Sofraları şenlendirecek bayram mönüsü

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
Sofraları şenlendirecek bayram mönüsü

1171120102227520889.jpg


Ezogelin çorbası
Malzemeler:

1,5 çay bardağı kırmızı mercimek, yarım çay bardağı pirinç, 1 kahve fincanı bulgur, 1 çorba kaşığı un, 50 gr sıvıyağ, 2 çorba kaşığı domates salçası, 8 su bardağı et suyu, pul biber, nane, tuz.

Hazırlanışı:

Sıvıyağın bir kısmını bir tencereye alıp kısık ateşte kaynatın. Unu ilave edip tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Salçayı 2 kaşık suyla sulandırıp una ilave edin. Et suyunu azar azar yedirerek ekleyin; kaynayıncaya kadar pişirin. Mercimek, pirinç ve bulguru ayıklayıp yıkayın, kaynamakta olan et suyuna ilave edin. Tuz serpip mercimek, pirinç ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Kalan sıvıyağı bir tavada eritin. Pul biber ve naneyi ilave edip kavurun. Çorbanın üzerine gezdirip, sıcak olarak servis yapın.

2171120102227520889.jpg


Etli dolma

Malzemeler:

1 dizi dolmalık kuru patlıcan, 10-12 dolmalık kuru biber (Antep biberi), 2-3 iri soğan, 1 baş sarımsak, 2 su bardağı pirinç, 400 gr satır kıyması (koyun kaburga kısmından, iri çekilmiş, yağlı), 2 çorba kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz.

Hazırlanışı:

Geniş bir tencerede bol su kaynatın. İçine biraz da tuz atın. Su fokur fokur kaynayınca patlıcanları atın. 8-10 dakika, hafif yumuşayana kadar haşlayın. Kevgirle sudan alın. Ateşi kapatın. Kuru biberleri de suya koyun, yumuşayana kadar bekletip çıkarın. Soğanla sarımsağı incecik kıyın. Pirinci yıkayıp süzün; kıyma, salça, tuz, karabiber ve 1 çay bardağı suyla karıştırarak harcını hazırlayın. Bu harcı gevşek kalacak şekilde sebzelere doldurun. Tencereye birbirinin ağzını kapatacak şekilde yerleştirin. Dolmaların açılmaması için geniş bir tabağı ters çevirerek dolmaların üzerine kapatın (veya dolma taşı yerleştirin). Üstüne çıkacak kadar su ilave edin. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin. Üstünden tabağı (veya dolma taşını) alın. Yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Suyunu süzerek servis yapın.

NOT:

Patlıcanları haşlarken suyuna birkaç yaprak reyhan ilave ederseniz, nefis bir koku ve lezzet elde edersiniz. Yukarıdaki harcı kullanarak bu dolmayı mevsimine göre taze sebzelerle de yapabilirsiniz.

3171120102227520889.jpg


Saç kavurma

Malzemeler:

500 gr kuşbaşı dana eti, 10 adet sivri biber, 3 adet orta boy domates, 1 adet küçük kuru soğan, yarım paket margarin.

Hazırlanışı:

İlk başta margarini tavaya koyup eritin. Daha sonra ufak ufak doğradığınız sivri biberleri ilave edin. Biraz karıştırıp kavurduktan sonra ufak ufak kıyılmış soğanları da tavaya ekleyin. Soğanlar hafif pembeleşinceye kadar karıştırın. Sonra kabukları soyulmuş ufak ufak doğranmış domatesi ekleyin. Orta derece ateşte biraz daha pişirin. Domatesler yumuşasın. Daha sonra haşladığınız eti ilave edin. Üzerine istediğiniz kadar tuz ve baharatı ekin. Kısık ateşte pişirin. Menemen kıvamına geldikten sonra altını kapatın. Sıcak sıcak servis yapın.

4171120102227520889.jpg


Sade pilav

Malzemeler:

2 bardak pirinç, 3 yemek kaşığı tereyağı, 3 bardak su veya et suyu, 2 tatlı kaşığı tuz, 1/2 tatlı kaşığı şeker.

Hazırlanışı:

Pirinci ayıklayıp bir kaseye koyun, üzerine sıcak tuzlu su katın. Soğuyana kadar bekletin. İyice yıkayıp süzün. Tereyağını bir tencerede eritin. Su veya et suyu ve pirinci katın; tuz ve şeker koyun. İyice karıştırıp kapağını kapatın; önce harlı, sonra kısık ateşte, suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirin. Altını kapatıp 15 dakika kendi buğusunda demlendirin. Servis yapmadan önce tahta bir kaşıkla iyice karıştırın.

ekolay
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst