2010'un en önemli bilimsel keşifleri

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
2010'un en önemli bilimsel keşifleri

Time dergisi 2010 yılına damgasını vuran en önemli bilimsel keşifleri derledi.

1.Utah'ta yapılan arkeolojik kazılarda “Kosmoceratops richardsoni” adı verilen bir dinozor türü bulundu. Dinozorun kafasında toplam 15 boynuz bulunuyor ve Kosmoceratops bugüne kadar keşfedilen en dikkat çekici başa sahip dinozor olarak niteleniyor.

2. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) fizikçilerinin gerçekleştirdikleri bir deneyde, modern bilimin en büyük sırlarından biri olan "anti-madde"nin elde edilmesi ve saniyenin onda biri süresince hapsedilerek gözlemlenmesinin başarıldığı açıklandı.

3.NASA'nın gönderdiği bir uzay aracı Ay'ın derinliklerinde su buldu.

4. Meksika'daki efsanevi antik şehir Teotihuacan'da yapılan çalışmalarda bir robot yardımıyla mühürlü bir tünel bulundu. Tünelin ibadet amacıyla kullanıldığı sanılıyor.

5.TERC geni üzerinde yapılan çalışmalarda fareler üzerindeki deneyler başarılı oldu ve yaşlanma yavaşlatıldı.

6. 2010 yılında adeta bir gezegen patlaması yaşandı. Bildiğimiz gezegenlerin yanı sıra çok sayıda gezegen keşfedildi. HIP 13044b, HD 10180, Gliese 581g bunların en dikkat çekici keşiflerdi.

7. Londralı bilim adamı Martin McCall, ürettiği ****materyal ile ilgili makalesini Optic dergisinde yayımladı. Bir moleküler mühendislik ürünü olan ****materyaller görünmezlik pelerinine doğru atılmış en önemli adım olarak değerlendiriliyor.

8. Johannesburg, Witwatersrand Universitesi’nden, ünlü paleoantropolog Prof. Lee Berger önderliğindeki bir ekip, Güney Afrika Johannesburg’a 40 kilometre uzaklıktaki “İnsanlığın Beşiği” olarak adlandırılan Dünya Kültürel Miras Kenti’nde, hominidlerin yaklaşık iki milyon yaşındaki yeni bir türünü keşfettiler; Australopithecus sediba.

9. Rus ve Amerikalı bilim adamları 117. elementi oluşturmayı başardı. 116 ve 118 arasındaki boşluğu dolduran 117. Elementi, yeni bir isim verilinceye kadar 117′nin Latince okunuşu olan Ununseptiyum olarak anılacak.

10. Kediler süt veya suyu nasıl hem bu kadar estetik hem de bir o kadar hızlı içebiliyor? Kedi türleri sıvı içerken çekilen bir video üstünde, ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Princeton Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre, kedi önce dilinin üst kısmını suya değdiriyor, sonra dil ucunu kıvırıp J şeklinde kaşık haline getirip içiyor. Araştırmada kedilerin köpekler gibi dillerini sıvıya vurarak içmediği, sıvıyı ağza götürmeden önce dil ucunu nazikçe sıvıya değdirdiği de ortaya çıktı. Sıvı geçişi sırasında kedi dil hızını içgüdüsel olarak ayarlıyor ve ağzını ne zaman kapatması gerektiğini çok iyi biliyor. Böylece çenesi ve ağzı kuru kalabilen kedi, saniyede dört dil hareketi yaparak, her dil hareketinde 0.1 mililitre sıvı almış oluyor.

CNNTÜRK
 

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Kediler süt veya suyu nasıl hem bu kadar estetik hem de bir o kadar hızlı içebiliyor? Kedi türleri sıvı içerken çekilen bir video üstünde, ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Princeton Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre, kedi önce dilinin üst kısmını suya değdiriyor, sonra dil ucunu kıvırıp J şeklinde kaşık haline getirip içiyor. Araştırmada kedilerin köpekler gibi dillerini sıvıya vurarak içmediği, sıvıyı ağza götürmeden önce dil ucunu nazikçe sıvıya değdirdiği de ortaya çıktı. Sıvı geçişi sırasında kedi dil hızını içgüdüsel olarak ayarlıyor ve ağzını ne zaman kapatması gerektiğini çok iyi biliyor. Böylece çenesi ve ağzı kuru kalabilen kedi, saniyede dört dil hareketi yaparak, her dil hareketinde 0.1 mililitre sıvı almış oluyor.

Allah Allah ne kadar düşündürücü değilmi.... :kahve::kahve:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst