16. Gebelik Haftası (15+0, 15+6. Günler)

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
BU HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER


Bu haftalardan itibaren yüzünüzde ve vücudunuzun güneşe maruz kalan bölgelerinde lekelenmeler oluşmaya başlayabilir. Kanda artan ös****** hormonunun cilt rengini sağlayan pigment üretici hücreler üzerindeki etkisi nedeniyle oluşan bu lekelenmeler genellikle kalıcı değildirler. Ancak cildin derin tabakalarında oluşmuşlarsa doğum sonrası giderilmeleri için ileri teknikler kullanılması gerekebilir.


Güneşe çıktığınızda koruyuculuğu yüksek güneş kremleri kullanarak bu lekelerin oluşumunu büyük oranda engelleyebilirsiniz. Bu lekeleri makyajla kapatmanızda bir sakınca yoktur.


Damarlarınızdaki toplam kan miktarı tüm gebelik boyunca, gebelik öncesine göre %40-50 oranında artar. Bu artış gebeliğin en erken dönemlerinde başlar ve 16. haftada hızlanır. Kan miktarının bu kadar artmış olması burun tıkanıklığı ve burun kanaması gibi belirtilere neden olabilir.



Artan kan hacmi büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarının karşaılanması açısından önemlidir. Bu nedenle kalbiniz daha çok çalışır. Kalbi "sağlam" olan anne adaylarında kalbin daha fazla çalışması bir problem yaratmaz.


Allerjik bünyesi olan anne adaylarının hamilelik döneminde allerjilerinde çoğu zaman azalma olmasına karşın bazen belirtiler daha şiddetli olabilir, bazen de yeni bir allerji ortaya çıkabilir.


Bu haftalarda bacaklarınızın özellikle arka yüzünde kılcal damarlarda bir belirginleşme hissetmiş olabilirsiniz. Bu kılcal damarlar gerekli önlemler alınmadığında sonradan tedavisi zor olan varis gelişimine neden olabilirler. Kalıtsal olarak varis geliştirme eğiliminiz olabilir, ancak siz yine de şimdiden bazı önlemler alarak bu gelişimi yavaşlatabilir veya durdurabilirsiniz.


Bebeğinizde nöral tüp defekti ve Down sendromu risk belirlemesi yapan Üçlü test, ideal olarak 16-18. gebelik haftaları arasında uygulanır (bazı doktorlar üçlü testte bakılan üç ayrı maddeye bir başkasının da eklenmesiyle oluşturulmuş yeni geliştirilen dörtlü testi uygularlar). Bu testin yapılabilmesi için bu gebelik haftaları arasında doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin. 11-14 testiniz yapılmışsa doktorunuz bu testin yapılmasını gerekli görmeyebilir. Ülkemizde en sık yapılan uygulama sadece üçlü test yapılması, ikinci sıklıktaki uygulama hem ikili test hem de üçlü test yapılması, en az uygulananı ise tek başına ikili test yapılmasıdır. İkili test yaygınlaşana kadar bu sıralama varlığını sürdürecek gibi görünmektedir. Yeni geliştirilmiş dörtlü testin yaygınlaşması için de aynı şeyler söylenebilir.


Gebelik döneminde nefes darlığı

Nefes darlığı ve nefes nefese kalma gebeliğin sık rastlanan yakınmalarındandır ve bu haftalardan itibaren kendini göstermeye başlayabilirler. Bu belirtinin en muhtemel nedeni gebelikte artmış oksijen ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak ortaya çıkan solunum sistemi değişiklikleridir. Gebeliğin son haftalarında ise bebeğin yukarı doğru büyüyerek göğüs kafesinize baskı yapması bu belirtiyi artırabilir. Her nefes darlığı elbette gebeliğe bağlı değildir ve bu konuyu doktorunuza danışmalısınız.


"Nefes darlığı" olarak algılanan diğer bir durum ise "nefes açlığıdır". Bazı anne adayları derin nefes almada güçlük çekerler. Normalde kendiliğinden birkaç dakikada bir otomatik olarak gerçekleşen derin nefes alma mekanizması sekteye uğramıştır ve tam derin nefes alınacakken bu başarılamaz ve yarıda kalan bu derin nefes alma işlemi anne tarafından nefes darlığı veya nefes açlığı şeklinde hissedilir. "Nevrotik solunum" olarak bilinen bu durum genelde psikolojik gerginliğe bağlı oluşan bir kısır döngüdür. Derin nefes almayı başaramazsınız ve bu sefer derin nefes almaya odaklanırsınız. Tam derin nefes alacakmış gibi hissederken nefesiniz yine yarıda kalır ve bu olaya daha da çok odaklanırsınız. Bu durum genellikle geceleri ortaya çıkar ve uykunuza engel olabilir. Bu tür bir durum yaşıyorsanız yapmanız gereken derin nefesinize odaklanmaktan kaçınmaktır. Bunu başarmak zordur ancak bu durumun tedavisinin en iyi bilinen yolu budur. Eğer bu durum çok sık oluşuyor ve sizi çaresiz bırakıyorsa altta yatan psikolojik sorunu çözmek için psikiyatrik danışma hizmeti almanız gerekli olabilir. Nevrotik solunum genellikle mükemmelliyetçi kişilik yapısına sahip insanlarda görülen psikosomatik bir durumdur.


BU HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER


Bebeklerin bacakları bu haftada kollarından daha uzundur ve rahim içinde bol miktarda yerleri olduğundan bol bol hareket ederler. Bebeğinizin el ve ayak tırnakları da bu gebelik haftasından itibaren daha da uzar.


Bu haftadan itibaren özellikle daha önceden doğum yapmış anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlayabilirler. Bebeğin kemikleri geliştikçe ve kasları güçlendikçe bu hareketler daha iyi hissedilecektir. Bu hafta sonunda bebeğinizin boyu 17 cm. ve ağırlığı tam 110 gram!



Dr. Kağan Kocatepe

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst