Ünlülerden yemek tarifleri

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
37420093.jpg
18dv.jpg
20du.jpg


Ünlülerden yemek tarifleri

"Bak Mutfakta Kim Var!" kitabıyla ağzımızı tatlandıran Aynur Tartan, mutfağa başka bir açıdan bakıyor. "Bana sevdiğin bir yemeğin tarifini ver, sana kim olduğunu söyleyeyim" gibi iddialı bir laf eden Tartan, dostlarından aldığı yemek tariflerini ve hikayelerini kitabında ölümsüzleştirdi.

İşte Ajda Pekkan'dan Beyazıt Öztürk'e, Haşmet Babaoğlu'ndan Kadir İnanır'a ünlü isimlerin çok özel yemek tarifleri...

Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurta
Ajda Pekkan / Sanatçı

Benim en sevdiğim öğün kahvaltıdır. Güne güzel başlamak için kahvaltı en önemli unsurdur. Kahvaltı masam, beyaz kolalı örtüler serilmiş, kır çiçekleriyle renklendirilmiş, şık kahvaltı takımları yerleştirilmiş; peçetesi, tuzluğu, biberliği eksik olmayan bembeyaz bir masadır. Kahvaltı sofrası, hayata yani GÜN(E) AYDIN başlamak gibi tertemiz, bembeyaz ve aydınlık olmalıdır. Akşam sofrası gibi değildir kahvaltı sofrası... İnsana moral vermeli; aydınlık, ferah, enerjik olmalıdır. Zengin çeşitler sunmalıdır. Öyle akşamdan kalmış bir görüntü sergilememelidir... Kahvaltımın en önemli unsuru peynirdir. Peynir konusunda hassas bir damak tadım vardır. Titizimdir. Beyazpeynir, olmazsa olmazımdır... Keçi peynirinden de vazgeçemem... Organik, ev yapımı, mevsimine uygun reçeller severim. Yumurta benim için çok önemlidir. Natürel yumurta olsun isterim ve nasıl pişerse pissin; omlet, haşlama ya da her neyse, usulüne uygun pişmelidir. Yumurta pişirmek, öyle kolay bir iş değildir. Zamanını ayarlamak tecrübe ve dikkat ister...
Güzel, demlenmiş bir çay da oldu mu, güne keyifsiz başlamak diye bir şey olamaz...

Doğayla baş başa edilen kahvaltılarda taze domatesler, körpe salatalıklar, biberler, mis kokulu maydanoz ve nanelerden vazgeçemem. Meyveler, kuruyemişler eklerim kahvaltıma... Ama tahılları, tahıl gevreklerini de severim. Besin değeri açısından yüksek, doyurucu kahvaltılıklardır. Sofralarım, mutfağım, yemeklerim de aslında müziğime benzer. Özel hayatımın diğer alanlarında olduğu gibi mutfakta da titizimdir, estetik değerlerimden vazgeçmem. Yemeklerimin niteliği, besin değerleri, lezzeti kadar nasıl sunulduğu, masa düzeni, tabaktaki sunumu da önemlidir. Detaycılığım, mükemmellik tutkum, mutfağıma da yansır. Belki de bu nedenle en sevdiğimi öğün kahvaltıdır. Çünkü en zengin çeşitli, en keyifli öğündür. Tadını çıkara çıkara, aceleye getirmeden yapmak gerekir... Hayatla bağlantı, şık, güzel bir kahvaltıyla başlar... Ben sizinle mutfakla ilgili bir sırrımı da paylaşmak isterim; küçükken en çok sevdiğim şey, annemin yaptığı kekin hamurundan annem görmeden, fırına girmeden bir kâse aşırmak olurdu, ilk zamanlar annem büyük bir özenle yaptığı kekin neden kabarmadığına pek anlam veremezdi, ancak anneme yakalanmam çok da uzun sürmedi... Artık, kabarmayan kekin suçlusu bulunmuştu.. Şimdi de evimizde yardımcılarımın yaptığı kekler kabarmıyor!.. Şimdi size vereceğim tarif de kahvaltıların vazgeçilmezi yumurtayla yapılan bir lezzet...

Yapılışı:

Derin bir tencereye 3 bardak su koyalım, kaynadıktan sonra içine 1 çorba kaşığı sirke ilave edelim. Kaynayan suyun içine kişi sayısına göre yumurta kıralım. Yumurtanın beyazı sertleşip sarısı kayısı kıvamına gelince bir kevgir yardımıyla sudan çıkaralım. Ayrı bir yerde yarım bağ, ıspanağı yıkadıktan sonra, doğrayarak teflon tavada az bir zeytinyağında kavuralım. Yine ayrı bir yerde 5 dilim somon fümeyi yağsız tavada çevirelim. Tost ekmeklerinden, büyük bir bardak yardımıyla daireler elde edelim. Elde ettiğimiz daireleri ekmek kızartıcıda kızartalım. Kızarttığımız ekmekleri servis tabağına alıp, üzerine ıspanak, ıspanağın üzerine somon, somonun üzerine de yumurtayı koyalım. En üstüne de hazırladığımız sosunu dökelim.

Sosun hazırlanışı:

3 yumurta sarısını çırpalım. 20 gr tereyağını benmari usulü eritelim. Çırpılmış yumurtaya yavaş yavaş itave edelim, içine de yarım limon suyunu ilave ederek hepsini birlikte karıştıralım. Afiyet olsun...


Beyazıt Öztürk / Sanatçı, şovmen
Süzme kuzu kol tandır

Malzemeler:

* 1 adet kuzu kol
* Domates
* Maydanoz
* Tuz
* Kekik

Yapılışı:

Kuzu kolları beşer parçaya bölünür. Fırın tepsisine bol tuz serpilir, etler tepsiye dizilip, önceden 200°C'ye getirilmiş fırında 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan etlerin üzerini kapatacak kadar su ilave edilir. 10 ila 15 dakika dinlenmeye bırakılır. Sonra etler kendi suyuyla birlikte büyük bir tencereye alınır. Kapağı kapalı olarak 15 dakika pişirilir. Ateşten alınıp soğumaya bırakılır. Etler kemiklerinden ayrılıp servis tabağına yerleştirilir. Üzerine kendi pişme suyundan dökülüp kekik serpilir, domates ve maydanozla süslenir. Yanında bulgur pilavıyla sıcak servis edilir.


Halit Ergenç / Sanatçı
Risotto

Malzemeler:

* Yarım kilo özel risotto pirinci
* 2 adet tavuk bulyon
* 1 adet kereviz sapı
* 1 orta boy kuru soğan
* Zeytinyağı
* 400 gr somon balığı veya isteğe bağlı olarak herhangi bir kılçıksız balık
* Yarım su bardağı beyaz şarap

Yapılışı:

İçine 2 adet tavuk bulyon atılan 1 litre su kaynatılır. 1 kerevizin sapı ve soğan ince ince kıyılır, zeytinyağıyla kenarı yüksek pilav tenceresinde kavrularak yumuşatılır.
Ardından pirinç eklenir. Pirinç, saydam bir renk alıncaya kadar iyice karıştırılır. Bu işlemin ardından bulyon ve şarap azar azar eklenir. Her defasında bir kepçe kadar dökülür. Somon ince ince doğranır. Suyun 3/2'si kullanıldıktan sonra, doğranmış balık pirincin içine atılır. Geri kalan su da eklenerek risotto karıştırılır. Suyu az gelirse sıcak su eklenebilir. Kıvamı ne sulu ne de kuru olmalıdır. Servis için risotto tabağa alındıktan sonra üzerine sızma zeytinyağı gezdirilir ve limon sıkılır.

Somonlu milföy Tutku böreği
Haşmet Babaoğlu / Köşe yazarı

Her şey o fena halde trajik ve aykırı bir tutkuyu anlatan filmi seyretmemle başladı. Başrollerinde Jeremy Irons ile Julliette Binoche'un oynadığı Domoge'dan (Ölesiye) söz ediyorum. Sonra ne yapıp edip filmin uyarlandığı, Josephine Hart'ın romanını okudum. Ve o sayfada... Neden bilmem, takılıp kaldım. Roman kahramanının Paris'te bir otel restoranında içindeki tutkuyu umarsızca bastırmaya çalışarak bir şeyler yiyip içmeye çalıştığı o sahnede... Bir şişe Mersault şarabı eşliğinde millefeuille de saumon atıştırıyordu kahramanımız. O andaki duygularını ise şöyle tarif ediyordu: "Milföy damağımda usulca dağılıyordu sanki; katlarının arasındaki somon, dilimin üzerinde kayıyordu. Sanki ilk kez yemek yiyordum. Yalnız olduğuma seviniyordum. Çünkü Anna'dan uzak kalmaya çok ihtiyacım vardı." Peki, ben ne yaptım? Aylarca kendi "somonlu milföy'ümü aradım; kendim yaptım, yurtdışına gittiğimde "başlangıç" olarak sunulan farklı somonlu milföylerden tattım; denedim, denedim... Sonunda çok basit fakat çok lezzetli bir tarifte karar kıldım, denedim, çok sevdim, ona bağlı kaldım; adını da "tutku böreği" koydum.

Malzemeler:

* Kare biçimli iki yaprak milföy hamuru
* Füme somon dilimi
* Portakal marmeladı
* İki dilim taze kaşarpeyniri
* Yarım salatalık
* Yarım haşlanmış yumurta
* Üç yaprak taze maydanoz

Yapılışı:

Yağlı kâğıt üzerine milföy hamurunun bir yaprağını yerleştirin. Üzerine sadece tat katacak kadar ince bir kat halinde portakal marmeladı sürün. Sonra kalınca kesilmiş somon dilimini ve diğer taze kaşarpeyniri dilimini koyun. Kalan milföy yaprağıyla üzerini kapatın. Fırçayla hafifçe yumurta sürün ve fırına verin. Hamur kabarıp kızardığında çıkartıp tabağa yerleştirin. irice seçilmiş taze maydanoz yapraklarını hamura saplayarak süsleyin. Yanına yerleştirilmiş jülyen salatalık dilimleri ve yarım haşlanmış
yumurtayla servis edin.

* Dileyen taze kaşarpeyniri yerine Fransızlar gibi taze lor veya krem peynir kullanabilir.

Aysel sütlacı ve erikli bonfile
Müjde Ar / Sanatçı

Her çocuk gibi benim de ilk öğretmenim annemdi. Mutfağa dair ilk dersleri ondan almıştım. Trabzon Lisesi'nde okumuş, bütün kurslara gitmişti. Yemeği usulüne uygun yapmayı severdi. Tereyağı mutfağının baş tacıydı. Karnıyarığı dahi, Trabzon tereyağıyla yapardı. Öyle çok çalışırdı ki yemek yapmaya vakti olmazdı, ama yaptığında da yemeğin hakkını verirdi. Mesela, ona göre sütlacı pişirmenin ilk şartı, sabırdı. Önce kısık ateşte pirinci kavururdu. Sonra sütü katar, karıştırır, karıştırır, karıştırır... Pirinç kendini bırakana kadar, sabırla, itinayla, inatla karıştırırdı. Helmelenince şekerini katar ve asla başka bir şey koymazdı. Nişasta filan mümkün değil... Onun sütlacı katkı maddesizdi; süt, pirinç ve şekerden mamul... Kıvamı da belliydi. Kâseye kaşığı sapladın mı, içinde dimdik duracak. Öyle sulu, ağdalı sütlaçları hiç sevmezdi.

O zamanlar evlerde fırın filan olmadığından fırın sütlaç nedir, bilmezdik de... Bir de favası meşhurdu. Bereketli olsun diye, koca bir tencere fava yapardı, yatıp kalkıp, dört gün üst üste fava yerdik. En çok yaptığı yemeklerden biri de, pirinçli mercimek yemeği idi. Bir su bardağı mercimeği bir gün önce ıslatır, ertesi gün bir taşım kaynatır, üstünde biriken köpüklü suyunu alır atardı. Soğanı tereyağında soteler; bir tatlı kaşığı salça, tuz, karabiber ve yarım su bardağı pirinç koyar, haşlanmış mercimeği de eklerdi, işte size Aysel usulü ekonomik, lezzetli ve bereketli bir yemek... Annem baharatı sevmezdi hiç, yemeğin tadını bozar derdi. Ama, benim mutfağım farklı. Çin pilavım, erikli bonfile yemeğim meşhurdur. Biliyorsunuz, Osmanlı, yemeklerde erik ve kayısıyı bolca kuUanırmış. Ben, Osmanlı mutfağına meraklıyım. Bu nedenle size kendi mutfağımdan, erikli bonfile yemeğinin tarifini vermek istiyorum:

Malzemeler:

* Bonfile (kişi sayısına göre her biri 150 gr olmalı)
* Etimek (bonfile sayısı kadar)
* 500 gr kuru erik
* U iri kuru soğan
* 1 tatlı kaşığı çiçek yağı
* 1 tatlı kaşığı tereyağı
* Karabiber, tuz

Yapılışı:

Bir gece önceden erikler ıslatılır. Ertesi gün komposto yapar gibi suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğanlar piyaz yapar gibi doğranır, teflon tavada suyla karamelize edilir.
Bonfileler mikrodalgada en hafif ayarda, suyunu salıncaya kadar tutulur ve çıkarılır. Suyu süzülerek ayrı bir yere alınır. Bonfileler ızgarada ya da teflon tavada pişirilir.
Eriğin içine 1 tatlı kaşığı tereyağı koyulur. Karamelize edilmiş soğanın içine, 1 tatlı kaşığı çiçek yağı ve karabiber ilave edilerek karıştırılır. Derken erik hazır, et hazır, soğan hazırlanmış olur. Diğer taraftan etimekler ayırdığımız et suyuna (et suyu sıcak olacak) batın lir. Arkalı önlü ıslatılır, sıcak tabağa konur. Etimeğin üzerine sıcak bonfile, bonfilenin üzerine de yine sıcak karamelize soğan koyulur, üzeri tane karabiberle süslenir. Al sana lezzetli bir yemek. Afiyet olsun...

* Etimekleri ıslattığınız et suyu az gelirse, etsu tabletten destek alabilirsiniz.

Çin tavuğu
Müjdat Gezen / Sanatçı

Malzemeler:

* Yarım tavuğun budu ya da göğüs eti
* 1 çorba kaşığı yoğurt
* 1 çorba kaşığı domates salçası
* Yarım çorba kaşığı hardal
* Yarım çorba kaşığı mayonez
* 1 çorba kaşığı soya sosu
* 1 çorba kaşığı nar ekşisi
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 1 su bardağı su
* 1 büyük kâse doğranmış yeşil salata (marul veya kıvırcık)

Yapılışı:

Tavuk etleri kuşbaşı doğranır. Bir tavada, az yağda, etler beyazlaşana kadar kavrulur. Ayrı bir kapta diğer malzemelerin tamamı karıştırılarak pişirilir. İçerisine tavuk etleri eklenerek, bir iki taşım daha kaynatılır. İndirmeden önce yeşil salata da ilave edilerek karıştırılır. Afiyet olsun, hayatınız sanatla dolsun.

Hamsi kuşları
Kadir İnanır / Sanatçı

Malzemeler:

* 1 kg temizlenmiş ve kılçığı çıkartılmış hamsi
* 1 adet büyük soğan
* Yarım demet maydanoz
* Karabiber

Yapılışı:

Bu yemeği yapmaya başlamadan önce mangalınızı yakın ki, hamsi kuşlarınız hazır olunca, ateşin de harı geçmiş olsun. İşe soğanı rendelemekle başlıyoruz. İçine maydanozları incecik kıyıyor ve üzerine karabiber serpip karıştırıyoruz. Diğer tarafta, daha önce balıkçımıza temizletip, kılçıklarını çıkarttırdığımız hamsilerimizin içine, hazırladığımız soğanlı bulamaçtan sürüp, iki hamsiyi birbiriyle öpüştürüyoruz. Tüm hamsileri bu şekilde yapıp bitirdikten sonra, kendimize bir kadeh rakı koyup mangalın başına geçiyoruz. Aman dikkat, hamsi kuşlarımızı pişirirken kurutmuyoruz. Bu tarifi mevsiminde sardalye balığıyla da yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

Tavuklu köy pilavı
Safiye Soyman / Sanatçı
Yemek benim için bir sanat. Seçtiğim hayat arkadaşımdan da belli olduğu gibi, yemek benim yaşamımda önemli bir yer kaplıyor. Eğer sanatçı olmasaydım, mutlaka yemekle ilgili bir iş yapardım Bolulu olmam nedeniyle mutfak konusunda becerikli olmam kaçınılmazdı.

Malzemeler:

* 4 kaşık sıvıyağ
* 6 adet sivribiber
* 2 çorba kaşığı biber salçası
* 4 su bardağı tavuk suyu
* 6 adet tavuk budu
* Tuz, karabiber
* 2 su bardağı pilavlık bulgur
* 3 adet domates
* 2 çorba kaşığı domates salçası
* 1 büyük baş sarımsak
* 2 çorba kaşığı soya sosu

Yapılışı:

Soğanlar yemeklik doğranır. Biberler 1 cm uzunluğunda kesilir ve pembeleşene kadar soğanla birlikte kavrulur. Kabukları soyulmuş domates ve salça ilave edilerek karıştırılır. Bulgur ve tavuk suyu ilave edilir. Pilavın suyu tam çekmeden (1 cm su kalacak) ocağın altı kapatılır. Diğer taraftan 1 büyük baş sarmısak dövülerek 2-3 çorba kaşığı tavuk suyuyla karıştırılır ve pilavın üzerine dökülür. Hepsi karıştırılarak dinlendirilir. Servis tabağına alınır. Haşlanan tavuklar teflon tavada tereyağı ve soya sosuyla kavrulur.
Kekik, karabiber, tuz ilave edilerek pilavın üzerine alınır. Sıcak servis edilir.

* Pilav isteğe göre tavuksuz da yenebilir.

Tarçınlı elma-Çin usulü sebzeli tavuk
Seray Sever / Sunucu

Size çok hafif bir tatlı tarifi vereceğim. Yağsız ve şekersiz beslenme programı uyguladığım için annemden öğrendiğim bir tarif, hem pratik hem de sağlıklı. Tatlı kırmızı elmalar rendelenir, 2-3 dakika pişirilir, isteğe göre tarçın ve kırılmış ceviz eklenip karıştırılır ve buzdolabında bekletilip soğutulduktan sonra servise hazır hale getirilir. Yanına light dondurma da koyulabilir. Bir de ana yemek yapalım...

Çin usulü sebzeli tavuk

Çin mutfağını çok severim ve çok sağlıklı bulurum. Bu anlamda pratik ve doyurucu bir lezzet. Bu yemeği yapmak için bir vok'a ihtiyacımız var.

Malzemeler:

* 1 adet kabak
* 1 adet büyük sarı biber
* 1 adet patlıcan
* Bal
* Sirke
* Soya sosu
* 1 adet büyük kırmızıbiber
* 1 adet beyaz soğan
* 500 gr küçük kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti
* Hardal

Yapılışı:

Vok ateşin üstüne koyulur ve içine fırçayla zeytinyağı sürülür. Bütün sebzeler ince ince doğranıp içine atılır. Bir tutam zencefil eklenir. Biraz renk aldıktan sonra küçük kuşbaşı şeklinde doğranmış tavuk parçaları da içine koyulur ve üstüne önce 2-3 kaşık sirke, daha sonra da soya sosu eklenir, hardal biraz sulandırılıp bu karışımın üstüne ilave edilir, pişmeye başladığını hissettiğimizde üstünde 2 kaşık bal gezdirilip karıştırılır ve pişmeye bırakılır. Sıcak su dolu bir kapta noodle'lar yumuşatılır, yumuşayan noodle'lar bu karışımın üstüne eklenip, 1-2 dakika karıştırılarak pişirilir, ocaktan alınıp servis edilir.

Annemin Philadelphia pastası
Melisa Sözen / Sanatçı, oyuncu

Malzemeler:

* 2-5 paket pötibör bisküvi
* 2 adet krem beyazpeynir (labne)
* 1 küçük kahvaltılık kutu tereyağı
* 1 paket vanilya şekeri
* 1 paket vişne jölesi
* 1 adet vişne kompostosu

Yapılışı:

Bisküviler rondoda toz haline getirilip, yağla iyice yoğurulur, düz kenarsız bir cam fırın kabına ya da pasta tabağına 2 cm kalınlığında yayılır. Diğer tarafta iki paket labne vanilya şekeriyle mikserde kar haline gelene kadar çırpılır. Bu arada bisküvi karışımı 10 dakika kadar buzdolabında bekletilir, daha sonra peynir bisküvinin üzerine sürülüp tekrar buzdolabına koyulur. Vişne jölesi tanelerinden ayrılıp kompostoyla pişirilir. Pişirme bittikten bir süre sonra dondurucuya koyulur. Servis edilmeden 1-2 saat önce dondurucudan çıkarılır. Servis edilirken dilimlerin üzerine vişne sosu ilave edilir. Afiyet olsun...

Kabak böreği (Hafif, lezzetli ve doyurucu bir tarif)
Özge Ulusoy / Manken

Malzemeler:

* 5 adet kabak
* 3 adet havuç
* 2 adet yumurta
* 2 dilim kepek ekmeği ya da 2 çorba kaşığı kepek unu
* Yarım paket light labne
* 250 gr kaşarpeyniri
* Birkaç sap maydanoz

Yapılışı:

Kabak ve havuçlar rendelenir. Üzerine yumurta ve parçalanmış kepek ekmeği (ya da kepek unu) ve labne peyniri de eklenir. Fazla sulandırılmayacak şekilde karıştırılır. Orta büyüklükte bir tepsiye konur. Üzeri rendelenmiş kaşarpeyniriyle kaplanır. Önceden 180°C'de ısıtılmış fırına konur. 20-25 dakika pişirilir. Maydanozla süslenir. Sıcak servis edilir.

Sabah
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ajda Pekkan'ın sabah kahvaltısında tercih ettiği yumurtalı tarif iştah açıcı; ama sabah sabah somon yiyemem sanırım:)
 

*Hülya*

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
4.965
Tepki
6.519
Puan
113
Konum
Oradan
aysel gürel in tarzı dikkatimi çekti
piriç kavurarak sütlaç
bidaha okuyayım:kahve:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
unlu-isimlerden-favori-yemek-tarifleri-1457200.Jpeg


Ünlü isimlerden favori yemek tarifleri

Ünlü isimler ahtapot salatasından közlenmiş kırmızı biber çorbasına favori tariflerini anlattı...

Yudum Yudum Lezzet’ adlı kitap çorbalar, salatalar, zeytinyağlı sebzeler, makarna ve pilavlar, balıklar, et ve tavuklar, tatlılar, ekmek ve çörekler olmak üzere sekiz bölümde 40 lezzetten oluşuyor. Kitabı derleyen Sedef İybar, “Bu 40 ayrı lezzet, yemek yapmayı ve yemek yemeyi çok seven, aynı zamanda da zeytinyağını mutfaklarına adeta baş tacı eden 40 farklı el tarafından hazırlandı. Zeytinler bu seferki yolculuklarını Yudum şişesinde ve 40 ayrı mutfakta tamamladılar” diyor.

Ata Demirer / Ahtapot Salatası (2 kişilik)

Ahtapotları haşlamak için; * 500 gr. ahtapot * 500 ml. su* 1 tatlı kaşığı sirke * 1 tatlı kaşığı kimyon

Diğer malzemeler; * 1 çay bardağı natürel sızma zeytinyağı* 2 adet orta boy rendelenmiş domates * 3 adet çarliston biber * 15-20 adet doğranmış yeşil zeytin * 1 çorba kaşığı limon suyu* 1 çay kaşığı kırmızı pul biber * 1 çay kaşığı tuz * Taze kekik veya maydanozla süsleyebilirsiniz.

Ahtapotları 1 saat haşladıktan sonra suyunu süzün ve irice doğrayarak bir kaba alın. Ayrı bir tavada zeytinyağı, rendelenmiş domates ve pul biberi 5 dakika soteleyin, sonra geniş bir salata kabına aldığınız ahtapotların üzerine sotelediğiniz karışımı dökün. Zeytin ve çarliston biberleri de ekledikten sonra tuz ve limon suyunu koyarak iyice karıştırın. Üzerine taze kekik yaprağı veya maydanoz koyarak servis edebilirsiniz. Not: Ahtapotu haşlarken 1 tatlı kaşığı kimyon koyarsanız hem güzel bir renk almasını, hem de kolay pişmesini sağlarsınız.

Dilek Hanif / Közlenmiş Kırmızı Biber Çorbası (4 kişilik)

* 1 litre kaynar su* 500 gr. kırmızı çarliston biber* 1 adet küçük boy soğan * 3 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı* 1 adet küçük boy patates * 1 diş sarımsak* 1 tatlı kaşığı tuz

Biberleri ocakta közleyin ve dışındaki zar gibi kabukları soyun. Daha sonra soğanı ince doğrayıp patatesi rendeleyin. Patates, soğan ve zeytinyağını bir tencerede 5 dakika kavurup biberleri ve suyu ilave edin. Sarımsak ve tuzu da ekleyerek 30 dakika kadar kaynatın. Rondodan geçirdiğiniz çorbayı rendelenmiş kaşar peyniri ve biberle servis edebilirsiniz.

Demet Akbağ / Narin Kabak Salatası (2 kişilik)

* 4 adet kabak* 2 adet avokado * 1 tatlı kaşığı hardal * 1 çay kaşığı şeker * 2 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağ ı* 1 çay kaşığı tuz

Hardal, zeytinyağı, şeker ve tuz sos yapılarak çok ince dilimlenmiş (salatalık soyacağıyla) çiğ kabakların ve avokadoların üzerine dökülür. Arzuya göre ince doğranmış dereotuyla servis edilir. Not: Avokadoları bekletirseniz çabuk kararabilir. Yarım limonun suyu daha yeşil kalmalarını sağlar.


Emre Çapa / Tavuklu Uzakdoğu Salatası (2 kişilik)

* 1 dilim ince dövülmüş tavuk eti* 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 1 adet sarı renkli biber* 1 adet kırmızı renkli biber * 1 adet salatalık * 1 adet havuç * 1 avuç soya filizi * 2 çorba kaşığı tatlı-ekşi sos * 1 çorba kaşığı oyster sos * 1 çay kaşığı toz kişniş * 1 adet rendelenmiş limon kabuğu

Tavuklar 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve oyster sosla 7-8 dakika sote yapılır. Ayrı bir kapta incecik doğranmış havuç, salatalık ve renkli biberlere pişen tavuklar ilave edilir. Ardından soya filizleri de eklenir. Bir sos kabında 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı tatlı-ekşi sos, limon kabuğu rendesi ve toz kişniş iyice karıştırılır ve hazırlanmış olan tavuklu salataya eklenir. Sosun salataya iyice karışması lezzet açısından çok önemlidir. Not: Şayet acı seviyorsanız bu salatanın sosuna bir tutam chili biber eklenebilir. Havuç, biber, kırmızı lahana gibi sebzeleri doğradıktan sonra hemen streç filmle sararsanız 2-3 saat tazeliğini korur.

Ayhan Sicimoğlu / Ev Yapımı Mayonez ve Karides (2 kişilik)

Mayonez için; * 2 adet yumurta * 250 ml. sızma zeytinyağı* 1 çay kaşığı hardal* 1 çorba kaşığı limon suyu* 1 tatlı kaşığı elma sirkesi

Diğer malzemeler;* 300 gr. karides* 300 ml. su* 1 tatlı kaşığı tuz* 2 çorba kaşığı kapari çiçeği* 2 çorba kaşığı doğranmış kornişon turşu


Mayonezin yapılışı için dikkat etmeniz gereken konu şudur: Yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olacak ve sızma zeytinyağı, yumurtaları çırpmaya başladığınızda önce damla damla eklenecek. Daha sonra kıvam almaya başladıkça zeytinyağı ekleme işini fazlalaştırabilirsiniz. Bütün yağla yumurtalar birbirine karışınca artık mayoneziniz tam kıvamına gelmiştir. Şimdi limon suyu ve sirkeyi de ekleyerek sosunuzu tamamlayın. 300 ml. tuzlu suda 7-8 dakika haşladığınız karidesleri, kapari çiçeklerini ve minik doğranmış kornişon turşularını hazırlamış olduğunuz mayoneze ekleyebilirsiniz. Not: Arzuya göre dereotu koyabilir veya haşlanmış bir başka balıkla da hazırlayabilirsiniz.
Milliyet
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Hamsi kuşunu bir iki kere yaptım kılçık çıkarmak zor gelidiği için bir daha yapmadım.Zahmetli ama güzel.:panter:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
unlu-isimlerden-favori-yemek-tarifleri-ii-1461942.Jpeg


Ünlü isimlerden favori yemek tarifleri (Pilav ve makarnalar)

Yudum Yudum Lezzet kitabından salatalar, zeytinyağlı sebzelerin ardından sıra makarna ve pilav tariflerinde.

Kitabı derleyen Sedef İybar, "Bu 40 ayrı lezzet, yemek yapmayı ve yemek yemeyi çok seven, aynı zamanda da zeytinyağını mutfaklarına adeta baş tacı eden 40 farklı el tarafından hazırlandı" diyor

Belçim Bilgin / Zeytinli Spagetti (4 kişilik)

* 1 paket 0 numara spagetti makarna * 1.5 litre su * 1 tatlı kaşığı tuz

Sos için; * 500 gr. yağsız dana kıyma * 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı1 adet orta boy soğan* 1 su bardağı domates suyu* 1 çay bardağı yağsız süt* 100 gr. çekirdeksiz zeytin* 1 çorba kaşığı doğranmış maydanoz* 1 tatlı kaşığı kekik * 1 adet kesme şeker* 1 tatlı kaşığı muskat * 100 gr. rendelenmiş yağsız kaşar peyniri

Makarnayı kaynamakta olan tuzlu suda 9 dakika kadar haşlayın ve süzün. Makarnanın süzdüğünüz suyunu tamamen dökmeyin, şayet sosunuz kuru olursa bu sudan 1-2 kepçe sosa ekleyebilirsiniz... Ayrı bir tavada zeytinyağı, soğan ve kıymayı 5-6 dakika kavurduktan sonra domates suyunu ekleyin. Kavurma işine devam ederken diğer malzemeleri ekleyin ve en son zeytini ilave edin. Makarnayı isterseniz bu sosla karıştırarak servis edin veya önce tabağa makarnayı koyup sonra da üzerine 1 kepçe sos ekleyin.


Altan Erkekli / Ispanak Soslu Penne (4 kişilik)

* 300 gr. penne makarna* 500 ml. su* 1 tatlı kaşığı tuz

Ispanak sosu;* 50 gr. sızma zeytinyağı* 50 gr. dolma fıstığı* 1 diş sarımsak* 150 gr. ıspanak yaprağı * 50 gr. parmesan peyniri* 5-6 yaprak taze fesleğen * 1 çay kaşığı tuz

Makarnayı tuzlu suda 10-13 dakika haşlayın ve süzün. Bu arada süzülen sudan 1 çay bardağı sos için ayırın. Ispanak yapraklarını, sarımsak, zeytinyağı, dolma fıstığı, 1 çay kaşığı tuz ve makarna suyundan ekleyerek blender’dan geçirin ve sosu makarnaya ekleyip 3-4 dakika kısık ateşte pişirin. Peynirle servis edin. Varsa birkaç taze fesleğenle de süsleyebilirsiniz.

Gülben Ergen / Sebzelİ Noodle (4 kişilik)

* 300 gr. ıspanak * 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 2 adet kırmızı biber* 1/2 demet taze kişniş yaprağı* 100 gr. haşlanmış bezelye * 100 gr. noodle* 1 çay bardağı tatlı-ekşi sos * 1 çorba kaşığı soya sos

Noodle’ları kaynar suyun içinde 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek 3 dakika haşlayın ve hemen süzün. Aynı suda bezelyeleri de 5-6 dakika haşlayın. Daha sonra çukur bir kapta 1 çay bardağı tatlı-ekşi sosla 1 çorba kaşığı soya sosu karıştırın. Kırmızı biber ve ıspanağı 1 çorba kaşığı zeytinyağıyla sote edin ve noodle’la haşlanmış bezelyeleri de ekleyin. Üzerine sosu ilave edin. Arzu ederseniz biraz acı sos da ekleyebilirsiniz...

Pamela De Andrea / Domates Soslu Ravioli (4 kişilik)

Hamurun malzemeleri;* 300 gr. un * 3 yumurta* 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 1 çay kaşığı tuz* 2 çorba kaşığı su
Raviolileri haşlamak için;* 1 lt. su* 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 1 tatlı kaşığı tuz
Raviolinin içinin malzemesi;* 100 gr. tuzsuz beyaz peynir* 50 gr eski kaşar peynir rendesi* 1 yumurta sarısı* Yarım demet dereotu

Raviolinin sosu için;* 1 diş sarımsak* 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 1 su bardağı domates püresi
* 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber* 2 çorba kaşığı çiğ krema
Üzeri için; * Toz parmesan peyniri

300 gr. unu eleyin, içine oda sıcaklığında 3 yumurtayı ve diğer malzemeyi ekleyerek, 10 dakika yoğurun ve 20 dakika dinlenmeye bırakın. 2 yuvarlak hamur elde edin. Daha sonra merdaneyle açıp 3 mm. kalınlığında inceltin. Birinci hamura malzemeyi yerleştirin ve üzerini ikinci hamurla kaplayıp kare veya büyükçe yarım ay şeklinde kesin. Kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin, 6-7 dakikada hızlı haşladığınız makarnaları tabağa alın. Domates sosu için; zeytinyağı, domates püresi, sarımsak ve toz tatlı kırmızı biberi 5 dakika pişirip, 2 kaşık çiğ krema ekleyin ve hemen ateşten alın. Raviolilerin üzerine sıcak olarak dökün.


Suzan Kardeş / Büryan Pilavı (4 kişilik)

* 500 gr. kuzu eti* 1 çay bardağı riviera zeytinyağı * 1 demet taze soğan ;* 3 adet domates ;* 3 adet çarliston biber* 1 su bardağı pirinç (300 gr.)* 1 su bardağı sıcak su (300 ml.)* 1 diş sarımsak* 1 çorba kaşığı dolusu doğranmış maydanoz* 1 tatlı kaşığı tuz

Önce bir tavada etleri, zeytinyağının yarısını, ince doğranmış taze soğanı, 1 adet domatesi ve 1 diş sarımsağı 20 dakika kadar ara ara kapağını açıp kapatarak pişirin. Pirinci pişirmeden önce 15 dakika sıcak suda bekletip sonra iyice yıkayıp süzün. Ayrı bir tencerede, zeytinyağının kalan yarısını ve küp şeklinde doğranmış domatesleri ve yine ince ince kıyılmış çarliston biberleri, 1 su bardağı yıkanmış pirinci 5 dakika kadar kavurun. Sonra bu pirinç, domates ve biber karışımını hazırladığınız etlerin üzerine yerleştirin ve 1 su bardağı sıcak su (veya et suyu) ilave edin. 150 derecede ısıtılmış fırında veya çok kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirin. 15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Taze maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Not: Etler pişerken hafifçe su bırakacakları için pirincinizle kullanacağınız su miktarı aynı olsun. Aksi takdirde pirinçler lapa olur.

Milliyet
 

_emos_

Daimi Üye
Katılım
13 Mart 2011
Mesajlar
4.420
Tepki
5.513
Puan
113
Konum
güNeşin battıgı yer:)
güzel bir konu olmuş sağol n83 kimin neyi sevdiği gerçekten eğlenceli ve ilginç takibi..birkaçını bende merak ettim Ahtopot salatası(Ata Demirer)haricinde diğerlerini deneyebilirim -ciko:2:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
unlu-isimlerden-favori-yemek-tarifleri-balik-ve-etler--1464719.Jpeg


Ünlü isimlerden favori yemek tarifleri (Balık ve etler)

Pancarlı Dil Balığı’ndan Somonlu Kalpler’e özel isimlerden özel tarifler...

Ragıp Savaş / Susamlı ve baharatlı bonfile (2 kişilik)

* 4 dilim 3 cm. kalınlığında bonfile* 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 2 diş sarımsak, ince kıyılmış* 3 çorba kaşığı oyster sos* 1 tatlı kaşığı tane hardal* 1 tatlı kaşığı kakule* 1 tatlı kaşığı kırmızı tane biber* 1 çay kaşığı tuz* 1 tatlı kaşığı susam* Taze kekik

Bonfile dilimlerini zeytinyağı ve sarımsakla 1 saat kadar bekletin. Ayrı bir kapta oyster sos, tane hardal, değirmende çekilmiş iri tane biberler, yine havanda hafifçe dövülmüş kakule çekirdekleri, susam ve tuzu karıştırın. Zeytinyağı içinde dinlenmiş etleri, zeytinyağı ve sarımsaklarla baharat karışımına bulayın.

Sonra çok kızgın yapışmaz yüzeyli bir tavada toplam 7 dakika her iki yüzünü de pişirin. Bu işlemi yaparken hafifçe 3-4 dakika kapak kapatarak pişirirseniz etlerin içi kırmızı kalmaz... Ama az pişmiş et sevenler için kuvvetli ateşte 7 dakika idealdir. Üzerine taze kekik ve tabağın yanına da yine tane hardalla servis edebilirsiniz.

Demet Kutluay / Somonlu kalpler (2 kişilik)

* 6 dilim tost ekmeği* 6 dilim füme somon* 3 çorba kaşığı labne peynir* 1 demet dereotu* 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 1 çorba kaşığı kapari çiçeği* Değirmen karabiber

Tost ekmeklerini varsa kalp şeklinde bir kalıpla kesin. Somonları da minik minik doğrayın. Ekmeklerin üzerine önce labne peynirini sürün ve hazırladığınız somonları üzerlerine hafif yüksekçe yerleştirin. Daha sonra kapari çiçeği, karabiber ve dereotuyla süsleyin. Üzerlerine hafifçe sızma zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz.

Kezban Arca Batıbeki / Kaparili Levrek (2 kişilik)

* 1 kg. levrek filetosu* 500 gr. brüksel lahanası* 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 2 çorba kaşığı kapari çiçeği* 1 çay bardağı sebze suyu* 2 çorba kaşığı çiğ krema* 1 çorba kaşığı limon suyu* 1 çorba kaşığı domates püresi* 1 çay kaşığı tuz* Değirmen karabiber

Brüksel lahanalarını 10 dakika bol buharda pişirin (bir tencerede bol su üzerine süzgeç koyarak bu işlemi yapabilirsiniz). Bir fırın kabına balıkları dizin. Ayrı bir kapta zeytinyağı, domates püresi, krema, limon suyu ve tuzu karıştırın ve balıkların üzerine dökün. 20 dakika 180 derece fırında sebze suyuyla pişirin. Buharda haşlanmış lahana ve kaparilerle servis edin.

Sedef İybar / Pancarlı Dİl Balığı (2 kişilik)

* 4 dilim dil balığı fileto* 2 adet orta boy pancar* 100 gr. mantar* 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı* 1 tatlı kaşığı un* 1 çay bardağı sebze suyu veya balık suyu* 2 çay kaşığı tuz* 1 çay kaşığı kişniş tozu* 2 çorba kaşığı limon suyu* Birkaç dal taze kekik veya dereotu

Pancarları rendeleyin, tuz ve limon suyuyla biraz karıştırıp üzerini kapatarak buzdolabında 30 dakika bekletin. Tuz, kişniş tozu ve un karışımına buladığınız balıkları hafifçe yuvarlak gül şekline getirin ve bir kürdan yardımıyla açılmamalarını sağlayın.

Yapışmaz bir tavaya zeytinyağı koyarak balıkların her iki yüzünü de 3’er dakika kızgın tavada pişirin. Balık suyunu ekleyerek tavanın üzerine bir kapak kapatın, 6-7 dakika sonra balıklar hazır... Pancarları tabağa yerleştirin, üzerine pişirdiğiniz balıkları yerleştirin ve garnitür olarak yine tavada sote yaptığınız mantar dilimlerini koyun. Taze kekik veya dereotuyla süsleyebilirsiniz.

Deniz Özerman / Patlıcanlı Köfte (4 kişilik)

* 4 adet patlıcan* 4 çorba kaşığı zeytinyağı* 1 tatlı kaşığı tuz* 500 gr. yağsız dana kıyma* 1 yumurta sarısı* Yarım paket köfte harcı
* 1 çorba kaşığı ince doğranmış maydanoz* 1 su bardağı domates suyu

Patlıcanları soyun fakat hafif siyah çizgileri kalsın üzerinde. 2 cm. kalınlığında kesin, tuzlu suda acı tadının çıkması için yarım saat bekletin. Daha sonra bir tost makinasında hafifçe zeytinyağı sürerek 6-7 dakika kızartın. Şayet tost makinası yoksa yapışmayan bir tava da olabilir.

Kıymayı köfte harcı, 1 yumurta sarısı ve maydanozla iyice yoğurun, büyükçe yuvarlak köfte şekline getirin. Kızaran patlıcanları bir fırın kabına dizin, üzerlerine köfteleri yerleştirin. 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla karıştırdığınız domates suyunu da üzerine koyarak 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.

Milliyet
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul

813.jpg

Özgür şefin kuru fasulye ve pilav tarifi!

Mutfak duayeni Özgür şeften muhteşem kuru fasulye ve pilav tarifi!


Kuru Fasulye:

1- Öncelikle malzemenin iyi olması şart. Tereyağı, salça, fasulye, hepsi önemli.
2-Fasulyenin, İspir’in meşhur şeker fasulyesi olması gerekiyor. Şeker fasulye, diğerlerine göre daha küçük, tombul ve tabii ki çok lezzetlidir.
3-Fasulyeyi bir gece önceden tuzlu suyla ıslatmak gerekir. Tuz iyice içine işlemeli.
4-Fasulyeyi düdüklü tencerede değil normal tencerede ve içme suyuyla haşlayın.
5-Suyun üzerinde oluşan köpükleri biriktirmeden almalı ve fasulyeyi hafif yumuşayana kadar pişirmeli. Dikkat! Ne fazla pişiriyoruz ne de az, dişe dokunur olmalı.


6-Bir güveç ya da döküm tencereyi ocağa koyduktan sonra içine en az 200 gram köy tereyağı ekleyip kısık ateşte eritin. Bu kadar çok yağ eklemenize rağmen sizi rahatsız etmeyeceğini göreceksiniz.
7-Birkaç saat önceden ince doğradığınız soğanların fazla suyunu süzerek tereyağına ekleyin. Soğanlar tereyağını tutarak iştah açan bir lapa görüntüsü verecek.
8-Eğer et koymayacaksak soğanlar biraz ölünce biber salçası ilave edip karıştırın. Antep salçasını tercih edin. Biber salçasını şöyle bir çevirince üzerine domates salçası ilave edin ve bir yudum su ekleyin. Ardından 10 dakika iyice özdeşleşmesini bekleyin.
9-Hafif yumuşamış fasulyeleri güvece katın ve yine 1 bardak su ilave edin. Güvecin kapağını kapatıp 200 derece fırında 1 saat pişirin.



Pilav:

1-Kullanacağınız pirinç iyi kalite baldo pirinci olmalı. Pirinç karışık olursa biri pişerken diğeri pişmeyecek, tüm emeğinizi ziyan edecektir.
2-Pirinçleri güzelce yıkayıp nişastasını attıktan sonra ılık suyla ıslatın.
3-Tabanı geniş ama sığ bir tencere tercih edin.
4-Doğal tereyağından 3-4 kaşık ekleyin, kısık ateşte ısıtın.


5-Pirinci iyice kuruyana kadar süzgeçte bekletin ki yapışmasın.
6- Pirinci tereyağının üzerine dökün ve uzunca kavurun. Diğer tarafta içme suyunu kaynatın.
7-Suyunu vermeden tuz ekleyin. Ve içine bir tane kesme şeker atın. Suyunu verdikten sonra kapağı kapatıp altını kısın.
8-30 dakika dinlendirip efsane fasulyenizle servis edin.

Afiyet olsun!


Milliyet


 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst