12. Gebelik Haftası (11+0, 11+6. Günler)

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
BU HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğinizin inanılmaz bir hızla ilerlediğini düşünüyor olabilirsiniz. Bazı anne adayları daha bu haftalarda bir an önce bebeklerine kavuşmanın hayalini kurarlar. Bebeğinizin çoktan sizinle birlikte var olduğunu unutmayın ve gebeliğinizin keyfini çıkarmaya devam edin.

Rahiminiz artık pelvisten (pelvis rahim ve diğer genital organların bulunduğu kemik çatınızdır), yukarı doğru hareket etmeye başlar. Böylece mesane üzerindeki baskı ortadan kalkar ve sık idrara çıkma şikayetleriniz hafifler.

Bulantılar bu haftadan itibaren artık azalmaya başlarlar ve yorgunluk şikayeti de azalır.

woman_headache.jpg



Ancak bu haftalarda kan hacminin artmasına bağlı olarak başağrısı şikayetlerinizde artış ortaya çıkabilir. Migreni olan anne adayları için iyi haber, bu durumun çoğunlukla gebeliğin ilerleyen haftalarında iyileşme eğilimi göstermesidir.

Gebelik dönemindeki baş ağrılarının bir kısmı bilgisayar başında uzun süre oturma, görme kusurları, sinüzit, diş sorunu gibi nedenlere bağlı olabileceğinden inatçı baş ağrılarında gerekli branş hekimine başvurulmalıdır.


Bu haftalarda cildinizde bazı değişiklikler farketmiş olabilirsiniz. Bazı anne adayları "güzelleştiklerini", ciltlerinin gerildiğini hisseder, bazıları ise aksine sivilcelerin artmasından, "ciltlerinin bozulmasından" yakınırlar. Hurafeye göre "kız çocuklar annelerinin güzelliklerini onlardan ödünç aldıkları için" tüm bunlar olmaktadır. Siz yine de bunu cinsiyet yorumu yapmada kullanmayın. Cildiniz yanında saç ve tırnaklarınızda da olabilen bu değişiklikler tamamen hormonlarınızla ilgilidir ve geçicidir. Bazı anne adayları saç dökülmesinden yakınırlar, bazıları ise tırnaklarının ne kadar hızlı uzadığına şaşırırlar.
Amniyos sıvısı

Bebeğinizin içinde yüzdüğü amniyos sıvısının devamlılığı bebeğin amniyos boşluğuna (rahim içine) idrar yapması ve bu sıvıyı yutmasıyla sağlanmaktadır ve bu sıvının yeterli olması onun böbreklerinin, sindirim sisteminin ve beyin tarafından idare edilen yutma işlevinin mükemmel olarak çalıştığının bir göstergesidir. Böbreklerin ürettiği idrar aslında başta amonyak olmak üzere çeşitli zehirli artık maddeler içermektedir ve içilmesi ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bebeğinizde ise toksik maddeler plasentayla sizin vücudunuza verildiğinden bebeğinizin idrarı ona zarar vermez. 12. haftada yaklaşık 50 mililitre olan bu sıvı 20. haftada 400 mililitreye, miyadında ise yaklaşık bir litreye ulaşır.

Amniyos sıvısı bebeğin ısısını koruması yanında onu darbelere karşı koruyan, rahimiçi duvarlara değmeden mükemmel bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için ona zemin hazırlayan ve yer çekimini ortadan kaldırarak onun serbestçe ve kolaylıkla hareket etmesini sağlayan mükemmel bir oluşumdur. Peki bizlerin 9 ay boyunca içi sıvı dolu bir küvette kaldığımızı düşünelim. Cildimiz ne hale gelir? Oldukça buruşuk bir hal alır. Doğa buna karşı da önlemini almıştır ve bebeğinizin cildi bu etkiye karşı verniks adı verilen kremsi bir salgı maddesi ile mükemmel bir şekilde korunmaktadır.

Amniyos sıvısı bebeğin yenilenerek dökülen cilt hücrelerini, saç, tüy, tırnak gibi yenilenmek üzere atılmış ölü dokuları ve yine bebeğin çeşitli dokularına ait hücreleri içerir. Bu özellik nedeniyle amniyos sıvısı ultrasonografide çeşitli partiküller içeren bir görünüm arzeder.

Amniyos sıvısının bebeğe ait hücreler içermesi, amniyosentez adı verilen (bebeğin amniyos sıvısından bir iğne yardımıyla numune alınma işlemi) işlemle ona ait kromozom yapısının incelenebilmesine olanak tanır.


Alıntıdır!

 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
BU HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

12haftalik.jpg


Bebeğin tüm organları artık oluşmuştur. Bu haftadan itibaren yapısı ve işlevleri belirlenmiş olan organlar artık hacim olarak büyümeye başlarlar.Parmaklarda tırnaklar ortaya çıkmıştır ve saç ve tırnaklar uzamaya başlar. Bağırsakta peristaltik sindirim hareketleri başlamıştır.

Bu haftada bebeğiniz oldukça hareketlidir ve sık sık ağız açıp kapama hareketleri yapar. Ultrasonografi esnasında onun hıçkırdığına bile tanık olabilirsiniz. Bebeğiniz yutmayı yeni öğrenmiştir ve anlaşılan çok da iyi yapamadığından hıçkırık tutmaktadır :)


Bebeğiniz bu haftadan itibaren artık parmağını da emmeye başlar.



11-14 testi uygulamasında bebeğin ense pilisi kalınlığını ölçmek için belirli bir pozisyonu alması beklenirken bebeklerin bu haftalarda ne kadar inanılmaz vücut hareketleri yapabildiğini görmek şaşırtıcıdır. Amuda kalkma, başının üzerinde dönme, takla atma, köprü kurma (!), ayaklarından faydalanarak rahim içinde yukarı tırmanma bu kadarcık bir bebeğin rahatlıkla yapabildiği hareketlerdir.

Doktorunuz size ultrasonografide bebeğinizin kalp atışlarını gösterdiğinde veya dinlettiğinde bebeğinizin kalbinin ne kadar hızlı attığına şaşırabilirsiniz. Gerçekten de rahim içindeki bebeklerin kalbi dakikada 120-160 kez atar. Bunun nedeni rahim içinin nispeten düşük oksijene sahip bir ortam olmasıdır. Bebeğinizin kalbi rahim içi yaşamda daha fazla devir yaparak kendi için gerekli maddeleri sağlamak durumundadır.



İkizlerin rahim içi dünyası oldukça ilginçtir.






İkiz bebeklerin rahim içi yaşamlarıyla ilgili yapılan araştırmalar ikizlerin birbirlerini gebeliğin bu haftalarında bile farkettiklerini ve birbirlerine dokunmaya çabaladıklarını göstermektedir.




İkizleri birbirinden ayıran amniyos zarı şeffaf bir yapı olduğundan bu kardeşlerin ileri haftalarda birbirlerini görmeleri de imkan dahilindedir.



ikizler.jpg

resim: ikizlerin bu haftadaki 3 boyutlu ultrasonografi görüntüsü
(© 2006 Dr. Kağan Kocatepe)


Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu 7 cm. ve ağırlığı tam 14 gram!


Alıntıdır!



 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Benim mide bulantılarım ve yorgunluk hissim bu haftalarda daha da arttı :sim3: Kafamı kaldıramıyorum resmen:kahve:

Ayrıca kasık ağrılarım az da olsa geçti; ama bu seferde belime ağrı oluyor.

Cildim de gerçekten bozuldu:dusun: Sivilce bastı suratımı. :dertli:
 
G

guzelcem

Misafir
ALLAH YARDIMCIN OLSUN arişcik:bebecik İNŞAALLAH hayırlı sağlıklı gebelik dönemin olur...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst