Hanımlara haberler

Çocuklarda besin alerjisi ve tedavi yöntemleri

Çocuklarda görülen besin alerjisi problemi zaman içinde gelişme döneminde herhangi bir müdahale olmadan kaybolabilir veya yetişkinlik dönemindede sürebilir. Ebeveynler besin alerjisi konusunda şüphelenirlerse mutlaka bir uzmandan yardım almalıdırlar. Tedavisi yapılmayan besin alerjisi nefes darlığı, kusma, bulantı, kaşıntı gibi pekçok probleme sebep olarak hastanın yaşam kalitesini düşürür. Ayrıca ileri derece vakalarda hayatını kaybetmesine bile neden olabilir.

Hangi Besinler Alerjiye Neden Olur?

Besin alerjisi, normalde vücut için zararsız olan bir besinin bağışıklık sistemi tarafından zararlıymış gibi algılanmasıyla meydana gelen reaksiyonlardır. Hemen her besinin çocuklarda besin alerjisi yapma potansiyeli vardır. Fakat bazı besinler diğerlerine nazaran daha fazla alerjiye sebep olurlar. Bu besinler süt grubu, yer fıstığı, balık, susam, yumurta olarak sıralanabilir. Ayrıca çok sık tüketilen çikolota ve benzeri kakao ürünleri alerjik kaşıntı, kızarma, burun akıntılarına sebep olabilmektedir. Nadir olarak balın da alerji yaptığı bilinmektedir.

Bebeklik çağlarından başlayabilen besin alerjileri yetişkinliğe kadar yaşamı etkileyebilir. Alerji söz konusu olabilmesi için hasta aynı besine birden fazla maruz kalıp alerjik reaksiyon meydana gelmiş olması gerekir. İstatistiklere göre toplumda %20 lik bir kesim yediği besinden dolayı rahatsız olmaktadır. Besin alerjisinin çocuklarda görülme olasılığı %2-8 iken yetişkinlerde bu oran %1’dir.

Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Vücutta bulunan pek çok sistemi etkisi altına alan bu rahatsızlığın pekçok bulgusu olmakla birlikte genel olarak kendini yanma, kızarıklık, egzama, şişlik, kaşıntı gibi belirtilerle gösterir. Sindirim sisteminde reflü, midede şişkinlik hissi, karın ağrısı, kramp gibi belirtilerle kendini gösterir. Aynı zamanda baş dönmesi, yüksek tansiyon, anafilaksi gibi problemlere neden olur. Solunum sisteminde, burunda tıkanıklık akıntı, boğazda kaşıntı hissi, göğüste nefes darlığı gibi belirtilerle meydana gelir.

Tedavisi son derece basit olan çocuklarda besin alerjisi söz konusu besinin hastanın diyetinden çıkarılmasıyla gerçekleşir. Bu yönteme eliminasyon diyeti denilmekte olup alerjiye neden olan besinin ve bu besinin içerisinde bulunduğu tüm besinlerin diyet listesinden çıkarılmasıyla gerçekleşir. Örneğin çocuğun inek sütüne alerjisi varsa süt içeren ve sütten yapılan tüm besinlerden uzak durması gerekiyor. Tedavi edilmediğinde ölüme kadar götürebilen besin alerjisine karşı aileler çok dikkatli olmalılar. Son zamanlarda yer fıstığına bağlı olarak gerçekleşen alerjik reaksiyonlar anafilaksiye neden olarak ölümlere yol açmıştır. Ayrıca aileler bir uzmana danışmadan çocuğun bazı besinlere alerjisi olduğuna karar verir gereksiz kısıtlamalara gitmeliler. Bu durum çocuğun gelişim sürecini etkileyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

dis bugdayi partisi ornekleri

Diş Buğdayı Partisine Özel Öneriler

Minik çocuğunuz dişini çıkardı ve artık ısırmaya başladı mı? Harikulade bir haber… Hadi bunu dostlarınızla …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir