yuvarlayın. Sonra iki elinizin arasında bastırarak hafifçe yassıltın. Köfte ve patlıcan dilimlerini şişlere dizin. Biberleri ve dörde bölünmüş domatesleri birlikte şişlere dizin. Izgarayı yakıp, ısıtın. Izgara telini l çorba kaşığı ay çiçek yağı, Patlıcanlı Urfa Kebabı’nı ise eritilmiş Sana ile yağlayın. Şişleri ızgaraya yerleştirip, her iki yanlarını da yaklaşık 4-5 dakika, patlıcanlar yenecek kıvama gelinceye ve etin üzerinde su damlacıkları oluşuncaya kadar pişirin. Pişirme sırasında pideleri etin üstüne koyarak yağı emmelerini ve ısınmalarını sağlayın. Aynı anda şişe dizilmiş garnitür domates ve biberleri de ızgarada pişirin. Patlıcanlı Urfa Kebabı’nı pidelerin üzerinde, yanında ızgarada pişirilmiş domates ve sivribiber ile sıcak olarak servis yapın. Yanında maydanoz ve sumaklı soğanı da servis yapın.
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]Adana’dan Adana kebabı
Malzemeler:
500 gr kuzu eti ( kaburga ve but tarafından), 125 gr kuzu kuyruk (yağı), tuz, kırmızıbiber veya Maraş biberi, biraz karabiber, (arzuya göre 1-2 diş sarımsak)
Hazırlanışı:
Kuzu kaburga ve but tarafından olmak kaydıyla, 500 gr etin sinirleri alınıp temizlenir. Et, zırh, satır, yoksa iri ve kesin bir bıçak yardımıyla, tahta üzerinde, kıyılarak el kıyması haline getirilir. Etin tamamını elde kıymak mümkün değilse; yarısı, el kıyması haline getirilir, kalan yarısı ise et makinesinin iri aynasında çekilir. Kıymalar karıştırılır. (Kuyruk yağı da aynı şekilde tahta üzerindeki ete eklenerek, hepsi karıştırılarak iyice kıyılır.) Az tuz, kırmızıbiber veya Maraş biberi, karabiber, arzuya göre 1-2 diş sarımsak da eklenerek, en az 10-15 dakika boyunca, et özleşene kadar, çok iyi bir şekilde yoğrulur. Üzeri örtülüp buzdolabına alınır ve bir gece dinlendirilir. (Bu mümkün değilse, et, en az birkaç saat dinlendirilmelidir.) Dinlendirilen et tekrar iyice yoğrulduktan sonra, yumruk büyüklüğünde porsiyonlar halinde alınır. Et, (el hafif ıslatılıp) seri bir şekilde sıvazlanarak yassı şişlere“ziplenir.” Bu şekilde şişlere saplanan et, sıvazlanıp bastırılarak düzgün bir şekilde şişlere yayılır. Ne çok ince ne de çok kalın olmalıdır. Servis saatine yakın zamana kadar tekrar dinlendirilen şişler, ızgaranın (doğal taş ızgarası vb.) veya mangalın üzerine atılarak pişirilir. Pişen kebaplar, arzuya göre, ince lavaş arasına çekilip, rende kaşar, toz Antep fıstığı, susam serpilerek dürüm yapılıp ızgarada tekrar hafif kızartılabilir
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]
[FONT=arial, helvetica, sans-serif]netten