10 başlıkta zayıflama ve akupunktur

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Akupunktur merkezi düzeyde iştahı düzenlediğinden gün içindeki atıştırmaları tetikleyen faktörleri devre dışı bırakır

Son yıllarda obezitenin kanserden bile daha fazla sayıda ölümlere sebebiyet vermesi dolayısıyla hastaların ve hekimlerin akupunktura olan ilgisi artmaya başlamıştır. Tabi ki akupunktur uzmanı olarak akupunkturun sadece obezitede kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu iddia ediyor değilim ancak artan talebin akupunkturun Obezite tedavisinde kullanım sıklığını arttırdığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Kilo fazlalığının tehlike sınırı olarak kabul edilen ölçülerin dışına çıkması şeklinde tanımlanan Obezite, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığın en önemli hazırlayıcı sebebidir. Gelişmiş ülkelerde sorun haline gelen, gelişmekte olan ülkelerde de sorun haline gelmemesi için devletlerin ciddi tedbirler aldığı Obezite, yazık ki okul dönemi çocukların sorunu olmayı aşıp okul öncesi çocukların sağlık sorunu haline gelmeye başlamıştır. Peki akupunkturun Obezite tedavisine kattıkları nelerdir.

1.Akupunktur iştahı düzenler: Yeme dürtüsünün gün içindeki tekrarlarının çoğunun geçiştirilebilir dürtüler olduğu bilinen bir gerçek. Maksimum 10-15 dakika sürecek olan bu zaman dilimini atlatmak özellikle atıştırmaları engellemek açısından çok önemlidir. Akupunktur merkezi düzeyde iştahı düzenlediğinden gün içindeki atıştırmaları tetikleyen faktörleri devre dışı bırakmakta ve kontrolsüz yemeleri engellemektedir. İştahın kontrol altına alınması ile kilo alımının en önemli parametresi olan Vucuda kalori alınmasının önüne geçilmiş olur.

2.Akupunktur günlük yaşam disiplini sağlar: Kilolu kişilerin genel anlamda yeme disiplinine sahip olmadıkları, günlük yaşamlarını profesyonelce planlayamadıkları tıp otoriteleri tarafından kabul edilmektedir. Eğer kişiye sadece yemek saatleri ve yiyecekleri konusunda bir planlama yapılırsa genellikle bu plan yetersiz kalacaktır. Çünkü kişinin uyku düzeni, egzersiz süresi, hobilerine ayıracağı zaman gibi bir çok husus plansız bir şekilde yürüyeceğinden bir süre sonra bu düzenlenmemiş alışkanlıklar planlanmış yemek alışkanlıklarını da bozacaktır. Akupunktur bu anlamda bir yaşam disiplini sağladığından komple bir planlamayla kişinin zayıflama programına uyumunu kolaylaştırmaktadır.



3.Akupunktur kişinin moralini yüksek tutar:

Zayıflama, uyum gerektiren zor bir dönemdir. Bu sürede kişinin moralinin yüksek olması, uyguladığı programı keyifle takip etmesi çok önemlidir. Akupunktur hastaya kazandırdığı yüksek moral seviyesi ile bu dönemin sorunsuz bir şekilde atlatılmasına, hastanın tedaviye uyumunu kolaylaştırmaya, tedaviye devamını sağlamaya önemli ölçülerde katkıda bulunur.



4.Akupunkturun yan etkisi yoktur: Diyet ve Egzersiz programları ile birlikte uygulanacak olan akupunkturun herhangi bir yan etkisi yoktur. Son yapılan bir araştırmada ağızdan tablet veya kapsül şeklinde alınan vitaminlerin kanser hücrelerini beslediği, geliştirdiği ve güçlendirdiği tespit edilmiştir. Demek ki doğal yollardan alınmayan bütün her şey insan sağlığı için tehlike arz etmektedir. Vitaminler de dahil olmak üzere vucudun ihtiyaç duyacağı bütün tedavilerin doğal yollarda karşılanması son yıllarda daha fazla önem kazanmıştır. Akupunktur herhangi bir ilaç alımını gerektirmediğinden, vucudun kendi eczanesindeki ilaçları kullanma esası üzerine oturduğundan ötürü hiçbir yanetkisi yoktur.



5.Akupunktur uzun süreli tedaviler için uyumlu bir yöntemdir: uzun süren ilaç kullanımı çoğunlukla hastalar tarafından zor tolere edilmektedir. Bir süre sonra hasta sıkılmakta, ilaçlara başlangıçta gösterdiği özeni göstermemekte ve tedaviyi kendi inisyatifi ile sonlandırmaktadır. Oysa akupunktur çoğunlukla haftada bir uygulandığından ötürü hasta tarafından çok daha kolay kabul edilmekte ve hastalar tedaviye uyum göstermekte zorluk yaşamamaktadırlar.



6. Akupunktur çocuk obezitesinde etkilidir: Modern tıp çocuk hastaya yaklaşım ve özellikle onu zayıflatma konusunda malasef bir acz içindedir. Binlerce yıl çocuk hastaya yaklaşım konusunda programlar ortaya koyan akupunkturistler günümüzde de özelikle Obezite ve gece altını ıslatma problemlerinde son derece başarılı tedaviler uygulamaktadırlar.



7.Akupunktur aşırı kilonun sebep olduğu ağrıların giderilmesinde etkilidir : Özellikle bel ve bacak ağrıları obezitenin en önemli komplikasyonlarıdır. Bir yandan kişiye fazla kilo ile ilgili planlamalar yapılırken bir yandan da hasta konforunu azaltan ağrı ile akupunktur sayesinde mücadele etmek çok önemlidir.

8. Akupunktur sıvı alımını düzenler: Fazla alınmış olan sıvının atılması, sıvı alımı konusunda isteksiz davranan hastaların sıvı almalarını kolaylaştırmak akupunkturun önemli etkilerindendir.

9.Akupunktur egzersiz ihtiyacı ve isteğini arttırır: Rölatif olarak gerçekleşen bu durum akupunkturun hayata getirdiği dinamizm ve düzen dolayısıyla gerçekleşir.



10. Akupunktur diğer tedavi yöntemleri ( fitoterapi, egrezsiz programları, diyet, carboksiterapi, mezoterapi, lipoliz ve başta liposuction olmak üzere plastik cerrahide kullanılan diğer estetik yöntemler) ile uyum gösterir : Bu yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda uygulanması gereken kombine tedavilere dahil edilebildiği gibi, akupunktur bu yöntemlere bağlı yanetki olasılığını azaltmada da önemli bir yere sahiptir.

Akupunktur hastasının doğru seç ilmesi, ilgili diğer uzmanlık alanlarından destek alınması özellikle endokrinoloji veya cerrahiye yönlendirilmesi gereken hastaların akupunktur tedavi programlarına dahil edilmemesi tıp etiği ve hasta hakları açısından son derece önemlidir. Düzensiz yaşamın, sağlıksız beslenmenin, bazen genetik faktörler ve hastalıkların obezitenin devamlılığından sorumlu oldukları akılda tutulmalı ve koşullar değişmedikçe sonuçların değişmesinin mümkün olmadığı asla unutulmamalıdır.

Dr. Hamid AYDIN
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst