Aşure günü meydana gelmiş ve gelecek bazı mühim hadıseler

yeşil

Daimi Üye
Katılım
10 Ekim 2008
Mesajlar
1.366
Tepki
903
Puan
113
Konum
ıstanbul
Efendimiz de (sas) şöyle buyuruyor: "Muharrem ayında. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir." (Tirmizi, Savm, 40)
Aşure, aşr'dan gelir. On, demektir. Muharrem'in onuncu günü kutlanan mübarek bir gündür. Aşure günü öyle bir gündür ki, dinle alâkası olmayan kimseler bile, aşure günü tencere dolusu aşure pişirip insanlara ikram ederler. Aşure günü adeta Kurban Bayramı'nın bir başka çeşididir. Herkes aşure yapıp başkalarına dağıtır.

Fecr Suresi'nde Allah-u Tealâ "on geceye yemin ediyor." (89/2) Elmalılı Hamdi Yazır, o mübarek on geceden birinin Muharrem'in ilk on gecesi olabileceğini söylüyor. (Hak Dini Kur'an Dili, C. 9, s. 184)

Aşure günü meydana gelmiş hadiselerden bazıları şunlardır:

Yerlerin ve göklerin yaratılması

Hz. Adem'in tevbesinin kabul olması

Hz. Nuh'un tufandan kurtulması

Yunus Aleyhisselâm'ın balığın karnından çıkarılması

İbrahim Aleyhisselâm'ın ateşten kurtulması

Hz. Yusuf'un kuyudan çıkarılması ve Yakub Peygamber'in, oğlu Yusuf Aleyhisselâm'a kavuşması

Hz. Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması

Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçmesi, Firavun'un helak olması

Hz. Hüseyin'in şehit edilmesi

Kıyamet de aşure günü kopacaktır.

Böyle günler, Müslümanları İslam'a bağlamak için bir vesiledir. Bir insan şehri dolaşırken polisler, jandarmalar görür. Onlar der ki, "şu işi yapın, bu işi yapmayın". Mesela polis, varlığıyla der ki, "hırsızlık etmeyeceksin". Ordu mensupları der ki, "askerlik yapacaksın".

Bu haller, o memlekette bir "devletin" olduğunu gösterir.

Şu gün geldi oruç tut. Bugün geldi dua et, o gün geldi, bunu dağıt... Buradan da anlaşılır ki, o memlekette "din" var.

Aşure günü, dinler tarihinde de mukaddes sayılmıştır. Peygamberlik bütün dinlerde vardır. Dolayısıyla dinler arasında benzerlikler bulunmaktadır. Çünkü kaynak vahiy... Mesela İncil tahrif edildi; ama yine de İncil'de İslam'a uygun sözler var. Mesela Yahudiler de Aşure günü oruç tutarlar. Peygamber Efendimiz (sas), Yahudilere benzememek için Muharrem'in, sadece 10. gününde oruç tutmazmış. 9. ve 11. günü de oruç tutarmış.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst