10 Adımda Pozitif Düşünmeyi Öğrenin

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
yasam_ab03493d-b81b-438a-9773-7cfb00fbd09a_1.jpg


10 Adımda Pozitif Düşünmeyi Öğrenin


Pozitif düşünce hayatınızda birçok pozitif değişikliğe ön ayak olur. Olumlu bir bakış açısı geliştirmek hem fiziksel hem de ruh sağlığınıza iyi gelecektir. Hayattaki bazı olumsuz gelişmeler olumlu bakış açısını korumayı zorlaştırır. Ancak pozitif düşünceyi benliğinizin bir parçası haline getirmek yaşamınız boyunca size büyük faydalar sağlar. İşte size pozitif düşünceyi öğretecek ve sahiplenmenizi kolaylaştıracak 10 ipucu:


1. Pozitif insanlarla zaman geçirmek

Etrafınız devamlı şikayet eden insanlarla sarılıysa, yarattıkları negatif elektrik sizi de sarar. Pozitif arkadaşlar veya aile üyeleri ile zaman geçirmek, sizin de pozitif düşünce alışkanlıkları edinmenizi kolaylaştırır. Etrafınızda çok sayıda şikayet eden, hep olumsuz düşünen insanlar varken, pozitif düşünen biri olamazsınız.

2. Davranışlarınızın sorumluluğunu üstlenin

Hayatınızdaki zorluklarla karşılaştığınızda mağduru veya kurbanı oynamayın. Gelişen durum içinde yaptığınız yanlışlarla yüzleşmekten kaçınmayın. Sorumluluğu kabullenmek hatalarınızdan ders almanızı sağlar ve haksız yere etrafınızdakileri suçlamanıza engel olur. Hem kendinizi geliştirir hem de çevrenizdeki insanlarla daha sağlıklı bir ilişkiye sahip olursunuz.

3. Topluma katkıda bulunun

Sahip olduklarınızla mutlu olmayı ve pozitif düşünmeyi öğrenmenin en iyi yollarından biri ihtiyacı olanlara neler verebileceğinizi keşfetmektir. Bir sosyal sorumluluk projesinde gönüllü olarak çalışmayı deneyin. Başkalarına yardım etmek, hayata bakışınızı olumlu yönde değiştirecektir.

4. İlham veren pozitif makaleler okuyun

Her gün mutlaka nasıl olumlu bir bakış açısı geliştirebileceğinizi öğreten, makaleler, araştırmalar veya yaşam öyküleri okumaya çalışın. Uzakdoğu felsefelerinden ve kutsal kitaplardan bu konuda faydalanmaktan kaçınmayın. Bu aktiviteyi sabah uyandığınızda ve gece yatarken tekrarlamaya ve alışkanlık haline getirmeye çalışın.

5. Negatif düşünceleri önce tanıyın sonra uzaklaştırın

Sıklıkla aklınızda dolanan negatif düşüncelerle pozitif düşünmeyi öğrenemezsiniz. Negatif düşünceyi ve olumsuz bakış açısını her fırsatta aklınızdan uzaklaştırmaya çalışın. “Her zaman” ve “asla” gibi keskin sözcükleri kullanmamaya çalışın. “Yine her şeyi berbat ettim” gibi cümleler yerine “Bazen hata yapıyorum ancak hatalarımdan ders çıkarabiliyorum” gibi yapıcı cümleler kurun. Düşüncelerinizi gerçeklikten uzak bir biçimde pozitif şekillendirmeye kendinizi zorlamayın. Polyanna olmak size hiçbir şey kazandırmaz ancak yapıcı bir gerçeklik ile olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.


6. Kendinize hedefler koyun

Kendinize geleceğe dönük mantıklı hedefler koyduğunuzda ve bu hedeflerden sapmadan hayatınıza yön vermeye gayret gösterdiğinizde karşınıza çıkan engeller sizi yıldırmaz ve negatif düşüncelere kapıldığınızda kendinizi toparlamanız daha çabuk olur. Hedefler olumlu düşünceyi geliştirir, engelleri aşma motivasyonu sağlar. Bu nedenle kendinize basit, net ve gerçekçi hedefler belirlemeye çalışın.

7. Karamsarlığın sonuçlarını düşünün

Şimdi negatif düşüncelerin yaratabileceği sonuçları düşünün. Olumsuz düşünceler bataklığında debelenirken geleceğinizin nasıl olacağına dair fikir yürütmeye çalışın. Örneğin “Bu iş görüşmesinde kesin başarısız olacağım” diye düşünmeniz o iş görüşmesine iyi hazırlanmamanıza ve sonuç olarak o işe girememenize sebep olur. Şimdiye kadar hayatınız olumsuz etkileyen ve gelecekte de olumsuz etkileme ihtimali yüksek negatif düşünce kalıplarınızı gözden geçirin. Bunların her birinin yerine olumlu bakış açısı ile pozitif düşünceler ve yaklaşımlar koyduğunuzda şimdi olduğunuzdan daha iyi olduğunu düşündüğünüz bir noktada olabileceğinizi göreceksiniz.

8. Etrafınızdakilere iltifat edin

Her fırsatta arkadaşlarınıza ve ailenize iltifat edin, onların olumlu bulduğunuz yönlerini takdir ettiğinizi sıklıkla söyleyin. Bu karşınızdakinin olumlu yönlerini görmenize ve sizin de kendi içinizde pozitif düşünceyi geliştirmenizde faydalı olacaktır.

9. Şükretmeyi bilin

Şükretmeniz gereken şeylerin günlük listesini tutmaya başladığınızda aslında hayatınızda şükredecek ne kadar çok şey olduğunu daha iyi göreceksiniz. Gün içinde başınızdan geçen olumsuzluklar yerine pozitif düşünce ve deneyimleri günlük not etme alışkanlığı kazandığınızda hayatınızda ne kadar olumlu şeyler de olduğunu göreceksiniz. Olumlu gelişmelerden dolayı minnettar olmak ve sahip olduklarınıza şükretmek size her zaman daha pozitif düşünmeyi öğretir.

10. Kendinize iyi bakın

Vücudunuza iyi bakmak aklınıza ve ruhunuza da iyi gelir. Yeteri kadar dinlenmeye, yeteri kadar egzersiz yapmaya vakit ayırmak, stres düzeyinizi belli bir dengede tutmanızı sağlar, pozitif düşünmeye odaklanmanıza yardımcı olur.

Kaynak: Mahmure
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst