3 harika ülke; Fransa İsviçre İtalya...

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
fft20_mf1539748.Jpeg


3 harika ülke; Fransa İsviçre İtalya...

Bu 3 ülkeyi hepsinden azar azar da olsa görmek isterseniz, işte size belli başı duraklar;

Fransa'yı anlatmaya başkent Paris'le başlamak gerek. ''Romantizmin başkenti'' Paris, aynı zamanda ülkenin kültür ve sanat merkezidir.

Eyfel Kulesi: Paris'in sembolü olan 122 yıllık bu kule 1665 basamaklıdır. Fransız Devrimi'nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde inşa edildiği zaman, onu bir utanç lekesi olarak gören Paris halkının tepkisini çeken kule, bugün en büyük turizm cazibelerinden biri. Parisliler'in ''Demir Bayan'' adını taktığı kuledeki manzara görülmeye değerdir.

Louvre Müzesi: Fransız ihtilâlinden sonra 1793 senesinde, Fransa'da açılan ilk devlet müzesi. Paris'teki bu ünlü müzede, resimden heykele çok farklı alanlarda eserler vardır. Leonardo Da Vinci'nin ünlü Mona Lisa'sının da sergilendiği müzenin tamamını dolaşmak 28 gün sürüyor!

fft20_mf1539767.Jpeg


Notre Dame Katedrali: Fransız Gotik mimarisinin en güzel örneği olan katedral, Paris'te Seine Nehri'nin kıyısındadır. 19. yy başlarında Paris şehir planlamacıları katedralin bakımsızlığından ötürü yıktırmak istemişlerdir. Ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini çekmek için Notre Dame'ın Kamburu adlı romanını yazmıştır. Roman, katedralin kurtarılması için kampanya başlatılmasını sağlayarak katedralin yenilenmesinde büyük rol oynamıştır.

Avenue des Champs-Élysées (Şanzelize Bulvarı): Paris'in alışveriş cennetidir. Çok sayıda etkinlik ve filme mekanlık eden bu ünlü cadde, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

fft20_mf1539776.Jpeg


2. büyük kent Lyon

Fransız iş dünyasının merkezlerinden biri olan Lyon, aynı zamanda Fransız gastronomisinin merkezi konumundadır. UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan şehirde, görülmesi gereken yerler Eski Lyon, Saint Jean Katedrali, Saint Martin D'Ainay Bazilikası, Opera Binası, Rhone ve Saone nehirleridir.

Fransa'nın güneyinde yer alan, Fransız Rivierası'nın en ünlü şehirlerinden, film festivaliyle ünlü Cannes ve Marsiya diğer önemli şehirlerdir.

fft20_mf1539784.Jpeg


Alpler'in ülkesi İsviçre

Orta Avrupa'da Alp Dağlarında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan İsviçre'deki vadilerde
kendine özgü ekolojiler vardır. İsviçre’nin kültürü komşuları tarafında çok etkilendiyse de yıllar boyunca önemli bölgesel farklılıklar gösteren kendine özgü bir kültür oluşmuştur. Özel olarak Fransızca konuşulan bölgelere Fransa’ya, Almanca konuşulan bölgeler Almanya’ya ve İtalyanca konuşulan bölgeler de İtalya’ya, ülkelerindeki diğer bölgelerden daha yakındır.
Pastoral manzaralar Cenevre'de

Alp'lerde dedesiyle yaşayan çizgi film karakteri Heidi'nin içinde yaşadığı doğa işte burada! Çiçek bahçeleri, ormanlar, kayak merkezler, nehirler, dağ gölleri... Bakmaya gezmeye doyulmayacak bir yer burası. Burada gölde tekne turları yapabilir, camdan trenlerle panoramik manzara gezilerine katılabilirsiniz. Cenevre aynı zamanda dünyada yaşaması en pahalı 10 şehirden biri. Zengin sosyetenin de uğrak yerlerinden olan kenti tanımlayacak kelimeler lüks ve kalite olabilir. İtalya ve Fransa sınırındaki Cenevre, CERN yüksek enerji fiziği laboratuarı, Birleşmiş Milletler'in Avrupa'daki merkezi ve Kızılhaç binalarına da evsahipliği yapıyor.

fft20_mf1539785.Jpeg


Sanat, mimari, lezzetler; hepsi Çizme'de

Güney Avrupa ülkesi İtalya, İtalya, yüzyıllar boyunca çok çeşitli Avrupa uygarlıklarına ev sahipliği yaptı. Rönesans hareketi İtalya'nın Toskana bölgesinde doğarak, Avrupa'ya buradan yayıldı. Başkent Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi oldu, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi'nin merkezi oldu.Roma İmparatorluğu gibi dünyanın köklü devletlerine ev sahipliği yapmış olması ve Hıristiyanlığın en önemli merkezi Vatikan'ı içinde bulundurması nedeniyle kültürel miras ögeleri bakımından son derece zengindir. İtalya, günümüzde UNESCO'nun 44 Dünya Kültür Mirası alanına ev sahipliği yaparak birinciliği de elinde bulunduruyor. Sanatta da öne çıkan İtalya, Caravaggio Michelangelo, Donatello gibi ressamlar; Leonardo da Vinci, Galileo gibi biliminsanları; Vivaldi, Paganini, Puccini gibi besteciler; Pollini ve Pavarotti gibi tenörler; Fellini ve Benigni gibi sinemacılar yetiştirmiş. Dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan İtalya'nın en meşhur bazı yemekleri pizza, spagetti, risotto, parmesan peyniri ve lazanyadır.

fft20_mf1539786.Jpeg


Eğik kule Pisa

İşte İtalya'nın simgesi Pisa... Piazza dei Miracolide (İtalyanca Mucizeler Meydanı) yer alan ve 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi, ana yapıdan ayrı olarak 1173'te yapıldı. Temelindeki çökme nedeniyle, bitirildiği tarihten itibaren güneye doğru eğilmeye başladı.

Yıkılma aşamasına gelen kule, büyük bir onarımla kurtarıldı. Birkaç yıl içinde yıkılacağı uyarısında bulunulan kule, proje kapsamında yapılan 45 cm’lik bir düzleştirme çalışmasıyla eski haline getirildi.

fft20_mf1539787.Jpeg


Moda şehri Milano

Kuzey İtalya şehri Milano, Avrupa'nın en gelişmiş ve en zengin şehirlerinden biridir. Burada gezmeniz gereken yerler arasında dünyanın en büyük gotik tarzdaki katedrali olan Duomo di Milano, dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Galleria Vittorio Emanuele II ve dünyanın en büyük tiyatro binalarından La Scala bulunuyor. İtalya'nın en eski ve ünlü liman şehri Cenova, sanat, müzik, gastronomi. mimarı ve tarihsel özellilkleri dolayısıyla 2004'te Avrupa Kültür Başkenti'ydi. Cenova'da Ferrari meydanı, San Lorenzo Katedrali, sarayları ile ünlü Garibaldi Caddesi gezilmeli. "I found my love in Portofino" şarkısına tema olmuş balıkçı köyü Portofino da rengarenk evleri ile çok hoşunuza gidecek.

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst