13. Gebelik Haftası (12+0, 12+6. Günler)

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..

BU HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER


Bu dönemde karnınızda ve özellikle de sağ kasığınızda ağrılar ortaya çıkabilir. Bu ağrılar büyümekte olan rahiminizin, rahimi yerinde tutan bağları ve özellikle de ligamentum rotundum ("yuvarlak bağ") adlı yapıyı germesinden kaynaklanan ağrılardır. Rahimin yuvarlak bağa göre daha hızlı büyümesinden kaynaklanan bu ağrılar çok uzun süreli olmazlar ve ligamentlerin gevşeyerek gebeliğe uyum sağlamasıyla ortadan kaybolurlar. Ağrılarınız çok şiddetli olduğunda doktorunuzun önerisine göre çeşitli ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

storkB25.jpg



Internet artık günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Hamilelik döneminize ait bilgilere kolaylıkla ulaşabildiğiniz bu "okyanus" ta boğulmamak için kaynaklarınızı iyi seçin. İster kitap, ister dergi, isterse internet kaynaklı olsun, gebelikle ilgili bilgiler hızla artıyor ve değişiyor. Bazı "bilgiler" eskiyor, bazıları "çöpe atılıyor". Bilgi kaynağınızın en güncel bilgileri içerdiğinden emin olun...

Diğer önemli bir nokta: gebelik her ne kadar evrensel bir olgu olsa da, ülkeler arasında uygulama ve yaklaşım farklılıkları çok belirgindir. Çeviri kaynaklardan değil, bizzat ülkemizde doğum yardımı uygulayan Türk doktorlarının derlediği, ülkemize uygun kaynaklardan faydalanın.Internet, intihali (bilimsel hırsızlığı) kolaylaştırmıştır. Bu sitenin yazıları bugüne kadar kaynak belirtilmeden binlerce kez kullanılmış, daha sonra sitenin anne adayları arasında populer olmasıyla intihal azalmıştır. Yazılar artık çoğunlukla benim ismim altında ve izin alınarak kullanılıyor olsa da "copy-paste yazarları" halen faaliyetlerini sürdürmektedir.



Alıntıdır!
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
BU HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER


Bebeğinizin ses telleri hızla oluşuyor. Yüzü giderek daha çok insana benziyor ve önceleri adeta bir kuş gibi birbirlerinden ayrık olan gözler orta hatta yaklaşıyorlar. Kulaklar da önceleri oldukça aşağıda, neredeyse dudaklar seviyesinde yer alırlarken yavaş yavaş normal yerlerine geliyorlar.


13week.jpg



Bu dönemde genital tüberkül ("tepe") adı verilen yapının ultrasonografideki duruşuna göre (erkek bebeklerde yukarı doğru, kız bebeklerde vücuda paralel) cinsiyet konusunda bir fikir edinilmesi mümkün olsa da çoğu doktor cinsiyeti net olarak görene kadar bilgi verme konusunda isteksizdir. Halk arasında "doktorların bebeğin kemik yapısına bakarak cinsiyeti görebildikleri" konusunda yanlış bir inanç mevcuttur. Kemik yapısı ile cinsiyet arasında bir bağlantı yoktur.


Bu haftadan itibaren bebeğinizin karaciğeri safra üretimine başlıyor. Kan şekerinin dengelenmesinden sorumlu insülin hormonu da bu haftadan itibaren bebeğinizin pankreasında üretilmeye başlanıyor.

Akciğerleri henüz hava ile dolu olmasa da bebeğiniz bu haftalardan itibaren solunum hareketleri yaparak solunum kaslarını çalıştırmaya başlıyor.

Bu hafta sonunda bebeğinizin boyu 9 cm. ve ağırlığı tam 26 gram!

Alıntıdır!
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst