Adet Sancısını Azaltmanın Yolları

AishaNa

Yeni Üye
Katılım
29 Eylül 2013
Mesajlar
17
Tepki
15
Puan
3
Konum
•ı Adana •ı
Kadınlar her ay adet öncesi sendromun (adet öncesi sendrom – PMS) getirisi olan ve aralarında mide krampları, endişe, depresyon, şişkinlik, göğüs ağrıları, aş erme ve ruh hali değişikliklerinin de bulunduğu fiziksel ve zihinsel semptomlar yaşar.

PMS her kadının yaşamının bir parçasıyken hiçbir ilaç bu dönemin başlangıcında yahut bu dönem boyunca kadınların çektikleri sıkıntıları tamamen azaltamaz. PMS’nin getirisi olan sıkıntıların azaltılması için hangi yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini bilmek en iyi yöntemlerdendir.

PMS’nin semptomlarını arttırdıkları için kaçınılması gereken bazı yiyecekler vardır. Bunlar:

Kafein. Kadınlardaki ös****** düzeyini arttırır, bu da göğüs ve yumurtalık kanseri, libroit tümörleri ve adet öncesi sendrom (PMS) risklerini arttırır. Çay, kahve, kolalar ve çikolatada bulunan kafeini azaltmak yahut tamamen kesmek birçok kadının adet dönemi esnasında hissettiği göğüs hassasiyetini azaltır.

Alkol. Bu da adet öncesi depresyon ve baş ağrılarını arttırır ve kaçınılması gerekir.

Basit şekerler. İşlenmiş tatlılar ve şeker kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere ve dolayısıyla da çalkantılı ruh halinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu tür aş ermelerin önüne geçebilmek için makarna, pirinç, fasulye, tahıl ve tam tahıl tüketin.

Sodyum (tuz). Kadınların adet dönemi esnasında değişen ös****** seviyeleri su tutumuna ve PMS’e bağlı şişme, göğüs hassasiyeti ve baş ağrılarına neden olur. Tuz su tutumunu arttırdığından öğün başına 50 mg’dan fazla kullanılmamalıdır. İşlenmiş yiyecekler, ayaküstü yiyecekler ve atıştırmalık yiyecekler yüksek oranda sodyum içerir.

Yağlar. İnek, koyun ve domuz eti gibi yağlı besinleri çok tüketmeyin. Bunların yerine balık ve kümes hayvanlarını tüketin. Yalancı safran, mısır ve keten tohumu gibi çoklu doymamış yağlar tereyağı yerine tüketilebilir.

Bu yiyeceklerden uzak durmanın yanı sıra, PMS semptomlarını azaltan vitamin ve minerallerce zengin besinlerden tüketmeyi deneyin. A ve D vitaminleri akne ve yağlı cilt gibi PMS semptomlarını bastırır ve kavun, çiğ havuç, pişirilmiş tatlı patates ve ıspanak da bulunur. D vitaminini güneşten almanın yanı sıra zenginleştirilmiş süt ve tahıllardan da alınabilir.

Adet öncesi aş ermelerini, yorgunluğu, çalkantılı ruh halini, sıvı tutumunu ve şişkinliği azaltan B6 vitamini balık, yumurta, fındık, muz, patates ve hindiyle tavuğun beyaz etinde bulunur.

Adet öncesi dönem stresi brokoli, paprika, Brüksel lahanası, turunçgiller ve kavun gibi C vitaminince zengin besinler yiyerek azaltılabilir.
 
OP
AishaNa

AishaNa

Yeni Üye
Katılım
29 Eylül 2013
Mesajlar
17
Tepki
15
Puan
3
Konum
•ı Adana •ı
Adet sancısı nedir?
Mensturasyon yani adet dönemi sırasında duyulan ağrıdır. Tıbbi adı “dismenore”dir. Genellikle ağrı kanamadan önce ya da kanamayla birlikte başlar, aralıklıdır ve 1-3 gün içerisinde yavaş yavaş azalır.

Adet sancısı sırasında hissedilen kramplara; mide bulantısı, ishal, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, bel ve sırt ağrısı, yorgunluk, grip vb. hisler eşlik edebilir. Özellikle migreni olan hastalarda baş ağrılarında artış olabilir. Yine bu dönemde; iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyebilecek sinirlilik, uykusuzluk ve konsantrasyon kaybı meydana gelebilir.
20677622.jpg
 
OP
AishaNa

AishaNa

Yeni Üye
Katılım
29 Eylül 2013
Mesajlar
17
Tepki
15
Puan
3
Konum
•ı Adana •ı
Adet sancısı neden olur?
Adet döneminde, içerisindeki kanamanın kontrolü atılması için rahim kasılır. Rahimde üretilen ve “prostoglandin” adı verilen kimyasallar buna yol açar. Rahim kasılmasına bağlı olarak rahme giden kan akımı ve dolayısıyla oksijen azalır, böylece ağrı hissedilir. Bu olaylar her kadında olur fakat bazı kadınlarda ağrı hissedilecek düzeydedir. Bu farklılık kişinin ağrı algısı, sosyal düzeyi ve eğitiminin yanı sıra psikolojik ya da genetik faktörlerle de ilişkilidir.
 
OP
AishaNa

AishaNa

Yeni Üye
Katılım
29 Eylül 2013
Mesajlar
17
Tepki
15
Puan
3
Konum
•ı Adana •ı
Doğum yapan kadınlarda adet sancısının daha az olduğu doğru mudur?
Gebelik sırasında adet görülmediği için endopmetriozisi olan kadınlarda adet sancısı doğum sonrasında azalabilir. Ayrıca rahim ağzı doğum yapmış kadınlarda daha açık olacağı için adet sırasında rahim kasıldığından içi daha kolay boşalacak ve ağrı daha az hissedilebilecektir. Genellikle doğum sonrasında adetlerin daha ağrısız geçtiği görülür. Fakat her zaman geçerli olmayabilir. Doğum yapmış kadınlarda da dismenore görülebilir.
Evlenince Adet Sancısı Azalır mı?
İlişki sıklığıyla beraber ilerleyen yaşla birlikte sancı şiddeti ve sıklığı azalmaktadır fakat evlenince adet sancısının azalacağı yanlış bir bilgidir.
 
OP
AishaNa

AishaNa

Yeni Üye
Katılım
29 Eylül 2013
Mesajlar
17
Tepki
15
Puan
3
Konum
•ı Adana •ı
Şiddetli karın ağrılarını gidermek için benim önerilerim...
Sıcak uygulama: Alt karına koyulan sıcak su torbaları ve sıcak kompres uygulama, rahmin kan dolaşımının hızlanmasına yol açarak ağrıyı azaltmaktadır. Ilık duş almak, ayaklarını sıcak su içinde bekletmek de faydalı olacaktır. Yaklaşık 40 derece ısı önerilir ve ihtiyaç duyulan sıklıkta uygulanabilir.
Beslenme önerileri: Henüz yeterli veri ve bilimsel çalışma olmamakla birlikte bazı vitamin ve bitkisel tedavilerin yararı olduğu iddia edilmiştir. B ve E vitaminleri ile magnezyum içeren ilaçlar önerilebilir. Bitkisel çayların kaslar üzerindeki gevşetici etkisi rahatlatıcı olabilir, bu nedenle alınmasında sakınca yoktur. Papatya çayı ve rezene çayının yararlı olduğunu gösteren sınırlı çalışmalar vardır. Kahve, çikolata, kola, çay gibi kafein içeren gıdaları azaltmak yararlı olur.

Egzersiz ve relaksasyon (rahatlama) teknikleri: Egzersiz kan dolaşımını hızlandırır, rahime giden kan akımını artırır ve oksijenizasyon sağlanmasıyla da ağrılar azalır.
• Adet sancısı çekiyorsanız iyi yönünden bakın; bu vücudunuzda yumurtlamanın olduğunu gösterir.
• Adet sancısı çekmek kaderiniz değildir. Kadın doğum muayenesinde ağrıya sebep olan bir patoloji tespit edilip tedavi edilebileceği gibi, tespit edilmese de tedavi seçenekleri mevcuttur.
• Sancı çekmek tün yaşantınızı olumsuz yönde etkiler. İlaç dışı yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda ağrı kesici almaktan çekinmeyiniz.
KOKULU KOKULU ÖPÜCÜKLER...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst