Burcunuz bugün ne diyor? Burç yorumlarınıza göz atmak istemez misiniz?



Geri git   Hanimefendi.com - Kadın sitesi > Hanımefendi Mutfağından > Püf Noktaları

Püf Noktaları Yemek yaparken kötü kokumu oldu hay Allah ne olucak şimdi,hiç panik yapma hemen çözümü işte burada..

Bu konuda adı geçen üyeler

Yanıtla
Seçenekler
Okunmamış 06-22-2011, 11:15   #1
nk83

 
nk83 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Aug 2010
Mesajlar: 60,663
Tecrübe Puanı: 825754
nk83  - adı üstünde, Admin :)
Standart Yiyecekleri doğru saklamak için ipuçları




Yiyecekleri doğru saklamak için ipuçları

Lezzetli ve sağlıklı yemek yapmanın ilk kuralı gıdaların taze olmasıdır...

Hangimiz buzdolabının yanına çöp torbasını koyup da bir bir atmamıştır çürüyenleri, “Vah yazık oldu!” diye iç çekerek. Verilen paraya mı acımalı, kollarımız uzayarak taşıdığımız torbalara mı? Aylar önce derin dondurucuya konulanı pişirip de yemeli mi, üzeri küf tutmuş peyniri atmalı mı gibi sorular hep aklımıza takılır. İşte size yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak yöntemler ve ne kadar sürede tüketilmeleri gerektiği ile ilgili ipuçları. Buradaki önerilere dikkat ederseniz yiyecekleri daha az ziyan ettiğinizi göreceksiniz.

Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında saklayın. Dolap kapağında saklanan şeyler, kapağı her açtığınızda sıcak havayla temas eder ve daha çabuk bozulur. Son kullanma tarihi ne olursa olsun süt kutusunu açtıktan sonra en fazla 3 gün içinde tüketmelisiniz.
Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir.
Yoğurt satın alındıktan sonra en fazla 7 gün içinde tüketilmelidir.
Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz.

Peynirler

* İzmir tulumu, mihaliç, eski kaşar peyniri ve hellim gibi sert peynirler hava almayacak şekilde sıkıca sarılıp buzdolabında 3-4 hafta tazeliğini kaybetmeden durabilir.
* Peynir küflenmişse, 1-2 cm kalınlığında küflü bölgeyi kesip iyice temizledikten sonra yemekte bir sakınca yok.
* Taze kaşar peyniri, dil peyniri gibi peynirler paket açıldıktan 3-4 hafta, krem peynirler 2 hafta boyunca buzdolabında tazeliğini korur.

Balıklar ve diğer deniz ürünleri

* Deniz ürünlerini alışverişi bitirmeden hemen önce satın almalısınız. En fazla 2 gün içinde de tüketmelisiniz.
* Taze deniz ürünleri hava geçirmez, kapaklı, sıkıca kapatılmış bir kap içinde buzdolabında en fazla iki gün saklanabilir.
* Aldığınız dondurulmuş deniz ürünlerini eve gelir gelmez orijinal ambalajında derin dondurucuya koyun. Kullanacağınız zaman buzdolabında, soğuk su altında ya da mikrodalga fırında çözdürebilirsiniz.
* Son kullanma tarihi geçen dondurulmuş ürünleri kesinlikle yemeyin. Aksi durumda bu yiyecekler zehirli olacaktır.

Sebzeler ve meyveler

* Meyveleri önceden değil, yiyeceğiniz zaman yıkayın. Çünkü nem çürümeyi hızlandırır.
* Meyve ve sebzeleri bir arada tutmayın. Çünkü bazı meyveler etilen gazı üretir ve bu da yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden olur.
* Sebze ve meyveleri delikli kapların içinde buzdolabında saklayabilirsiniz.
* Birçok meyve ve sebzenin buzdolabında saklanması gerekir. Ancak bazılarının oda ısısında kalması daha iyidir. Domates, patates, sarımsak, soğan buzdolabına konmaması gereken sebzelerdendir. Bu sebze ve meyveler hava geçiren delikli kaplarda, direkt güneş ışığı almayan bir yerde durmalı. ¦ Aldığınız muzları 2-3 gün içinde tüketmeyecekseniz, buzdolabında saklayın. Kabukları kararırsa içi daha uzun süre sert kalacaktır.
* Mantarları kağıt torbada buzdolabına koyun. Hava geçirmez bir kap içinde tutmak nemlenmesine ve pörsümesine neden olur.
* Enginar, kuşkonmaz, kereviz gibi sebzelerin içeriğinde bulunan suyun azalıp tazeliğini kaybetmemesi için buzdolabında saklanmasında fayda var.

Etler

* Alışveriş yaparken en son etleri satın alın. Et sularının diğer yiyeceklere bulaşmaması için mutlaka ayrı bir poşete koyun.
* Etleri buzdolabının en soğuk kısmında 2 ile 4 derece arasında saklayın. Çiğ etleri bir tabağa koyduktan sonra plastik bir poşetin içine koyun ki suları akıp diğer yiyeceklere bulaşmasın. Eğer eti aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz et paketini bir kez de alüminyum folyoya (et alüminyum folyo ile temas etmemeli) sarıp derin dondurucuya koyun ve üzerine paketlediğiniz tarihi yazın.
* Et paketlerinin üzerine yazan saklama talimatlarına uyun. Eğer dolaba ne zaman koyduğunuzu hatırlamıyorsanız eti çöpe atın!
* Kırmızı çiğ et buzdolabında en fazla 3-4 gün dayanır. Sosis ve salam paketi açıldıktan sonra 5 gün, füme etler 1 hafta dayanır.
* Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay, sosis ve salam 1-2 ay saklanabilir. Füme etleri dondurmak pek iyi bir fikir değildir.
* Aldığınız kıymanın tamamını tüketemeyecekseniz, kavurup küçük kaplara bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Hatta soğanla kavurursanız yemek yapacağınız zaman size epey vakit kazandıracaktır.
* Eğer dondurmayacaksanız, tavuğu kullanma tarihinden önce tüketmelisiniz.
* Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.

Elektrikler kesilirse: Elektrik kesildiğinde buzdolabındaki yiyeceklerin ısınmasını, derin dondurucudakilerin de çözülmesini geciktirmek için dolap kapaklarını kapalı tutmalısınız. Buzdolabı kapağı açılmadan yiyecekleri 4 saat soğuk tutabilir. Derin dondurucu içi tamamen dolu iken 48 saat, yarı doluyken 24 saate kadar içindekileri donuk tutabilir. Derin dondurucudaki buzlar çözülmüşse içerideki yiyecekleri bir an önce tüketin.

Yumurta: Yumurta satın alırken son kullanma tarihine dikkat edin. Orijinal paketinin içinde buzdolabının orta veya alt rafında saklayın. Alt raflarda sıcaklık üst raflara göre daha az değişir. Yumurtalar buzdolabında 3 hafta kadar dayanır. Katı pişmiş yumurta kabuğu soyulmadan 1 hafta, yumurta akı 4 gün, yumurta sarısı ise sıkıca kapalı bir kapta 2 gün süreyle buzdolabında saklanabilir.


Balık nasıl saklanır?

Uzmanlar vitamin, mineral ve proteince zengin balığı sık sık tüketmemizi öneriyor. Peki toplu alınan balığı evimizde nasıl muhafaza edebiliriz?

Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabına koyup donduramayacağımız balıkları bekletirken açık olarak koymamaya dikkat etmeniz gerekir.
Özellikle son yıllarda kullanımı yaygınlaşmaya başlayan no-frost buzdolaplarında sistem hava üfleyerek çalıştığı için balıkların derisini çok çabuk kurutabilir. Bunu önlemek için ya kapaklı kaplarda dolapta muhafaza etmemiz ya da en güzeli kalın bir gazeteyi ıslatıp balığın üzerine örterek muhafaza etmemiz uygun olur.
Balıkları dondurmadan önce hafifçe tuzlamakta yarar vardır. Etin diriliğini muhafaza eder.
Buzdolabının +5 C’lik bölmesinde 3 gün, tek yıldızlı dolapların buzluklarında 0 ila -5 C arasında 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar için üç yıldızlı buzdolaplarının -18 derecelik deep-freeze’leri veya bağımsız deep-freeze’ler kullanılmalıdır. Deep-freeze’lerde saklama süreleri Hamsi, sardalye gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 aydır. Bir kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. -25 C’lik deep-freeze’lerde ise bu süre yüzde 50 artar.
Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz takdirde tekrar dondurmanız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle donduracağınız balıkları ailenize göre 2 veya 3 kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak, çözülmüş balığı yeniden dondurmak gibi bir problemle karşılaşmamak için tavsiye edilir.
Porsiyonları bölüp alüminyum folyo veya asetat ile ambalajlamalı ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket yapıştırmalısınız. Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5 C’lik bölümünde birkaç saat soğutmalı, daha sonra derin bir dondurucuya koymalısınız. Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu şoklama konumuna getirmelisiniz.
Balığı şoklayacağınızda uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise balığı deep-freeze’e attıktan 3-4 saat sonra çıkarıp kovaya doldurduğunuz suyun içerisine daldırıp çıkartmak ve sonra tekrar deep-freeze’e atmaktır. Balığın üzerinde oluşacak ince buz tabakası balığı korumada çok faydalı olacaktır.



Milliyet
nk83 isimli üye çevrimdışı   Alıntı Yap ve Yanıtla
Okunmamış 06-24-2011, 17:34   #2
ayser
Daimi Üyelerimizden
 
ayser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Dec 2009
Yaş: 59
Mesajlar: 6,698
Tecrübe Puanı: 61833
ayser bir HANIMEFENDİayser bir HANIMEFENDİayser bir HANIMEFENDİayser bir HANIMEFENDİayser bir HANIMEFENDİayser bir HANIMEFENDİayser bir HANIMEFENDİayser bir HANIMEFENDİayser bir HANIMEFENDİayser bir HANIMEFENDİayser bir HANIMEFENDİ
Standart



Çok önemli bilgiler.Emeğine sağlık
ayser isimli üye çevrimdışı   Alıntı Yap ve Yanıtla
Okunmamış 06-24-2011, 17:46   #3
sadiye
Hersey olmasi gerektigi gibi
En güzel profil yarışması 1. si
 
sadiye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: May 2010
Yaş: 33
Mesajlar: 60,993
Tecrübe Puanı: 262896
sadiye  - adı üstünde, Admin :)
Standart



Tesekkürler canim, bende bu konuda dikkatli olmaya calisiyorum.
__________________
((: ¿ɐsʞoʎ ɹɐʌ ıɯ ʞılsɹǝʇ ɹıq
sadiye isimli üye çevrimdışı   Alıntı Yap ve Yanıtla
Okunmamış 06-24-2011, 21:25   #4
maviboncuk
Aşk herşeye değer hayatım
 
maviboncuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Aug 2010
Yaş: 25
Mesajlar: 25,638
Tecrübe Puanı: 79743
maviboncuk bir HANIMEFENDİmaviboncuk bir HANIMEFENDİmaviboncuk bir HANIMEFENDİmaviboncuk bir HANIMEFENDİmaviboncuk bir HANIMEFENDİmaviboncuk bir HANIMEFENDİmaviboncuk bir HANIMEFENDİmaviboncuk bir HANIMEFENDİmaviboncuk bir HANIMEFENDİmaviboncuk bir HANIMEFENDİmaviboncuk bir HANIMEFENDİ
Standart



teşekkürler canım önemli konu
__________________
Uyurken seni izlemek vardi simdi . .
Kokunda sarhoş olmak . .
Seni uyandırmak için can atmak ama kıyamamak
maviboncuk isimli üye çevrimdışı   Alıntı Yap ve Yanıtla
Okunmamış 10-16-2011, 16:28   #5
flamingo
Beklerim seni hep bi umut
 
flamingo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Feb 2009
Mesajlar: 7,869
Tecrübe Puanı: 185408
flamingo bir HANIMEFENDİflamingo bir HANIMEFENDİflamingo bir HANIMEFENDİflamingo bir HANIMEFENDİflamingo bir HANIMEFENDİflamingo bir HANIMEFENDİflamingo bir HANIMEFENDİflamingo bir HANIMEFENDİflamingo bir HANIMEFENDİflamingo bir HANIMEFENDİflamingo bir HANIMEFENDİ
Standart



ben balığı aldığım gibi pişiriyorum..
__________________
Hayat bana,Kendini bulunmaz hint kumaşı sananların,aslında"Toz Bezi"kadar bile,değerlerinin olmadığını öğretti!!!
flamingo isimli üye çevrimdışı   Alıntı Yap ve Yanıtla
Okunmamış 10-17-2011, 08:46   #6
Şekerpare

      En güzel profil yarışması 1. si
 
Şekerpare - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Jul 2011
Yaş: 30
Mesajlar: 14,498
Tecrübe Puanı: 203956
Şekerpare bir HANIMEFENDİŞekerpare bir HANIMEFENDİŞekerpare bir HANIMEFENDİŞekerpare bir HANIMEFENDİŞekerpare bir HANIMEFENDİŞekerpare bir HANIMEFENDİŞekerpare bir HANIMEFENDİŞekerpare bir HANIMEFENDİŞekerpare bir HANIMEFENDİŞekerpare bir HANIMEFENDİŞekerpare bir HANIMEFENDİ
Standart



Çok güzel bilgiler
Şekerpare isimli üye çevrimdışı   Alıntı Yap ve Yanıtla
Okunmamış 12-27-2012, 14:47   #7
LiLi
14. En şık hanımefendi yarışması birincisi14. En şık hanımefendi yarışması birincisi
 
Üyelik Tarihi: Dec 2010
Mesajlar: 9,396
Tecrübe Puanı: 240005
LiLi bir HANIMEFENDİLiLi bir HANIMEFENDİLiLi bir HANIMEFENDİLiLi bir HANIMEFENDİLiLi bir HANIMEFENDİLiLi bir HANIMEFENDİLiLi bir HANIMEFENDİLiLi bir HANIMEFENDİLiLi bir HANIMEFENDİLiLi bir HANIMEFENDİLiLi bir HANIMEFENDİ
Standart



Dikkat edilmesi kesinlikle gerekli
LiLi isimli üye çevrimdışı   Alıntı Yap ve Yanıtla
Okunmamış 02-25-2013, 15:57   #8
Tılsım
Olmasa da olur...
En güzel profil yarışması 1. si
 
Üyelik Tarihi: Feb 2013
Mesajlar: 8,247
Tecrübe Puanı: 103723
Tılsım bir HANIMEFENDİTılsım bir HANIMEFENDİTılsım bir HANIMEFENDİTılsım bir HANIMEFENDİTılsım bir HANIMEFENDİTılsım bir HANIMEFENDİTılsım bir HANIMEFENDİTılsım bir HANIMEFENDİTılsım bir HANIMEFENDİTılsım bir HANIMEFENDİTılsım bir HANIMEFENDİ
Standart



Faydalı bilgiler,teşekkürler.
__________________

Hiçbir şey yapmamak için herşeyi yaparım...
Tılsım isimli üye çevrimdışı   Alıntı Yap ve Yanıtla
Reklam alanlarımız
Yanıtla
İlgili kelimeler: , , , ,


Bu konuyu sosyal ağlarda paylaşın!


Konuyu toplam 1 üye okuyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz




Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1

Hanimefendi.com - Yalnızca kadınlara özel, kadın sitesi | 2006 - 2014