Tablo ve Resim Asarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Duvara astığımız tablolar bizden izler taşır, bizi tanıtır… Aksi takdirde odalar biraz soğuk, hissiz, biraz eksik olurlar.


Peki bu tabloları duvara asarken nelere dikkat etmek lazım? Evvela kendi zevkiniz önemlidir.

Zevkinize göre seçtiğiniz tabloyu duvara asarken mutlaka birinin yardımını isteyin. O tabloyu sizin için tutsun. Siz de uzaktan bakın, nasıl durduğuna karar verin.
Her zaman çok geniş düşünün. Eğer asacağınız tablolar birden fazla ise ve aralarında ilişki varsa (tablolardaki resimler aynı temaya dayanıyorsa veya çerçeveler aynı tarzda ise…) bu tabloları bir araya asabilirsiniz.

Büyüklü küçüklü tabloları da bir arada sergileyebilirsiniz. Sadece geniş düşünün ve imkanları sonuna kadar kullanın.

Aralarında hiç bir ilişki olmayan tabloları da bir arada sergileyebilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış bir şey…

Bu konuda bir kaç küçük nokta var:

Duvara asacağınız tabloların göz seviyesinde olmasına dikkat edin. Önceden astığınız tablonuzu koltuğun üstüne doğru biraz daha aşağıya indiremeyi deneyin. Odanızın daha rahatlatıcı bir havaya bürüneceğinden eminiz.
Her zaman yeniliklere ve sürprizlere açık olun. Mesela kapının üstüne asacağınız bir tablo ile odanıza daha farklı bir hava verin.

Bir kaç parça tabloyu çalışma masanızın üst kısmına yerleştirin. Çalışırken sizin için rahatlatıcı bir ortam olacaktır bu…
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
tablolar3wx7.jpg

Tablolar asıldıkları bölümün iç düzenlenişini önemli ölçüde etkiler.Bir tablonun duvara nasıl yerleştirileceği konusunda işte size bazı ipuçları. Açık tonların ağır bastığı, büyük boyutlu tablolar, küçük bir alanda ve pastel tonlarla boyalı bir duvara asıldıklarında alanı daha büyük gösterirler. Dar bir alanda, göz hizasına asılan bir dizi küçük tablo bu yeri uzun gösterir; ayrıca sütunlar ve çıkıntılar üstüne birçok küçük tabloyla düzenlemeler yapmak, yapısal düzensizliği kaybettirir. Alışılmamış, cesaret isteyen bir fikir daha; değerli bir tabloyu, salonun baş köşesine değil de küçük bir girişin duvarına asabilirsiniz.

Tabloların Korunması
Tablolarınızı doğrudan ısı ve ışık alan yerlerden korumalısınız. Yüksek sıcaklık toz kaldırır bu da tabloların kararmasına ve kurumasına neden olur. Güneş ışığıda zaman içersinde renklerin soluklaşmasına neden olur. Nem, tablonun tualini ve çerçeve tahtalarını şişirir, küflendirir.

Çerçeve Seçimi
Değerli bir ressamın elinden çıkmış bir resim çerçevesiz de duvara asılır. Ama süsleyici etkisi de olsun istiyorsanız o zaman çerçevelenmelidir. Bunun için resmin niteliği, yapıldığı dönem,konulacağı yerin seçimi, ışık ve birlikte asılacağı diğer tablolar önemlidir. Çerçevenin resmin üslubuna uyması burada dikkat edilecek en önemli etkendir. Eğer tablonuzun daha büyük durmasını istiyorsanız, paspartu kullanabilirsiniz. Resme hakim olan renklerde,uyumu kaybettirmeyecek bir renk paspartu ile çerçevelenmiş resim daha büyük duracaktır.

Özetlersek, resim çerçevelerini kişisel beğeniye göre seçmek, ama resimlerin asılacakları yerin özelliklerinden uzaklaşmamak gerekir. Bazı durumlarda mat cam kullanılacağı gibi, camsızda çerçevelenir. Aydınlatma iyi olmadığında, cam, resmin görülmesini güçleştirir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst