Diş buğdayı nedir? Batı icadı ya da para tuzağı gibi duran, ama nedir ne değildir fazla bilgimiz olmadığından yeterli yorumu yapamadığımız diş buğdayı partisiyle ilgili bilmediğiniz, aklınıza takılan her sorunun cevabını burada anlatıyoruz.
Diş Buğdayı Nedir?
Eski bir Anadolu geleneği olarak da bilinen diş buğdayı partisi, diş buğdayı yerine diş hediği denildiği de gözlenmiştir. Günümüzde hedik set ve dayanıklı bir buğday olarak bilinir. Ham bir buğdaya bu ad verilir. Buğdayın büyük tencerelere konarak haşlanması ve yenmesi kıvamı vardır, bu sebeple diş buğdayından ziyade diş hediği de günümüzde çokça kullanılır ve söylenir.
Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?
İnternet üzerinden birçok tarif olsa da temelde buğday ve nohut ile yapılır. Geri kalan malzemeler ise, damak tadınıza göre şekil alacak olan lezzetlendirmesini sağlamak istediğimiz şeylerdir. Klasik tarif ise aşağıdaki gibidir:
- 4 su bardağı buğday veya hedik
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Ceviz
- Renkli şeker
- Badem
- Nar tanesi
- Fındık
- Leblebi şekeri
Ayriyeten isterseniz pudra şekeri / tarçın ya da rezene koyarak da zevkinize göre ayriyeten tatlandırabilirsiniz.
Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?
Önce buğday ve nohutu bir gece önce suya koyarak bekletin. Daha sonra yıkayıp tuzladıktan sonra suda haşlamaya bırakın. Kıvama gelince ocağı kapatıp tencereye kuru meyveler, dövülmüş çerezleri ekleyip tümünü karıştırın. Servis kaplarına da karışımı koyup nar taneleri ve renkli şekerler ile süsleme yaparak ikramda bulunabilirsiniz.