Hanımlara haberler

Hamilelikte Yatış Pozisyonları

Hamilelik dönemlerinde olmazsa olmaz problemlerden biri de yatış pozisyonlarıdır. Birçok kadın, doğru ve rahat konforu bulmak istediği gibi yakalamak istediği uykuyu da en iyi şekilde almak ister. Fakat gebelikte rahat bir yatış pozisyonu, kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Elbette bir tek anne adayı olacak kişinin konforu için önemli olacak olmayan hamilelik döneminde yatış pozisyonu tıbbi taraftan bakınca da önemli olduğu bilinir. İlk 25 haftalık gebelik döneminde yatış pozisyonu tıbbi açıdan önem kazandırmaz. Ancak 25. hafta sonrasında anne adayları için yatış pozisyonu önem kazanmaya başlar, çünkü her pozisyonda anne adayı yatamaz. Ancak bir birey, 8 saatlik uykuda ortalama 25 defa pozisyon değiştirirken, bir annenin tek pozisyonda yatabilmesi de mümkün değildir. 

hamilelik donemi yatış pozisyonları
hamilelik donemi yatış pozisyonları

Anne Adayı Hangi Pozisyonda Uyumalı?

Erken doğum riski olan, plasenta yetmezliği görülen anne adaylarında sırt üstü yatış gebelik sürecinde tavsiye edilmez. Her zaman yan yatış ve sol tarafı seçmesi önemsenir. Sebebi ise rahmin arkasında damar sıkışması olmasını engellemeye yöneliktir.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Yatış Pozisyonu

En rahat gebelik dönemi ilk 3 ay olarak kabul edilir. Çünkü bu dönemde yatış pozisyonu hakkında bir sınırlama olmaz. Yatakta istenilen şekilde pozisyonda olabilirsiniz. Fakat bazı uzmanlara göre gebelik döneminde yüz üstü yatış pozisyonunun bir takım sakıncaları da beraberinde getirme riski olduğunu belirtirler. 

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Sakıncalı mı?

Sırt üstü yatış pozisyonunun hamilelik döneminde bir sakıncası bulunmamaktadır. Anne adaylarının genel olarak söylediği şey ise, yan yatış şekliyle daha rahat uyuyabildikleri olsa da, elbette sırt üstü yatmada da bir sorun gözlenmemektedir. Tabi bu yatış pozisyonunda, anne adayı nefes darlığı gibi bir sorunu olmadığı gözlemlenerek yatışa izin verilmelidir. Çünkü gebelik döneminde nefes darlığı en çok sırt üstü yatışlarda meydana geldiği bilindiğinden bu durumlarda yan yatış pozisyonu önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

hamilelik rahat gecmesi icin

Kolay Doğum Yapmanın Sırları Nelerdir?

Hamile kalmayı başardıktan sonra ve bu bilgiyi öğrendikten sonra, doğum süreci içerisinde fiziksel, psikolojik açıdan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir