3-5 Yaş Arası Beslenme

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
3-5 yaş arası dönemde çocukların beslenmesi ailenin diğer fertlerinden ayrı düşünülemez. Aile olarak sağlıklı ve dengeli beslenirseniz çocuğunuz da sağlıklı beslenir. Çünkü çocuklar fotokopi gibidir. İlk olarak da ailesinin fotoğrafını çekerler. Beslenme alışkanlıkları da aileninki gibi olur.

bes-3-5yab1.jpg
Aile sofrası çocuğun aile bireyleriyle mutluluğu paylaştığı en önemli birliktelikler-den birisidir. Çocuğunuza ailenin önemli bir bireyi olduğunu hissettiriniz. Yemek esnasında yaptığı yaramazlıklara daha anlayışlı davranınız.Çalışan bir anne iseniz akşam yemeklerine daha da önem veriniz.Ailece keyifli bir toplantı olduğu fikrini benimsetiniz.

Bu dönemlerdeki çocuklara oyun çok daha çekici gelir, hele de bilgisayar oyunları. Bilgisayarın başından kalkmak istemezler. Onlarla ciddi ciddi konuşunuz. Sofranın bir aile birlikteliği solduğunu, ailenin kısa bir süre oyuna ara vermeye değer olduğunu anlatınız. Çocuklar adam yerine konmaktan çok hoşlanırlar. Zaten onlar gerçek bir insandır. Değer verdiğinizi görünce çok daha uyumlu olurlar. Sizi şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.

Çikolata, şeker, kola, cips gibi besinler hakkında çocuğunuzla konuşunuz. İkna ediniz. Bu besinlerin onun sağlığı ve gelişimi hakkında negatif etkiler oluşturabileceğini anlatınız. Kızmayınız, bağırıp çağırmayınız. Unutmayınız, insanlara istediğinizi yaptırmak istiyorsanız, bunun tek yolu ikna etmektir.

3-5 yaşlardaki çocukların enerji ve besin öğeleri ihtiyaçları bebeklik dönemindeki kadar yüksek değildir. Ancak bu yaş gruplarında da vücut gelişimi devam ettiği için uygun beslenme yine de çok önemlidir. Bu dönemde alınan günlük enerjinin %45-50'sinin karbonhidrattan, %15-20'sinin proteinden, %35'inin de yağlardan gelmesi önerilir.

Az yağ tüketmek, erişkinlerde herhangi bir beslenme sorunu oluşturmazken, okul öncesi çocuklarda enerji açığına neden olur. İki yaşın altında yağ sınırlaması yapılmaz. Nitekim anne sütü veya mamalarla beslenen bebeklerde günlük enerjinin %40-50 gibi önemli bir bölümü yağlardan gelir. Beş yaşına doğru yağ tüketiminde dereceli bir sınırlama yapılır ve okul öncesi dönemde yağdan gelen enerjinin %30 civarında tutulması önerilir.

3 yaştaki çocuklar için günlük beslenme örneği
Kahvaltı:
150 ml süt+1 yumurta (gün aşırı) veya peynir (1 kibrit kutusu kadar) +1-2 tatlı kaşığı reçel, bal, pekmez ya da fındık ezmesi 2-3 adet zeytin + 1 ince dilim ekmek + Yarım domates
Öğle:
1-3 yemek kaşığı sebzeli köfte + 2yemek kaşığı makarna veya 4-5 yemek kaşığı pilav+1 küçük meyve
İkindi:
1 küçük dilim kek veya 1 kase yoğurt + 1 küçük meyve
Akşam:
1-2 köfte ya da ızgara balık +1 porsiyon mercimek çorba


5 yaşta çocuklar için beslenme örneği

Kahvaltı:
1 bardak süt (150 ml) veya 1 bardak meyve suyu+1 yumurta veya 1 kibrit kutusu kadar peynir+1-2 tatlı kaşığı reçel, bal, pekmez ya da fındık ezmesi+2-3 adet zeytin+1 ince dilim ekmek+yarım domates veya mandalina
Öğle:
2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) sebzeli tavuk+1 orta dilim ıspanaklı börek+Yarım kâse yoğurt (100 ml)+veya 2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) yeşil mercimek+2-3 yemek kaşığı bulgur pilavı+Yarım kâse yoğurt veya 1 bardak süt
İkindi:
2-3 adet sigara böreği, 1 küçük meyve veya+1 kâse dondurma
Akşam:
2 adet etli biber veya kabak dolması+Yarım kâse yoğurt (100 ml)+1 küçük meyve

Genelde okul öncesi yaşlarda olan çocuklar için günde 6-12 g kadar lif miktarı yeterlidir. Bu miktarda lif, günde 1-2 orta boy meyve, 1-2 porsiyon sebze, 4-5 dilim ekmek veya bulgur, makarna, vb tahıllar ile haftada 1 ya da 2 kez tüketilen kuru baklagil içeren yemeklerle karşılanabilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst