2’li, 3’lü ve 4’lü tarama testleri neden yapılır?

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.550
Puan
113
Konum
Kocaeli
gebelikte-ultrason.jpg


Gebelikteki tarama testleri olan 2’li, 3’lü ve 4’lü tarama testlerinden aslında en önemlisi 2’li tarama testidir. 2’li tarama testi, gebeliğin 11 ve 14. haftaları arasında yapılmaktadır. 2’li tarama testinde bebeğin ultrason ile ölçümü yapılır, ense kalınlığına, anne adayının kilosuna bakılır. Aynı gün içinde anne adayından alınan kanın incelenmesi sonucu tüm kriterler bir araya getirilerek istatistiksel bir veri ortaya çıkar. Bu inceleme sonucunda elde edilen risk değeri eğer uzmanların sınır değer olarak kabul ettiği testlerdeki 1/250 ya da 300’ün altına inerse bu yüksek riskli grubu olarak adlandırılır. İşte bu tür “yüksek risk” saptanan gebelikler bir ileri test yapmak üzere yönlendirilir. 2’li tarama testinde “yüksek risk” olarak kabul edilen değer son zamanlarda biraz daha genişletmiş, 1/1000 ve altında çıkarsa bunlara ek tarama yapılarak ileri test yapılıp yapmayacağına karar verilmektedir. Anne adayının 2’li tarama testinde çıkan sonuçlar, bebekte bir hastalık olduğunu ya da bebeğin tamamen sağlıklı olduğunu göstermez. Sadece bebekte bir hastalığın oluşma riski ile ilgili bilgi verir. Bunun sonucunda risk yüksek çıkarsa, ileri düzey testler yapılır.

3’lü ve 4’lü tarama testleri ise gebeliğin 16 ile 22. haftaları arasında yapılmaktadır. Bunlar da tarama testi oldukları için uygulanmasında ve yorumlanmasında benzer bir mantık vardır. Yine anne adayından alınan kanın incelenmesiyle ortaya çıkan hormon sonuçları ve ultrason ölçümleri istatistiksel olarak hesaplanır ve bir risk değeri ortaya çıkar.


Gebelikte anomali taraması zamanında yapılmazsa telafisi yoktur!

Gebelikte uygulanan anomali taramaları için en uygun olan dönemler belirlenmiş ve bu hafta aralıklarından daha önce ya da sonra bu testlerin yapılması da istenen etkiyi göstermez. Bu bağlamda gebeliğin 11 ve 14. haftaları arasında 2’li tarama testinin yapılmamış olması olası bir anomali taşıyan bebeğin bu sorunu taşama riskinin yüksek olduğu belirlenemez. Bu durumda da gereken ileri tetkiklerin zamanında yapılabilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi mümkün olmaz. Aynı şekilde anomali taraması olarak bilinen 3’lü ve 4’lü tarama testlerinin de doktorun önerdiği zamanda yapılması hayati önem taşıyabilmektedir.

Detaylı ultrason (4’lü tarama) neden yapılır, nasıl yapılır?

Detaylı ultrason adı verilen ve toplumda 4’lü test diye bilinen tarama testi de gebeliğin 19. ve 22. haftaları arasında yapılmaktadır. 4’lü tarama testi yine bebekte bir anomali taraması yapılması işlemidir. Tüm dünyada bebeklerin % 3’ünün birtakım doğumsal anomali ile doğduğu bilinmektedir. Bu anomalilerden bazılarının yaşamsal öneminin olmasa da, bazıları çok ciddi bir şekilde yaşamsal öneme sahiptir. Böyle bir durumda ise gebeliklerin çok daha detaylı şekilde kontrol edilmesi, bebek ve anne adayı için çok farklı uygulamalar yapılması, doğumun özel donanıma sahip merkezlerde yaptırılması ve sonrasında ise hemen müdahale edilmesi gerekebiliyor. İşte tüm bunlar göz önünde bulundurularak gebeliğin 19. ve 22. haftaları arasında “fetal anomali taraması” adı verilen detaylı ultrason, yani 4’lü tarama yapılmaktadır. Bu tarama testlerinin kesinlikle zamanında, uzman kişiler tarafından yapılması ve hem gebelikte hem doğumda hem de doğumdan sonra neler yapılacağına karar verilmesi gerekiyor. Çünkü bu testler özellikle zamanları çok önemlidir ve zamanında yapılmazsa telafisi yoktur.

Gebeliğin 19-22 haftaları arasında yapılan anomali taraması ile anne karnındaki bebeğin organları ayrıntılı olarak görüntülenebilmektedir. Bu bakımdan değerlendirildiğinde, ayrıntılı ultrasonun, yani anomali taramasının anne adaylarının gebelikleri boyunca bebekleri için yapılacak en önemli tetkik olduğu söylenebilmektedir. Bu anomali taramasında temel amaç bebeğin gelişim ve organlarının sağlıklı olduğunu ileri düzeyde kontrol edip bundan emin olabilmektir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst