Hanımlara haberler

Hamilelik belirtileri nelerdir?

Ergenlik çağıyla birlikte her kadının yumurtlama döneminden itibaren, vücut kendini gebeliğe hazırlar. Bu hazırlıklar arasında göğüslerde dolgunluk, vücutta ödem artması ve rahim duvarının kalınlaşması gibi belirtiler yer alır. Fakat vücudun bu tür değişimleri genellikle adet döneminde de görüldüğü için gebelik belirtileri ile karıştırılabilir. Genellikle sağlıklı bir kadın 28 ila 30 günde bir adet görür. Fakat adet düzensizliği yaşayan ve buna bağlı hormon düzensizliği şikâyeti olan kişilerde hamilelik belirtileri farklılık gösterebilir. O halde yaygın olarak görülen hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamilelik belirtileri nelerdir?

  • Hormonların artması sonucu ortaya çıkan bağırsak tembelliği
  • Halsizlik, bulantı veya kusma
  • Baş ağrısı veya baş dönmesi
  • Göğüslerde hassasiyet
  • İştah düzeninde bozulmalar
  • Vajinal akıntıda artma
  • Sinirlilik hali

Tüm bu hamilelik belirtileri dışında, bazı kadınlarda ise herhangi bir gebelik belirtisi görülmeyebilir. Bununla birlikte, adet gecikmesi yaşayan birçok kadın, bu belirtiye hamilelik şüphesi ile yaklaşır. Fakat yumurtalıklarda oluşan kistler, hormon dengesindeki bozulmalar, yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan menopoz dönemi veya aşırı stres altında yaşayan kişilerde de adet gecikmesi görülebilir. Tüm bunların dışında, eczanelerde bulunan hamilelik testleri ile gebeliğin doğruluğu tespit edilebilir. Fakat evde uygulanan gebelik testleri %100 gerçeklik payı gösteremediğinden, kesin sonuç için kan testine başvurulabilir. Bu tür testlerin hamileliğin ilk haftasında yanıltma olasılığı söz konusu olabilir. Henüz yeni yeni rahim duvarında oluşan kalınlaşma ve ceninin oluşmasıyla testler kesin sonuç vermeyebilir. Bu yüzden en kesin sonuç adet kesilmesinden sonraki 1 hafta ila 10 gün arasında yapılacak olan kan testiyle kesin sonucu gösterecektir. Fakat adet kesilmesiyle birlikte baş dönmesi ve buna bağlı mide bulantıları; genel olarak hamilelik belirtileri olarak düşünülebilir. Son olarak hamilelik şüphesi yaşayan kişilerin röntgen cihazı gibi radyasyon yayan cihazlardan kesinlikle uzak durması gerekir. En önemlisi hamile olduğundan şüphelenen kişilerin kullandıkları herhangi bir ilaç varsa derhal ilacı kesip doktora başvurmalıdır. Gebe kalmak isteyen kişilerin, daha sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmesi için kadın doğum uzmanına başvurması önerilir. Gebelik öncesinde yapılan rutin testler ve kullanılacak vitamin takviyeleri anne adaylarının daha rahat bir dönem yaşamasını sağlayacaktır. Kişinin olası bir hastalığı varsa (kansızlık, tansiyon, şeker vb) daha önceden teşhis konularak yapılacak tedaviyle birlikte sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

hamilelik donemi yatış pozisyonları

Hamilelikte Yatış Pozisyonları

Hamilelik dönemlerinde olmazsa olmaz problemlerden biri de yatış pozisyonlarıdır. Birçok kadın, doğru ve rahat konforu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir