KESTANE UNLU PİDE
8 KİŞİLİK: 6 yemek kaşığı kuru üzüm, 500 gr kestane unu, 500 ml su, 1 tutam tuz, 2 yemek kaşığı şeker, 6 yemek kaşığı zeytinyağı, 100 gr çam fıstığı, 100 gr kıyılmış ceviz içi, 5 dal biberiye, fırın kağıdı.
HAZIRLANIŞI: Buharlı filmi 220 dereceye ısıtın. Kuru üzümleri sıcak suda bekleterek yumuşatın. Elenmiş kestane ununu önce biraz suyla karıştırarak pütürleri yok edin. Daha sonra 500 ml su, tuz ve şekeri ekleyerek yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edin. Hamurun yumuşak ve kremamsı olması gerekiyor. Hamura, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 5 yemek kaşığı çam fıstığı, dövülmüş cevizleri ve süzülmüş kuru üzümleri ekleyin ve tümünü İyice yoğurun.
Delikli fırın tepsisinin kenarlarını yağlayın ve dibine fırın kağıdını yayın. Hamuru delikli fırın tepsisine yerleştim. Hamurun yaklaşık 1cm kalınlığında olması gerekiyor. Üzerine kalan çam fıstıklarını, bolca biberiye ve kalan zeytinyağını serpin. Isıtılmış fırının ısısını 200 dereceye indirin ve pideyi yüzde 30 nem kademesinde filmin alttan ikinci katında 40 - 45 dakika pişirin. Piştiğinde pidenizin üzerinin atim şansı bir renk alması ve kıtır kıtır olması gerekiyor. Hamurun iyi pişmesi gerekiyor, ancak yanmamasına da dikkat edin.
HAZIRLAMA SÜRESİ: 60 dakika
BİR KİŞİLİK PORSİYON: 358 kalori
GUJER
8 KİŞİLİK: 200 ml su, 120 gr tereyağı, 250 gr un, 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, 5-6 adet yumurta, 150 gr gruyere peyniri (tam yağlı ve sert peynir) tavla zarı iriliğinde doğranmış (2 yemek kaşığı yemeğin üzerine serpmek için ayırın.) ve üzerine sürmek için 1 yumurta.
HAZIRLANIŞI: Suyu ve tereyağını bir tencerede kaynatın. Tereyağı eridiğinde unu, tuzu ve biberi ekleyin. Orta ısıda, malzemeler hamur kıvamına gelip, tencerenin kenarından kolayca ayrılır hale gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin. Hamur tencerenin dibine yapıştıysa, tencereyi ocağın üzerinden alıp, soğumaya bırakın. Yumurtaları kırıp, hamura iyice yedirin. Son olarak peyniri ekleyip, karıştırın. Buharlı fırını yüzde 100 nem kademesinde 190 derece ısıya ayarlayıp, ısıtın.
Fırın tepsisine fırın kağıdı döşeyin. Bir tencerenin kapağını kullanarak kağıdın üzerine 20 cm çapında bir yuvarlak çizin. Hamurdan tepeleme dolu yemek kaşıkları alarak yağlı kağıdın üzerine bir halka oluşacak şekilde yerleştirin. Hamur, tencerenin kapağını kullanarak yaptığınız çemberin dışına taşmamalı. Daha sonra küçük miktarlarda hamur alıp, aralarına koyun. Bu işlemleri, halkanız düzgün bir şekil alıncaya kadar tekrarlayın. Halkanın üzerine yumurta sürüp, kalan peyniri serpin, önceden ısıttığınız buharlı fırında, üzeri kıtır ve altın rengi oluncaya kadar 50-55 dakika pişirin. Fırını kapattıktan sonra gujeri hemen dışarı almayıp, fırında 5-10 dakika dinlendirin.
HAZIRLAMA SÜRESİ: 70 dakika
BİR KİŞİLİK PORSİYON: 425 kalori
ZEYTİN VE PARMESANLI PATATESLİ KÜÇÜK EKMEKLER
20 EKMEK DİLİMİ İÇİN: 250 gr soyulup küçük doğranmış haşlamalık patates, 125 mi süt, 250 gr un, 1 paket kabartma tozu, 30 gr küçük doğranmış tereyağı, 50 adet çekirdekleri çıkartılıp doğranmış yeşil zeytin, 1 tutam karabiber, 1 küçük dal ince kıyılmış biberiye, 50 gr parmesan peyniri (rendelenmiş peynirden 1 yemek kaşığı üzerine serpmek için ayırın), 125 ml buz gibi su, üzerine serpmek için süt.
HAZIRLANIŞI: Fırını alttan ve üstten olmak üzere 210 dereceye ısıtın. Patatesleri buharlı pişiricide veya buharlı fırının delikli fırın tepsisinde pişirip, sütle ezin ve biberle tatlandırın. Unu ve kabartma tozunu bir kasede karıştırıp tereyağı parçacıklarını ellerinizle una yedirin. Zeytinleri, kıyılmış biberiyeyi ve parmesan peynirini ekleyin. Unlu karışımın ortasına bir oyuk açarak patates püresini ve buzlu suyun yarısını koyun ve ellerinizle hızlı bir şekilde hamuru yoğurun. Hamurunuz çok kuru olursa, kalan suyu da ekleyin.
Fırın tepsisini yağlayın ve hamuru unlanmış tezgahta bir kez daha yoğurun ve 2 santim kalınlığında açın veya şekillendirin. Ağzı 4-5 santim çapında olan bir bardağı unlayıp, bununla hamurdan yuvarlaklar kesin. Sonra yuvarlak parçaları fırın tepsisine dizin. Patatesli ekmek parçacıklarının üzerine süt ve parmesan peyniri serpin, önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika ekmek parçaları altın sarısı bir renk alıncaya, kıtır kıtır oluncaya kadar pişirin.
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 dakika
1 ADET İÇİN: 91.75 kalori
ekolay