Laparoskopi

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Laparoskopi


Laparoskopi, soğuk ışık kaynağı ile aydınlatılan fiberoptik bir sistemin karın boşluğuna sokularak karın içi organların görülmesine olanak sağlayan bir yöntemdir. Laparoskopi jinekolojide de sıklıkla kullanılır. Günümüzde yumurtalık kistlerinde, çocuğu olmayanların infertilite sebebinin araştırılmasında, dış gebeliklerde, endometrioziste, tüplerin bağlanmasında, rahimdeki küçük myomların çıkarılmasında, jinekolojik tümörlerin tanı ve izlenmesi amacıyla, ayrıca açıklanamayan pelvik ağrı ve adet görememe durumlarında tanısal ve/veya tedavi amacı ile uygulanır.

Şiddetli kalp akciğer hastalıklarında, geniş karın ve diafram fıtıklarında, şiddetli bağırsak tıkanıklıklarında, yaygın karın içi zarı iltihaplarında kullanılmaz. Daha önce geçirilmiş karın ameliyatlarında, aşırı şişmanlarda, rahim içi gebelikte, büyük karın içi kitlelerde, yer değiştirmiş veya genişlemiş organların varlığı durumunda dikkatle kullanılır.

Laparoskopi ameliyatlarında önce genel anestezi yapıldıktan sonra özel bir iğneyle göbek deliğinden girilerek karın boşluğuna CO2 gazı verilir. Böylece karın duvarının batın içi organlardan uzaklaşması sağlanır. Otomatik bir cihazla belli bir miktar gaz verildikten sonra iğnenin girdiği delik genişletilerek laparoskopi cihazı yerleştirilir. Bu aletle tüm karın içi organlar değerlendirilebilir. Laparoskopi tüm karını görmeyi sağlayan geniş bir görüş alanı sağlar. Bu esnada tesadüfen saptanabilecek ek patolojiler için de tedavi imkanı verir.

Laparoskopik cerrahi özel bir teknik donanım ve ekipman gerektirmektedir. Yapılacak işleme göre birtakım özel aletler karın alt bölgesinde açılan 3-5 mm.lik deliklerden sokularak cerrahi işlem yapılabilir.

Ameliyat esnasında karın içine verilen CO2 gazı, belli bir süre sonra kendiliğinden emilerek atılır. Ancak bu gaz emilene kadar diaframı etkileyerek omuz ağrısına sebep olabilir. Bu ağrı kısa bir zaman içinde kaybolur.

Laparoskopinin en önemli avantajları;genellikle hastanede yatmayı gerektirmemesi, ameliyat sonrası ağrının daha az olması ve geniş bir ameliyat kesisi olmamasından dolayı minimal ameliyat izi bırakması ve kesi yeri komplikasyonlarının (yara açılması, enfeksiyon, fıtık gb.) daha az görülmesidir.

Gelecekte tüm jinekolojik ameliyatlar laparoskopi ile yapılabilecektir. Teknolojideki hızlı ilerlemeye paralel olarak cerrahi robotlar yardımıyla cerrahın başka bir yerdeki hastayı ameliyat edebilmesi mümkün olacaktır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst