Çanakkale 1915 - 18 Ekim

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.302
Tepki
83.549
Puan
113
Konum
İstanbul
-canakkale-1915-geliyor--2386215.Jpeg


“Çanakkale 1915” geliyor!

“Çanakkale 1915” 18 Ekim 2012 tarihinde sinema seyircisiyle buluşacak!

“Çılgın Türkler”, “Diriliş” ve “Cumhuriyet” kitapları ile milyonlarca okuyucuya ulaşan yazar Turgut Özakman’ın kaleminden anlatılan, Türk milletinin diriliş hikayesi “Çanakkale 1915” 18 Ekim 2012 tarihinde sinema seyircisiyle buluşacak!

Balkan Savaşı’nda hezimete uğrayarak yenik ayrılan bir milletin silkinerek ayağa kalkışının, dirilişinin hikayesi. Rusya’ya yardım etmek ve İstanbul’u işgâl etmek amacıyla Çanakkale’ye tarihin gördüğü en büyük donanmalardan biriyle saldıran Müttefik Kuvvetler’in hiç bir silahın yurt sevgisinden daha güçlü olmadığını kısa sürede anladıkları; Bigalı Mehmet Çavuş’un, Seyit Onbaşı’nın, Mustafa Kemal Paşa’nın ve daha bir çok isimsiz kahramanın destansı hikayeleriyle ulaşılan zaferin öyküsü.

2004 yılından beri yapmış olduğu filmlerle film başına ortalama 1,5 milyon, toplamda da 25 milyondan fazla izleyiciye ulaşan sektörün lider kuruluşu Fida Film “Çanakkale 1915” filminde de yapımcı olarak yer alıyor.

2012 Haziran’ında çekimlerine başlanan filmin tamamı Çanakkale’de, savaşın gerçekten yer aldığı topraklar üzerinde çekilmektedir. Girilmesi ve çekim yapılması yasak olan bu arazilerde ve SİT alanlarında (Anıtsal Yapılar) çekim yapılabilmesi için Genelkurmay Başkanlığı’ndan özel izinler alınmıştır. Bazı arazilere geçici film setleri de kurulmuştur.

7 haftada tamamlanması beklenen çekim süreci esnasında filmin özenle yapılan dijital efekt çalışmaları da yürütülmektedir. Görsel efektler “FETİH 1453” ve hem Türkiye’de hem de Hollywood’da yaptığı filmlerle ile adından çok söz ettiren, dijital efekt konusunda uzman SERKAN ZELZELE’nin yönettiği bir ekiple beraber, Meksika ve Türkiye’de EPICS FX Stüdyoları’nda uzman bir kadro ile yapılmaktadır.

Su altı kamerası, helikopter çekimlerinin de yer aldığı filmin Deniz Savaşları bölümü için 20 kişilik animasyon ekibi çalışmakta.

Filmin müzikleri "Cariyeler ve Geceler" "1453 Sultanlar Aşkına", "Aşk-ı Hürrem“, "Altınçağ“, “1453 Fatih Aşkına” beşlemesiyle tanınan ülkemizin elektronik müzikte en başarılı temsilcilerinden olan Can Atilla tarafından besteleniyor.

Oyuncular

Bigalı Mehmet Çavuş rolünde izleyeceğimiz, Arka Sokaklar dizisinin yıldız’ oyuncusu ŞEVKET ÇORUH ‘Anadolu Kartalları’, ‘Anlat İstanbul’, ‘Çakallarla Dans’ gibi filmlerde de başarılı performansıyla izlemiştik.


Binbaşı Ali rolünde, Hanım’ın Çiftliği dizisinde Selim rolünde izlediğimiz BARIŞ ÇAKMAK karşımıza çıkıyor.


NEFES filminden tanıdıığımız, Aşkı-ı Memnu ve birçok dizide yer alan İLKER KIZMAZ’ı MUSTAFA KEMAL PAŞA rolüyle izleyeceğiz.


Binbaşı Mahmut Sabri rolünde yeraldığı birçok diziden tanıdığımız oyuncu BÜLENT ALKIŞ oynuyor.


‘Gişe Memuru’nda başrolde ilediğimiz, yeraldığı dizilerle de tanınan SERKAN ERCAN, Yüzbaşı Mehmet Hilmi Şanlıtop rolünde

Seyit Onbaşı rolünde ‘Yumurta’ ve ‘İklimler’de izleidğimiz UFUK BAYRAKTAR yer alıyor.


Asteğmen Muharrem rolünde dizilerden tanıdığımız EMRE ÖZCAN yer alıyor.

ÖZEL İZİNLE ÇEKİM YAPILAN MEKÂNLAR

• Mecidiye Tabyası; Seyit'in asansörü hasar gören büyük tabya topunun mermisini sırtlayarak topa yerleştiren ve Bouvet gemisinin yara alıp sürüklenmesi ve Nusrat Mayın'ın attığı mayınlara çarpıp patlamasına sebep olup savaşı kazanmamızda önemi büyük olan olayın yaşandığı tabyadır.
• Mecidiye Tabyası bonetindeki (tabyaları oluşturan odalar) ziyarete kapalı özel bölümler
• Nusrat Mayın Gemisi
• Çimenlik Kalesi
• Çimenlik Kalesi Sığınağı
• Nara Kalesi’ndeki hastane sığınak ve bonetler
• Bigalı Köyü
• Bigalı - Şu anda Bigalı Atatürk Evi Müzesi olarak yer alan, savaş zamanında Atatürk’ün karargâh olarak kullandığı gerçek mekânda da çekimler yapılmaktadır.
• Çanakkale Anıtı

KOSTÜM
• Toplamında 2000 üzerinde Türk, Anzak ve İngiliz kostümü dikildi ve hazırlandı.
• Tüm askeri kostümlere uygun ayakkabı ve çizmeler özel olarak aynı sayıda hazırlandı.
• Tüm askeri kostümlere ve döneme uygun rütbeler Genelkurmay ve danışmanlardan bilgi alınarak dikildi ve hazırlandı. Sivil dönem ve savaş dönemi rütbe ayrımları ve farklılıkları da filmde özenle yansıtıldı.
• Tüm askeri kostümlere uygun kütüklük, kemer ve aksesuarlar özel olarak dikildi ve hazırlandı.
• Toplamında 3000 civarında köylü ve dönem sivil kostümü hazırlandı.
• Tüm sivil kostümlere uygun çarık ve dönem aksesuarları özel olarak hazırlandı.

ÇEKİM NOTLARI

1. Film çekimleri için mekânlarda bulunan tarihi dokular da kullanılarak 3000 metrekare alana dekor inşa edildi.
2. 5 Mart 1915'de Gelibolu Yarımadası'nı 15 inçlik (36 cm) toplarıyla bombardımana tutan İngiliz savaş zırhlısı (Birleşik Donanma’nın 12 gemisinden biri) olan Queen Elizabeth (Kraliçe Elizabeth) gemisinin iç odaları orijinaline uygun olacak şekilde inşa edildi. Queen Elizabeth ve diğer gemiler de orijinallerine sadık kalarak birebir modellendi.
3. Yaralı erlerin tedavisinde kullanılan Sahra Hastanesi ve çevresi orjinal olarak inşaa edildi.

4. Yine özel izinle girilebilen ve çekim yapılan orijinal tabyaların içine sığınaklar kazıldı ve gerçek sığınıklar oluşturuldu. Bu orijinal tabya alanlarına karargâh odaları oluşturuldu.
5. Çimenlik Kalesi’nin içindeki orjinal binaya dönem hastanesi kuruldu.
6. Anzak siperi için ağaç döşeli 200 metre uzunluğunda siper ve Anzak karargâhı oluşturuldu.
7. Orjinaline sadık kalınarak yaklaşık 2750 metre uzunluğunda Türk siper alanları ve mevziiler oluşturuldu. Siper bölgeleri hazırlanırken günde 40 kişi 2 ay boyunca çalıştı.
8. Bigalı Askerlik Şubesi restore edilip, dönemin mimarisine ve görüntüsüne uygun hale getirildi.
9. Salihler Köyü’nde iki adet çeşme restore edildi.
10. 3 ayrı köy meydanı restore edildi ve fasatlar oluşturuldu.
11. Nusrat Mayın Gemisi’ndeki mayınların birebir kopyası yapıldı.
12. 10 adet orjinal mauzer tüfek kullanıldı
13. 500 adet Türk mauseri, 250 adet İngiliz tüfegi, 250 adet Anzak tüfeği yapıldı. Bu silahların orjinalleri de Genelkurmay desteğiyle temin edilerek kullanıldı.
14. 5 adet İngiliz Vickers makineli tüfek, 5 adet Türk mitralyoz makineli tüfek orijinalinden kalıp alınarak, kullanılır şekilde yapıldı. Bu silâhların orijinalleri de Genelkurmay desteğiyle temin edilerek kullanıldı.
15. 10 adet kağnı, 15 adet at arabası hazırlandı.
16. Orijinal filikalar oluşturuldu ve kullanıldı.
17. 3 adet sahra topu ve döneme ait değişik modellerdeki toplar yapılarak kullanıldı.
18. 500 adet muhimmat sandığı ve 10000 adet kum çuvalı yapıldı.
19. Atatürk ve subayların atları ve savaş meydanındaki atlar özel olarak çekimlere yetiştirildi ve hazırlandı.
20. Tüm askeri figürasyona ve oyunculara Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan danışman askerler ile askeri eğitim verildi.
21. Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan destek dahilinde, tüm döneme ait süngü, kılıç, dürbün, arazi malzemeleri, orijinal tüfekler, silâhlar, mitralyözler, hastane malzemeleri, döneme ait birçok döküman ve belge kullanıldı.

Milliyet
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Kapalı alan fobim var ama bu filmi seyretmek için sinemaya gideceğim.:heyo:
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.302
Tepki
83.549
Puan
113
Konum
İstanbul
366510862743.jpg

Çanakkale 1915 bugün vizyonda!

Turgut Özakmanın Diriliş adlı eserinden beyazperdeye aktarılan, yönetmenliğini Yeşim Sezgin´in yaptığı Çanakkale 1915 bugün gösterime giriyor.

Tarih araştırmacısı ve yazar Turgut Özakmanın Diriliş adlı eserinden beyazperdeye aktarılan, yönetmenliğini Yeşim Sezgin´in yaptığı Çanakkale 1915 bugün gösterime giriyor.

Film, Balkan Savaşı'nda hezimete uğrayan bir milletin dirilişinin hikâyesi. Rusya'ya yardım etmek ve İstanbul'u işgâl etmek amacıyla Çanakkale'ye tarihin gördüğü en büyük donanmalardan biriyle saldıran Müttefik Kuvvetler'in hiçbir silahın yurt sevgisinden daha güçlü olmadığını anladıkları, bir çok isimsiz kahramanın destansı hikâyeleriyle ulaşılan zaferin öyküsü.

Sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst