Yumrulu Begonya - Begonia tuberhybrida -Begonia tuberosa- Şekerpare

S

suna

Misafir
Resim+008.jpg

Benim en sevdiğim begonya türü, çiçeklerinin bolluğu ve katmerli oluşu çok hoşuma gidiyor. Bakımı zor bir bitki değil. Aşırı güneş, fazla su istemiyor., ama susuz da bırakmamak lazım. Ben her hafta organik sıvı gübre veriyorum.

Yumrulu Begonya - Begonia tuberhybrida -Begonia tuberosa- Şekerpare
Yumrulu begonya güzel bir saksı çiçeğidir. Çiçeklerinin çeşitli renklerde ve gösterişte olmasından dolayı herkes tarafından sevilmektedir.Çiçekleri gayet iri, katmerli veya katmersiz olup kokusu yoktur.
YETİŞTİRİLMESİ: Saksılara aynı miktarda funda toprağı, ince dere kumu ve eski çürümüş koyun gübresinden meydana gelmiş harçtan doldurulur. Mart-Nisan aylarında begonya yumruları bu saksılara dikilir. 4-5 günde bir defa sulanır, iri ve gösterişli çiçek açması için sulama ile birlikte ara sıra şerbet vermelidir. Çiçeklenmesi haziran ayında başlayıp devamlı olarak Eylüle kadar devam eder. Çiçekler geçtikten sonra yavaş yavaş suyu kesilir. Toprağı ve yaprakları sararıp kuruduğu vakit toprak üstü kısımları 7-8 cm. yukarıdan kesilir. Bir hafta sonra yumru topraktan çıkarılır.Yumrular dikim zamanına kadar nemsiz ve karanlık bir yerde saklanır.
Yumrulu begonya aynı zamanda tohum ve çelik ile de üretilir.
Tohum ile üretmek için; Nisan - Mayıs ayında tohumlar içerisine harç konmuş tahta kasalara ekilir. Bu kasalar ılık yerlerde saklanır. Çıkan genç yavru yumrulara iyi bakılırsa sonbaharda topraktan çıkarılarak Mart ayına kadar muhafaza edilir. Mart ayında bu küçük yumrular fincan saksılara dikilir.
Çelikle üretmeye gelince; İlkbaharda ana yumrular seralarda yastıklara dikilir. Sık sık sulanır. 3-4 hafta sonra sürgünler meydana gelir. Sürgünlerin boyu 10 cm.yi bulunca yumru ile birleştiği yerde sürgün dikkatlice kesilir. Alınan bu çelikler fincan saksılara dikilir. Sıcak seralarda köklendirilir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst